Kalkulátor.cz | 17. 7. 2023

KALKULAČKA: Víte, kolik vás stojí provoz pračky? Poradíme vám, jak můžete ušetřit

Čím větší rodina, tím více špinavého prádla. Ačkoliv právě pračka nemusí patřit mezi zařízení, které v domácnosti spotřebovávají nejvíce energie, je dobré se zamyslet nad tím, zda perete efektivně nebo nemáte příliš starou pračku, která spotřebovává nejen velké množství elektřiny, ale hlavně také teplé vody.

Spotřeba vody, je důležitým parametrem při výběru nové pračky. Na každé pračce byste měli najít, jaká je její spotřeba na jeden prací cyklus (tzv. vážená spotřeba vody). Čím novější typ pračky máte, tím méně vody bude potřebovat. Obecně se dá říct, že se pohybuje okolo 40 litrů vody na 6 kg prádla. Právě množství vody, kterou pračka potřebuje, úzce souvisí se spotřebou energie, protože až 80 % elektřiny jde na ohřev vody. Z toho logicky vyplývá, že v čím teplejší vodě budete prát, tím více vás bude praní prádla stát.

Jaké hlavní faktory ovlivňují spotřebu pračky:

1. Teplota vody

Jak jsme si již řekli, právě na ohřev vody, spotřebovává pračka největší množství elektřiny. Pro běžně znečištěné prádlo stačí nastavit teplotu na 30 nebo 40 stupňů. Mezi praním v teplé nebo studené vodě je malý rozdíl v mycím výkonu, zvláště pokud perete jiné než bílé prádlo. Novější typy praček mají na určité druhy prádla vlastní programy, díky kterým ho vyperete velmi efektivně a zároveň úsporně.

2. Perte optimální množství

Vždy se snažte pračku maximálně naplnit. Zcela naplněná běžná pračka totiž spotřebuje stejné množství vody jako pračka poloprázdná. Samozřejmě existují nové typy praček, které mají senzory hmotnosti prádla a podle toho upraví množství vody, která se na praní používá.

Používáte sušičku na prádlo? Spočítejte si, kolik ročně zaplatíte za její chod. 

3. Pravidelně čistěte buben

Může se to zdát jako banalita, ale čistá pračka funguje efektivněji. Udržujte proto čistý nejen buben, ale také přihrádku na prací prášek, dveře pračky a filtry.

4. Kvalita pracího prostředku

Díky kvalitnímu pracímu prostředku můžete prát na nižší teplotu se stejným pracím účinkem. Pokud máte prádlo opravdu velmi znečištěné, odmočte ho před praním v mýdlové vodě.

5. Stáří pračky

Stejně jako u každého jiného spotřebiče i zde platí, čím novější pračku máte, tím levněji perete.

TIP pro vás: Pokud si nemůžete dovolit koupit novou pračku, na Kalkulátor.cz si můžete online půjčit peníze na pár kliků.



Online půjčka na pár kliků

Ať už potřebujete peníze na cokoliv, nechte to na nás. O úvěrovém trhu máme přehled! Spolupracujeme jen s ověřenými partnery!

NačítámNačítám