Kalkulátor.cz | 18. 7. 2023

Kalkulačka spotřeby elektřiny v domácnosti. Můžu ještě ušetřit?

Pryč jsou doby, kdy účet za energie tvořil jen malou část rodinného rozpočtu. Kvůli energetické krizi platí mnoho domácností za elektřinu a plyn i několikanásobně víc, než tomu bylo před rokem 2022. Přinášíme vám užitečné rady a tipy, jak efektivně ušetřit na energiích a proč je právě nyní vhodná doba na změnu dodavatele. V našich kalkulačkách si navíc můžete jednoduše spočítat, kolik platíte za chod běžných domácích spotřebičů, bojleru nebo za vytápění. Naučíme vás také, jak si můžete jednoduše spočítat spotřebu elektřiny.

Průměrná spotřeba elektřiny v domácnosti je celkem vysoká, takže účty za energie umí být někdy neúprosné. Přitom lidé se obecně v domácnostech nedostatečně zajímají o to, za co vlastně platí a jak by mohli ušetřit. Proto jsme pro vás připravili řadu kalkulaček, díky kterým si můžete rychle a jednoduše spočítat spotřebu jednotlivých spotřebičů v domácnosti a zjistit, jak byste na nich mohli ušetřit. Tak pojďme na to.

Kalkulačky spotřeby jednotlivých spotřebičů v domácnosti

Vytápění

Pokud vytápíte plynem nebo elektřinou, bude pravděpodobně právě vytápění nejvýznamnější položkou na vašem ročním vyúčtování. Opravdu se vyplatí spočítat si, kolik ročně za vytápění zaplatíte a zda by právě vám výměna dodavatele výrazně pomohla snížit náklady na energie.

Mezi další možnosti patří změna způsobu vytápění a snížení teploty v domácnosti. Další užitečné tipy, jak snížit spotřebu energií za vytápění se dočtete v našem článku. 

Bojler

Bez teplé vody se neobejdeme. Jsme zvyklí otočit kohoutkem a mít ji, kdykoliv potřebujeme. Za ohřev vody ale můžeme zaplatit i desítky tisíc korun ročně. Někteří majitelé rodinných domů tuto problematiku vyřešili stavbou solární elektrárny. Ale ruku na srdce, ne všichni si mohou tak vysokou investici s návratností okolo sedmi a více let, dovolit.

Pokud vlastníte elektrický bojler energetické třídy D o objemu 80 litrů vody, kterou ohříváte na 60 °C, zaplatíte ročně při vysoké ceně elektřiny až okolo 16 500 Kč. Pokud změníte dodavatele, můžete ušetřit při aktuálních cenách až 4 000 Kč ročně. Alternativním řešením může být změna velikosti bojleru.

Jakými dalšími jednoduchými kroky můžete snížit spotřebu energie za bojler, se dozvíte ZDE.

Lednice

Lednička s mrazákem má vysokou spotřebu energií a patří mezi největší žrouty elektřiny v domácnosti. Vzhledem k tomu, že běží 24 hodin, 365 dní v roce, může tvořit na účtu za energie podstatnou část. Spočítejte si v naší kalkulačce, kolik přibližně zaplatíte měsíčně za chod ledničky a zamyslete se nad tím, co můžete udělat, aby nebyla spotřeba lednice a spotřeba mrazáku příliš vysoká.

Konkrétní tipy, jak na chodu lednice ušetřit, se dozvíte v tomto článku.

Sušička

Pokud se bavíme o vysoké spotřebě elektřiny, používání sušičky k tomu přispívá opravdu velkou měrou. Samozřejmě vždy záleží na stáří a typu sušičky, ale i tak vám ji doporučujeme přestat používat alespoň v letních měsících a místo ní vzít zavděk sušákem. Úspora energie za sušení pak může činit až 50 %.

Pokud jste zvyklí používat sušičku celoročně, mrkněte na další nápady, jak na jejím chodu můžete ušetřit a jak můžete spotřebu sušičky snížit. 

