Kalkulátor.cz | 19. 6. 2023

Lokální topidlo versus plynový kotel. Co se vám vyplatí?

Lokální topidla na plyn ještě stále najdete v mnoha starších domech, garážích či technických stavbách. Jejich popularita však od devadesátých let postupně klesala. Dnes už se do nových domů prakticky nedávají a ve velkém je střídají plynové kotle. Vyplatí se vám vyměnit tzv. "vafky" za moderní kotel?

I když se to nezdá, topná sezóna se blíží. Kdy jindy se připravovat na zimu, než v létě? Až nás začnou v září trápit noční „mrazíky“ - tedy tak nám aspoň těch 10 stupňů po tropickém létě přijde - už může být pozdě. A je fajn mít zimu vyřešenou už před létem, abyste se o prázdninách mohli věnovat jen zábavě a rodině a byli připraveni na všechno. S tím vám můžeme pomoct, pokud řešíte možnost výměny lokálních vafek na plynový kotel.

Vafky hezky postaru

Vafky už jste určitě někdy viděli. Jsou to takové ty krabice, často celkem sympatické, ze kterých sálá teplo. Problém je, že mají omezenou životnost, takže jestli se rozhodujete, zda vyměnit či nevyměnit za plynový kotel, dost záleží na stáří a kondici vašich stávajících vafek. Pojďme si říct, jaké jsou výhody:

ekologický provoz
nízká pořizovací cena
rychlost vytopení prostoru

WAW má samozřejmě i některé nevýhody:

hlučnost
většinou se nedá regulovat
může poničit malbu zdi
spotřebuje hodně kyslíku
neohřívá vodu
nelze připojit na podlahové vytápění

Užíváte si zastropování cen energií? Co ale bude potom?

Víte, kolik platíte za plyn?

Porovnejte si raději svou současnou cenu s nabídkou na trhu.

Je libo moderní kotel?

V plynovém kotli se ohřívá voda nebo kapalina, která následně zatepluje domácnost. Je-li kotel navíc kondenzační, dokáže opakovaně využívat vodu ve formě páry. Díky tomu dokáže znatelně ušetřit na spotřebě plynu, a to až o 20 %. To je nesporná výhoda. Jaké jsou další výhody kondenzačního plynového kotle?

minimální množství emisí
dostupný zdroj
vysoká úspora
relativně rychlá návratnost investice
snadná obsluha a regulace

Nic není růžové, a to ani kondenzační plynový kotel, pokud si ho nenabarvíte narůžovo. Je však nutno říct, že i navzdory drobným nevýhodám je plusy tohoto zařízení značně převyšují. Je ale dobré, abyste věděli, že mezi nevýhody patří:

relativně vysoká pořizovací cena
kotel musí být napojen na odtok, ideálně kanalizaci
nutná pravidelná údržba

K prvnímu bodu nevýhod, nezapomeňte, že na kondenzační plynový kotel můžete získat zajímavou dotaci. Máte možnost využít buď program Nová zelená úsporám, v němž můžete spolu se zateplením budovy získat až 35 tisíc korun, nebo tzv. kotlíkovou dotaci, která je určena pro domácnosti s nižšími příjmy.

Kdybyste se nejen na zimu chtěli připravit opravdu důkladně, můžete zvážit i kombinaci plynového kotle s tepelným čerpadlem, které se stává čím dál větším hitem. Tento hybridní systém se může zdát nadbytečný, ale naopak vám může umožnit využívat vždy ten nejvýhodnější zdroj tepla a ještě více šetřit finance z rodinného rozpočtu.

Tepelné čerpadlo: Proč dává smysl?

Verdikt

Jak vafky, tak kondenzační plynový kotel mají svá pro i proti. Jestli uvažujete o výměně WAW za kotel, velmi záleží i na vaší individuální situaci. Jinak bude přemýšlet jedinec v bungalovu 2kk, jinak čtyřčlenná rodina ve větším domě. Pokud jste ještě stále na pochybách, možná vám s rozhodováním pomůže ještě odborný článek portálu Plyn.cz. Ať se rozhodnete jakkoliv, na zimu už byste se vážně měli začít pomalu připravovat.