Kalkulátor.cz | 17. 7. 2023

LED žárovky: Úsporný světelný zdroj, který se vyplatí opravdu každému

Oproti klasickým žárovkám ušetříte při používání těch LED až 75 % energie. Ačkoliv jsou dražší než ty klasické, investice se vám s jistotou vrátí už do několika měsíců. Navíc mají opravdu dlouhou životnost, takže ve vaší domácnosti vydrží roky.

1. Decentralizujte světelné zdroje

Velká svítidla jsou ozdobou místnosti, nicméně občas svítí zbytečně moc nebo do míst, která osvětlit nepotřebují. Zamyslete se proto nad tím, v jakých částech domácnosti trávíte nejvíce času a je zde dostatek světla nezbytností. Umístěte do takových míst lampičky, LED pásky nebo menší svítidla s nízkou spotřebou žárovky.

Přečtěte si: Končí vám fixace? Dejte si pozor na růst cen!

2. Využívejte denní světlo

Pracovní plochu umístěte do míst s dostatkem denního světla. Pokud rádi čtete, dejte si k oknu pohodlné křeslo nebo pohovku. Hlavně v zimních měsících zbytečně nezatahujte žaluzie. Denní světlo vám nejen hezky prosvětlí byt, ale také může zvýšit teplotu vzduchu, díky čemuž ušetříte za vytápění.

3. Investujte do LED žárovek a solárního osvětlení

LED žárovky nabízí úsporné a ekologické svícení. Ušetří vám až 75 % energie a mají až 15x delší životnost než klasické vláknové a halogenové žárovky. Pokud chcete osvětlit zahradu, terasu, nebo vstup do domu, využijte světla, která se nabíjejí ze slunce. Jejich chod vás nebude stát ani korunu.

4. Světla s čidlem

Jsou místa, kde světlo potřebujete jen občas a zapomínáte tam zhasínat? Ideálním řešením jsou pro tyto místnosti světla s čidlem, která reagují na pohyb. Skvěle se uplatní na chodbě, ve vstupní hale, nebo třeba na toaletě. Spotřeba elektřiny tak díky těmto svítidlům efektivně klesá.

5. Zhasínejte, ale zbytečně neblikejte

Pokud víte, že z místnosti odcházíte na více než 10 minut, zhasněte. Pokud se tam ale budete brzo vracet, zhasínat nemusíte, protože tím zbytečně zkracujete životnost úsporných žárovek.

NačítámNačítám