Kalkulátor.cz | 17. 7. 2023

KALKULAČKA: Kolik stojí chod vaší lednice a neplatíte zbytečně moc?

Pokud přemýšlíte nad tím, který spotřebič je v domácnosti největší žrout elektřiny, máme pro vás odpověď. Určitě to může být lednice. Ta je totiž zapnutá 24 hodin, 365 dní v roce. Navíc možná nemáte doma jen jednu. Vždy však záleží na tom, jaký typ máte, jaká je její spotřeba elektřiny a jak se o ni staráte. V tomto článku se dozvíte, co můžete udělat proto, abyste na jejím chodu ušetřili až několik tisíc korun ročně.

1. Nechte si zkontrolovat své účty za energie

Vysoké účty za energie mohou potrápit váš rozpočet a určitě vám přidělají pár vrásek na čele. Pokud se nevyznáte ve svých účtech za energie a nejste si jistí, zda neplatíte zbytečně moc, využijte služby srovnávače. Na Kalkulátor.cz vám rychle a zdarma ukážeme výhodné nabídky energií od ověřených dodavatelů, díky kterým můžete snadno ročně ušetřit. Právě změna dodavatele může vést k nejrychlejšímu snížení účtů za energie.

Vyberte si levnějšího dodavatele elektřiny

Nevíte, jestli neplatíte za elektřinu zbytečně moc? V Kalkulátor.cz vám srovnáme rychle a zdarma ty nejvýhodnější nabídky od ověřených dodavatelů!

2. Vyměňte starou lednici za novou

Jedná se o investici, která se vám vrátí v horizontu několika let, a s tím je určitě potřeba počítat. Roční spotřeba staré lednice (s energetickým štítkem C a dále) je i 450 kWh a naopak nové úsporné pouze 170 kWh. Pokud budeme počítat s konečnou cenou elektřiny 6,2 Kč za kWh (ta se liší v závislosti na dodavateli), zaplatíte za provoz staré lednice necelých 2 800 Kč ročně. U nové lednice to bude pouhých 1 050 Kč. Ročně tak můžete ušetřit přibližně 1 800 Kč. Spotřebu lednice ovšem ovlivňují i jiné faktory, než je její stáří. O nich si povíme níže.

3. Odstraňte námrazu

Pokud jste si prošli naší kalkulačku, určitě jste si všimli, že množství námrazy velmi ovlivňuje spotřebu lednice / mrazáku. Podle našich propočtů již tři až pět milimetrů námrazy zvyšuje spotřebu o 30 % a jeden centimetr až o 75 %. Mrazák proto pravidelně odmrazujte a ušetřete až 3 000 Kč za rok.

4. Nepodchlazujte

Každý zbytečný stupeň dolů ovlivňuje spotřebu elektřiny, ale rozhodně nezvyšuje trvanlivost potravin. Ideální teplota v lednici se pohybuje v rozmezí 5 – 8 °C. Zkontrolujte si proto nastavení termostatu v lednici.

5. Pozor na umístění lednice

Vestavné ledničky mohou vypadat v kuchyni dobře, ale dejte si pozor, zda mají dostatečné odvětrávání, aby mohl správně cirkulovat vzduch. Vyhněte se také tomu, aby lednička stála v blízkosti tepelného zdroje, varné desky nebo trouby.

NačítámNačítám