Michaela Kadlecová  | 2. 9. 2022

Končí vám fixace elektřiny a plynu? Fixovat elektřinu, nebo ne?

Zatímco dříve mnozí odběratelé elektřiny a plynu absolutně netušili, do kdy platí jejich současná smlouva s dodavatelem energií, v současné době si odběratelé tento datum dopředu zjišťují a dost se ho obávají. Co na ně po skončení fixace čeká a má smysl fixace elektřiny a plynu do budoucna? Využijte naši kalkulačku elektřiny a plynu, ať víte, s čím můžete počítat.

Aktualizace: 7. 6. 2023

Je to více jak rok, kdy jsme na Kalkulátor.cz začali informovat o tom, že nás čeká skutečně masivní zdražení elektřiny, a to z důvodu přechodu na obnovitelné zdroje a zdražování emisních povolenek. Zdražování elektřiny ještě umocnila válka na Ukrajině a to, že Rusko začalo využívat dodávky plynu v politickém boji. Kvůli nedostatku plynu se zvyšuje jeho cena a vzhledem k tomu, že se z plynu vyrábí i elektřina, roste i její cena. Ačkoliv nyní můžeme pozorovat určité světlo na konci tunelu díky oznámení, že Evropská unie chce řešit rostoucí ceny komplexně, což vyvolalo pokles ceny elektřiny, ceny u dodavatelů elektřiny a plynu jsou stále velmi vysoké.

Končí vám fixace elektřiny, nebo plynu? Srovnejte si v kalkulačce

V naší kalkulačce elektřiny a plynu si můžete srovnat ceny dodavatelů. Použití je snadné, bez rizika a zcela ZDARMA.

Fixace chrání odběratele

Jak se tyto zvyšující ceny energií dotýkají odběratelů a jejich fixace elektřiny? Dodavatelé nezdražují všem zákazníkům naráz, právě k tomu slouží fixace ceny elektřiny a plynu. Zákazník má s dodavatelem smlouvu, že mu po určitou dobu nezdraží, ať už budou ceny energií na burze jakékoliv. Dodavatel na tyto zákazníky myslí dopředu a nakupuje pro ně dostatek energie za přijatelné ceny. To se netýká zákazníků, kteří mají tzv. smlouvy na dobu neurčitou bez fixace elektřiny a plynu, které mohou vypovědět kdykoliv, ale dodavatelé jim cenu negarantují. Fixace končí zákazníkům různě. Podle údajů OTE, operátora trhu s elektřinou a plynem, dochází k nejvíce změnám dodavatele na začátku roku.

To je dané historicky, neboť k liberalizaci trhu s elektřinou došlo 1.1. 2002. Mnozí odběratelé volí tarify s určitou fixací elektřiny a plynu a tento interval tedy od té doby dodržují. Na druhou stranu je mnoho těch, kdo se přestěhovali, a novou smlouvu si sjednávali mimo toto období. Kolika zákazníkům tedy končí v určitém období fixace můžeme jen odhadovat podle dat některých dodavatelů. Přesné údaje nejsou veřejně dostupné, což by se ale mělo změnit : "Veřejně dostupné statistiky ohledně podoby smluv neexistují. Jde o oblast, kterou pan ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela na tiskové konferenci označil za potřebnou posílit v energetickém zákoně, tak by ERÚ měl jasné kompetence k monitoringu. Když nahlédnete do EZ v současném znění a na související směrnice, monitoring se víceméně koncentruje na kontrolu účinné konkurence. Zbytek byl ponechán trhu, samozřejmě s výjimkou případů, kdy by dodavatelé překračovali zákon např. nekalými obchodními praktikami," prohlásil Michal Kebort, tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu.

Monika Bartošová ze společnosti Centropol konstatovala, že změna tarifů se u jejich zákazníků děje průběžně: "Vypršení smluvních závazků našich zákazníků u produktů s fixací ceny máme rovnoměrně rozloženo v čase, jak průběžně docházelo k uzavírání smluv. Výraznější výkyv se nám, podobně jako dalším stabilním dodavatelům, projeví na podzim příštího roku vlivem uzavírání velkého množství smluv v krátkém období po pádu Bohemia Energy a dalších subjektů v loňském roce, kdy jsme odběratele zachraňovali z režimu DPI. Naši noví zákazníci v té době primárně uzavírali smlouvy na produkty s dvouletou fixací."

Aktualizace 7. 6. 2023: Vyplatí se fixace ceny elektřiny? To je otázka, která dnes trápí mnoho domácností a jednoznačná odpověď bohužel neexistuje. Obecně platí, že fixace cen se vyplatí v případě, kdy očekáváme jejich nárůst. V současné době lze říct, že trend je spíše opačný. Samozřejmě ceny energií nelze nikdy úplně spolehlivě předvídat, ale když ceny klesají, fixace se nevyplatí, protože byste na tom spíše prodělali. Když už, tak maximálně na dobu jednoho nebo dvou let, během kterých byste ale měli sledovat konkurenční nabídky a hned před vypršením kontraktu se upsat tam, kde to pro vás bude nejvýhodnější.

