Kalkulátor.cz | 18. 7. 2023

Kalkulačka: Spočítejte si, kolik zaplatíte za vytápění a zvažte změnu dodavatele energií nebo zdroje vytápění

Největší množství energie se v domácnosti spotřebuje na vytápění. Pokud k tomu připočítáme i ohřev vody, dostaneme se klidně až na 80 % veškeré spotřeby energií. Aby váš rodinný rozpočet účet za energie nezruinoval, je extrémně důležité věnovat právě vytápění velkou pozornost. V naší kalkulačce si můžete spočítat, kolik vás ročně vytápění stojí a jak se cena liší u jednotlivých zdrojů.

Při výpočtu spotřeby energií na vytápění hraje velkou roli hned několik klíčových faktorů:

Žijete v domě / v bytě
Je váš dům / byt zateplený a případně jak moc a kvalitně
Jaká je vaše obytná plocha
Používáte alternativní zdroj vytápění a ohřevu vody
Jaký je váš hlavní zdroj tepla (plyn, elektřina, tuhá paliva, centrální vytápění)
Možná jste se zhrozili, že za vytápění platíte opravdu velkou částku. Vždy je z toho ale cesta ven. Existuje hned několik způsobů, jak můžete ušetřit.

1. Změna dodavatele energií

Začneme tím nejjednodušším. Změna dodavatele vás bude stát nejméně úsilí a hlavně žádné dodatečné náklady, které se mohou s úsporami za vytápění pojit. Pokud si nejste jistí, zda neplatíte za energie zbytečně moc, využijte služeb Kalkulátor.cz. Rychle a jednoduše vám srovnáme ty nejvýhodnější nabídky od ověřených dodavatelů a vy tak můžete začít šetřit prakticky okamžitě.

Ušetřete na energiích změnou dodavatele

Srovnějte si nabídky energií od stabilních dodavatelů a ušetřete tisíce korun ročně!

2. Drobné změny, velký výsledek

Důležité je si uvědomit, zda teplem zbytečně neplýtváte. Pokud v zimě potřebujete vyvětrat, dělejte to jen krátce, aby se stihl vyměnit vzduch, ale neprochladly stěny. Nemalé finance také ušetříte, pokud snížíte teplotu v místnostech. Každý stupeň navíc totiž znamená o 6 % vyšší spotřebu energie. V obytných místnostech by vám měla stačit teplota do 21 °C, v ložnici ji snižte na 18 – 20 °C a na chodbě si pohodlně vystačíte s max. 19 °C.

3. Zdroj vytápění

Pokud žijete v rodinném domě, určitě se při řešení úsporných opatření zaměřte na zdroj vytápění. Zpravidla se jedná o finančně náročné řešení s návratností několika let, ale z dlouhodobého pohledu se určitě vyplatí.

Přemýšlíte-li o nejekonomičtějším zdroj, rozhodujte se mezi tepelným čerpadlem, plynovým kotlem a kotlem na tuhá paliva. Každý má svá pro a proti, o kterých se dočtete v těchto článcích:

O rozdílu mezi lokálními topidly a plynovým kotlem si můžete přečíst v článku: Lokální topidlo versus plynový kotel. Co se vám vyplatí?

Komu se vyplatí tepelné čerpadlo a jaká je spotřeba tepelného čerpadla, se dozvíte v článku: Tepelné čerpadlo: Moderní technologie, která má smysl

4. Doplňkový zdroj

Krbová kamna nebo solární panely mohou být vhodným nástrojem ke snížení spotřeby energií ve vaší domácnosti. Díky krbovým kamnům nebudete muset tolik topit, solární elektrárna vám zase pomůže vyřešit spotřebu elektřiny domácích spotřebičů. Nenechte se ale mýlit, fotovoltaika vám nepomůže s vytápěním. V zimních měsících totiž kvůli malému množství slunečných dní a krátké době osvitu nevyrábí dostatečné množství elektřiny.

Pokud potřebujete pomoc s výběrem fotovoltaiky, OBRAŤTE SE NA NÁS! 

NačítámNačítám