Michaela Kadlecová  | 2. 1. 2023

Co patří do povinné výbavy 2023?

Povinná výbava auta se v roce 2023 měnit nebude. Jistě ale přijde vhod si připomenout, co do povinné výbavy vlastně patří.

Pokud jste vlastníkem vozidla, musíte v něm vozit určité povinné věci. Jde o soubor doplňků a nástrojů, které vám pomohou řešit nouzovou situaci, jako je nehoda, nebo porucha auta. Vzhledem k tomu, že jde o povinnou výbavu, policie ji může kontrolovat a postihnout, pokud ji nemáte v pořádku. Pokuta za chybějící povinnou výbavu činí až 2000 korun.

Do povinné výbavy 2023 patří:

Jak získat to nejvýhodnější povinné ručení?

Využijte naši kalkulačku povinného ručení a najděte si pojištění, které bude výhodné a přitom bude krýt veškerá rizika, co potřebujete.

Sada na opravu kola

Asi každému se stane, že někdy píchne. Defekt pneumatiky nám znemožňuje další jízdu, zároveň by po něm nemělo auto zůstat nepojízdné. Náhradní kolo se více jak deset let vozit nemusí. Jednak je vozidlo bez náhradního kola lehčí, spotřebovává méně paliva a tím pádem je jeho provoz ekologičtější, navíc každý vlastní mobilní telefon a přivolat si pomoc je snadné. Dnes se již prodávají speciální pneumatiky, které drží tvar i poté, co dojde k píchnutí, jde o pneumatiky runflet, u kterých nemusíte defekt v pneumatice okamžitě řešit. Pro ostatní vozidla je součástí povinné výbavy v 2023 stejně jako roky před tím sada na opravu pneumatiky. Tato sada dokáže vyřešit defekt za chvíli, její použití je snadné. Součástí sady je těsnící hmota, která se pomocí hadičky připevní k ventilu pneumatiky. Do pneumatiky se vmáčkne určité množství těsnící hmoty, která otvor v pneumatice utěsní. Jde ale pouze o dočasnou opravu, vydrží vám maximálně na dalších 200 kilometrovou a jízdu o rychlosti 80 km/h. Na opravu píchlého kola lze také přivolat asistenční službu, jde o jeden z nejčastějších výjezdů. Pokud nemáte tuto asistenční službu zahrnutou v povinném ručení, nebo havarijním pojištění, připlatíte si.

Přečtěte si: Nečekejte se srovnáním povinného ručení na poslední chvíli. Většinou je už pozdě

Výstražný trojúhelník

Výstražný trojúhelník koupíte za pár desítek korun. Trojúhelník slouží k označení místa nehody, nebo tehdy, pokud je vozidlo nepojízdné. Výstražný trojúhelník se klade co nejvíce k pravému okraji vozovky minimálně 50 metrů za vozidlem, zároveň je třeba zapnout výstražná světla vozidla. Výstražný trojúhelník by měl být umístěný na silnici po celou dobu, kdy je vozidlo nepojízdné, tedy až do jeho opravy, nebo odtažení. Při umísťování výstražného trojúhelníku je třeba si obléci reflexní vestu a dbát co nejvyšší opatrnosti, neboť se bohužel často stane, že je řidič sražený právě v tomto momentu.

Přečtěte si: Co kryje povinné ručení?

Lékárnička

Lékárničku v autě byste měli pravidelně obměňovat, její expirační doba činí 4 roky, podle nejnovější vyhlášky již není třeba měnit ty části lékárničky, které jsou neporušené. Lékárnička by měla obsahovat hotový obvaz s polštářkem, hotový obvaz se 2 polštářky, cívku hladké náplasti, škrticí obinadlo, pryžové (latexové) rukavice a izometrickou fólii (min. rozměr 200 × 140 cm), nůžky. Lékárničku v tomto složení zakoupíte v nejrůznějších obchodech a také na benzínových pumpách.

Reflexní vesta

Nemusí jít přímo o vestu, ale také o kombinézu, nebo pláštěnku, důležité je, aby obsahovala reflexní barvu, díky které bude pro řidiče snadnější si vás všimnout. Reflexní vesta by neměla být umístěna v kufru vozidla, ale tak, aby ji měl řidič kdykoliv po ruce a mohl si ji obléci ještě před tím, než vystoupí z vozidla. Některé evropské země ukládají povinnost vozit tolik vest, kolik je pasažérů.

Povinné dokumenty

Sebou byste měli vozit řidičský průkaz, malý technický průkaz k vozidlu, občanský průkaz, dokumenty, které sepisujete v případě nehody a zelenou kartu, tu však můžete mít pouze jako elektronický dokument v mobilu. Pokud cestujete do zahraničí, povinná výbava se může lišit, proto je třeba se informovat.

Doporučená výbava

Doporučená výbava není povinná, ale může vám vytrhnout trn z paty. Patří k ní kanystr na palivo, dále lano, hasicí přístroj, škrabka, smetáček, baterka a startovací kabely, které využijete v případě, že se vám vybije baterie.