Nepřehlédněte: Obavy před topnou sezónou. Jak můžeme šetřit?

Nejohroženější majitelé nezateplených domů

Pokud porovnáme ceníky elektřiny a plynu z roku 2020 a 2022, zjistíme, že silová složka elektřiny narostla několikanásobně, jedná se pochopitelně hlavně nárůst v roce 2022. Největší šok tento nárůst představuje pro majitelé nezateplených domů. Ti musí vytápět větší plochu a samostatný objekt, takže jejich náklady jsou nejvyšší. „Nejohroženější skupinou je například domácnost žijící v nezatepleném domě s podlahovou plochou 150 m2, která spotřebuje 40 MWh plynu ročně. Při průměrné současné fixované ceně plynu 3000 Kč za 1 MWh zaplatí měsíčně 10 000 Kč, ročně 120 000 Kč. V případě elektřiny (či nové fixace plynu) to je i více než 5000 Kč za 1 MWh, tedy měsíčně 16 666 Kč, ročně 200 000 Kč. Pozor, nové ceny elektřiny se vyšplhaly dokonce na 10 000 Kč za 1 MWh,“ uvádí Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace. Ačkoliv se všem odběratelům zvyšují ceny několika násobně, je rozdíl, pokud se zálohy zvýší z 500 korun na 1500 u malého bytu, nebo z 5 000 na 15 000 u domu.

Přečtěte si: Vyplatí se domácí solární elektrárna v roce 2022?

Postupné zdražování a fixace elektřiny a plynu

Zdražování energií se tak dotýká klientů energetických společností postupně. Lze prohlásit, že nejlépe jsou na tom ti, kdo fixovali cenu v létě, či na podzim 2021. Ti až do roku 2023 vydrží, aniž by museli současným velmi vysokým cenám čelit. Odborníci také předpokládají, že od roku 2023 by se mohla cenová hladina uklidnit, neboť státy EU nebudou energeticky závislé na Rusku. Zároveň se začínají připravovat určité zásahy do energetického trhu na úrovni Evropské unie. To vše dává jistou naději na to, že za rok až dva roky bude situace příznivější.

Pro info: Kdy dojde v České republice plyn?

Levnější fixace elektřiny a plynu díky krachu Bohemia Energy

K zajímavé situaci došlo po ukončení největšího alternativního dodavatele Bohemia Energy. Její klienti přešli den ze dne k tzv. dodavateli poslední instance, jehož ceny tenkrát představovaly šok, nicméně byly stále mnohem nižší než jsou současné ceny. Pokud si bývalý klient Bohemia Energy okamžitě v říjnu 2021 fixoval ceny na dva roky, či dokonce na tři, nemohl pro sebe učinit nic prozíravějšího. Ceny energií totiž teprve začaly zdražovat a tento klient má na dva až tři roky klid a současnou tak náročnou situaci řešit nemusí.

Přečtěte si: Fixace ceny elektřiny? Na jeden rok

Co dělat po konci fixace elektřiny a plynu?

Nejste si jisti, kdy vám končí fixace a jaké jsou přesně podmínky vaší dosavadní smlouvy? Zažádejte u svého dodavatele, e-mailem, nebo telefonicky, aby vám zaslal výpis ze smlouvy, případně zkuste zákaznickou zónu, pokud ji váš dodavatel nabízí. Již nyní se můžete svého dodavatele zeptat, jaké ceny je vám schopný nabídnout. Pokud je konec vaší fixace za delší dobu, berte tyto ceny elektřiny a plynu jen jako orientační, neboť letos dodavatelé běžně zdražovali co měsíc. Tuto nabídku můžete porovnat s cenami, které nabízejí dodavatelé, kteří dokáží přijímat nové zákazníky. Například společnost ČEZ, nebo E.ON nové zákazníky nepřijímají, pouze prodlužují smlouvy stávajícím. Zároveň je třeba počítat s tím, že výpověď dodavateli elektřiny a plynu je třeba podat nejpozději 6 týdnů před koncem smluvního vztahu. Pokud byste podali výpověď pozdě, dodavatel vám smlouvu automaticky prodlouží za podmínek, které sám navrhl. Proto vám doporučujeme použít včas kalkulačku elektřiny, nebo plynu a ceny dodavatelů energií si srovnat.

Nepřehlédněte: Nájemníci v ohrožení. Energie jim mohou zdražit několikanásobně

Fixovat nebo nefixovat elektřinu v 2022?

Fixovat elektřinu, nebo ne za stávající situace? Odpověď na tuto otázku není snadná a vše záleží na dalších krocích Evropské unie, jejíž zástupci by se měli nad řešením sejít 9. září 2022. V současné chvíli se hovoří o zastropování cen elektřiny z plynových elektráren, jde však pouze o jeden z návrhů. Vývoj ceny elektřiny a plynu je tedy velmi nejistý a tomu, komu končí fixace, nezbývá než doporučit si i ceny do budoucna fixovat, na rok, nebo na dva. Základem je ale prověřit dodavatele a jejich nabídku a zvolit tu nejvýhodnější.

Přečtěte si: Ceny plynu stoupají. Může padnout i dodavatel poslední instance?

NačítámNačítám