Kalkulátor.cz | 18. 7. 2023

Ruční mytí pod tekoucí vodou se prodraží a zvýší účet za elektřinu až o několik tisíc

Myčka je velkým pomocníkem, který šetří čas, vodu i peněženku. Ačkoliv nejsou náklady na její pořízení nejnižší, mohou se čtyřčlenné rodině vrátit už za pouhý rok. Mrkněte se do naší kalkulačky a spočítejte si, kolik vás měsíčně stojí provoz a zda si už nezaslouží vyměnit za novější model, aby byla spotřeba myčky ještě nižší.

Pokud přepočítáváte provoz myčky na peníze a srovnáváte ho s ručním mytím, je dobré si položit dvě důležité otázky:

1. Kolik členů je v domácnosti?

2. Jak stará myčka je?

Tomu, kdo žije doma sám, nevaří a chodí z práce až večer, se pravděpodobně myčka nevyplatí. Těch několik sklenic a pár talířů umyje jednoduše ve dřezu. U čtyřčlenné rodiny je však situace diametrálně jiná. Novější a úspornější myčky mají nízký příkon a dokáží za jeden mycí cyklus spotřebovat pouze okolo 10 litrů vody. Při ručním mytí jsou to minimálně 3 litry vody za jednu minutu, které je navíc potřeba ohřívat a díky tomu opět roste spotřeba elektřiny.

Když se podíváte do naší kalkulačky, jednoduše zjistíte, že i stáří myčky hraje v ceně za elektřinu velkou roli. Jako u každého spotřebiče, i tady platí, že čím je novější, tím je úspornější.

Máme pro vás užitečné tipy, jak můžete ušetřit při mytí nádobí.

1. Používejte správný program

Pokud myjete nádobí v myčce, ideálně používejte ECO program, který spotřebovává velmi malé množství teplé vody. Po mytí nechejte nádobí uschnout na vzduchu při otevřených dvířkách myčky.

2. Naučte se ukládat nádobí do myčky

Pokud si dáte tu práci a naskládáte nádobí do myčky správně, vejde se tam toho mnohem více, než si myslíte. Pro zajištění lepší cirkulace vody umístěte větší kusy na stranu. Velké nádoby dávejte do spodní části, sklenice do horní. Všechny nádoby umisťujte do myčky dnem nahoru, aby se v nich nehromadila voda.

3. Neoplachujte teplou vodou

Nádobí, které myjete ručně, nemusíte oplachovat teplou vodou. Stačí rychlý proud studené vody, která zajistí, že se efektivně zbavíte přebytečného jaru. Pokud jste zvyklí oplachovat nádobí před umístěním do myčky, vězte, že to není potřeba. Zaschlé zbytky jídla odstraníte odmočením, ty čerstvé setřete papírovou utěrkou.

4. Ušetřit lze i na ručním mytí

Nádobí umývejte pod slabým proudem vody nebo si napusťte dřez a začněte umývat od méně špinavých kusů. Pořiďte si perlátor, díky kterému snížíte celkovou spotřebu vody.

NačítámNačítám