Pračka

Vlastníte-li starou pračku vyšší energetické třídy, zaplatíte za energie pravděpodobně o dost více než majitelé novějšího modelu. Vždy samozřejmě záleží na tom, kolikrát týdně perete a jaké používáte programy. Mrkněte se do naší kalkulačky, jak se liší ceny za elektřinu při používání starého vs. nového spotřebiče.

Další tipy, jak můžete snížit spotřebu pračky, si přečtete ZDE.

Myčka

S nadsázkou by se dalo říct, že je myčka opravdu chytrým vynálezem, který šetří peníze, snižuje spotřebu vody a chrání životní prostředí. Její chod vás vyjde mnohem levněji než mytí nádobí ve dřezu. Jeden cyklus mytí v myčce spotřebuje 0,9 až 2,0 kWh elektřiny, při ručním mytí pod tekoucí vodou se jedná o spotřebu až 3,5 kWh. Myčka navíc spotřebuje max. 28 litrů vody, kdežto pokud myjete nádobí ručně, můžete spotřebovat až 140 litrů!

I tak je ale dobré mít přehled o spotřebě myčky a případně se zamyslet nad tím, zda nelze na jejím chodu ještě něco ušetřit.

Žárovky

Víte, jaký je hlavní rozdíl mezi LED žárovkami a těmi klasickými? Pokud to zlehčíme, tak ty klasické slouží oproti LED více k ohřevu vzduchu v místnosti než ke svícení, a proto je spotřeba LED žárovek tak nízká. Klasické žárovky jsou velmi neekonomické a rozhodně se vyplatí je vyměnit za ty úsporné. Ačkoliv mohou být LED žárovky mnohem dražší než klasické halogenové, úspora elektřiny na svícení tvoří při jejich používání přes 75 %. Ostatně, přesvědčte se o tom sami v kalkulačce níže.

Více tipů, jak ušetřit na svícení, se dozvíte v tomto článku. 

A jak vypočítat spotřebu elektřiny jednotlivých spotřebičů?

Tímto způsobem si jednoduše spočítáte, jaká je průměrná spotřeba elektřiny vašich spotřebičů.

Stačí se řídit tímto výpočtem:

příkon spotřebiče (W) × 0,001 × doba provozu v hodinách / spotřeba za jeden cyklus × cena za 1 kWh v korunách

Pokud tedy máte sušičku energetické třídy A, je její příkon za jeden cyklus přibližně 900W (tento údaj najdete na energetickém štítku daného spotřebiče). Řekněme, že ji zpravidla pouštíte 5x do týdne, což je 260x ročně (5 x 52 týdnů v roce).

Výpočet spotřeby elektřiny bude: 900 x 0,001 x 5 x 52 = 234 KWh ročně

Průměrně tedy za chod této sušičky zaplatíte ročně: 234 x 8,17 (zastropovaná cena / změňte si podle ceníku vašeho dodavatele) = 1 912 Kč.

Změňte dodavatele energií

Když už se vám nedaří ušetřit na spotřebičích, je čas uvažovat o změně dodavatele. Dle odborníků nelze očekávat, že by se cena elektřiny vrátila na předkrizovou úroveň. Dá se sice předpokládat, že bude v roce 2024 nižší než vládou stanovený cenový strop (8,17 Kč/kWh včetně DPH a všech dalších nákladů), nicméně kvůli rostoucím regulovaným poplatkům to bude pouze nepatrně.

Pokud vám končí fixace, nebo platíte vládou stanovený cenový strop, neotálejte se změnou dodavatele. Právě v těchto měsících – tedy před nástupem topné sezony, je nejlepší doba na sjednání nové smlouvy. Tu doporučujeme sjednat buď na dobu neurčitou, nebo s fixací na max. 2 roky.

Přečtěte si 10 tipů, jak ušetřit na energiích díky úsporným opatřením, která můžete udělat sami

NačítámNačítám