Kalkulátor.cz | 6. 6. 2023

Tepelné čerpadlo: Moderní technologie, která má smysl

V dnešní době, kdy se řada lidí aktivně zaměřuje na energetickou udržitelnost, se tepelná čerpadla stávají stále populárnější volbou pro vytápění a chlazení domů. Jsou to zařízení, která využívají přírodní zdroje tepla jako je vzduch, země nebo voda a přeměňují je na teplo. To je pak distribuováno do interiéru domu. Jaké jsou nesporné výhody této moderní technologie a proč byste ji měli zvážit jako cestu k nižším nákladům?

Bezztrátová energie

Jednou z největších výhod tepelných čerpadel je jejich energetická účinnost. Čerpadla zvládnou poskytnout až čtyřikrát více tepelné energie, než kolik elektrické energie spotřebují při provozu. Zařízení totiž využívá běžné fyzikální jevy k tomu, aby maximalizovalo zisk tepelné energie, která je bezztrátová, protože dokáže přečerpat neomezené množství obnovitelné energie. Díky tomu je návratnost relativně vysoké počáteční investice velmi krátká. Ale o tom až později.

Dva v jednom

Další výhodou tepelných čerpadel je jejich schopnost poskytnout jak vytápění, tak chlazení. To znamená, že jediným zařízením můžete regulovat teplotu ve vašem domě po celý rok. V zimě tepelné čerpadlo odebírá teplo ze zdroje a ohřívá interiér, v letních měsících pak funguje i naopak, tedy odvádí teplo z interiéru ven, což poskytuje příjemné a účinné chlazení.

Jak topí ze zimy?

A jak je vlastně možné, že získává ze vzduchu teplo, i když venku mrzne? Čerpadlo v první řadě načerpá teplo z okolního vzduchu, jehož teplotu následně zvýší a v posledním kroku jej využije pro zateplení domu. Tepelné čerpadlo typu vzduch-voda funguje na principu rozdílu teplot mezi chladící kapalinou a okolním vzduchem. K získání teplého vzduchu pak slouží tzn. výparník, v němž cirkuluje chladivo, jehož teplota je vždy nižší než teplota vzduchu. Díky tomu z něj dokáže získat a využít tolik potřebné teplo.

Kolik může ušetřit?

V následujícím grafu můžete vidět úsporu středního domu standardního typu v případě využití tepelného čerpadla a vypočítanou návratnost investice. Při ceně 300.000 korun za čerpadlo ušetří takový dům v průměru 8,75 MWh na topení a 1,05 MWh na teplé vodě. To je snížení spotřeby o 9,8 MWh, což při průměrné ceně 5.500 korun za MWh znamená roční úsporu 53.900 korun. Návratnost investice se tedy pohybuje mezi 5-6 lety, s dotací 100.000 korun od státu pak dokonce méně než 4 roky.

Míra úspory samozřejmě závisí na velikosti a úspornosti vašeho domu. Jak můžete vidět na grafech níže, u menšího nebo úsporného domu můžete ušetřit bezmála 40 tisíc korun ročně a návratnost investice je 7,7 let bez dotace nebo 5,2 let s dotací. U velkého domu uspoříte více než 50 tisíc za sezónu a čerpadlo se vám zaplatí za 8, respektive 6,2 let.

cena vychází z ceníku firmy Centropol, nízký tarif bez závazku
v ceně není jistič a jiné poplatky, které se se spotřebou nemění

Šetrnost především

Další výhodou, kterou mnoho zákazníků tepelných čerpadel oceňuje, je jejich šetrnost k životnímu prostředí. Tato zařízení využívají přírodní zdroje tepla, což znamená, že nevytvářejí žádné emise škodlivých látek do ovzduší. Tímto způsobem každý majitel přispívá ke snížení uhlíkové stopy a tím potažmo i k ochraně životního prostředí.

Nepřeplácíte náhodou na energiích?

Kdy jste si naposledy kontrolovali, zda byste u konkurence na energiích neušetřili? Vlk Kalkulátor to zkontroluje za vás!

Vyplatí se vzít si úvěr?

Jednorázová investice do tepelného čerpadla pochopitelně není dostupná pro všechny. Vzhledem k budoucím úsporám a možnosti dotace se však nabízí i varianta vzít si úvěr. Půjčka na tepelné čerpadlo dává smysl, když si rozumně nastavíte trvání úvěru a měsíční splátku. Díky tomu na tom váš rozpočet může být pořád lépe než bez čerpadla. A čím dříve budete mít čerpadlo, tím dříve začnete šetřit.

Zvažujete půjčku na tepelné čerpadlo? Vlk Kalkulátor pro vás srovná ty nejlepší!

Nevýhody

I tepelná čerpadla mají samozřejmě jisté nevýhody. Pro řadu lidí je to již zmiňovaná pořizovací cena, která je zpravidla vyšší než u tradičních systémů vytápění a chlazení. S tím ale mohou pomoci dotace, které nabízí stát a mohou dosáhnout výše až 180 tisíc korun. Nevýhodou může být i velikost celého zařízení, které potřebuje dost prostoru na instalaci. Provoz navíc může být relativně hlučný.

Čerpadlo se také nemusí vyplatit v případě, že nemáte dostatečně izolovaný dům. Efektivita čerpadla se kvůli tomu pak výrazně snižuje. Je důležité zvážit investiční a provozní náklady, porovnat je se současnými náklady na vytápění a chlazení a ujistit se, že se vám investice do tepelného čerpadla vyplatí.

Tip Vlka Kalkulátora

Topení, chlazení a ohřev vody. To jsou energie, jejichž náklady nás ve většině českých domácností trápí nejvíc. Pokud jste se rozhodli pro tepelné čerpadlo, Vlk Kalkulátor rozhodně doporučuje zvážit také fotovoltaickou elektrárnu. Tato kombinace totiž dokáže zajistit naprosto mimořádnou úsporu na energiích, protože čerpadlo reguluje svůj výkon na základě momentálního výkonu fotovoltaiky. Navíc na solární panely můžete čerpat dotaci až bezmála čtvrt milionu korun, takže návratnost investice se pohybuje maximálně v jednotkách let.

Šetřete ještě více energie: Nejvýhodnější fotovoltaika na klíč