Michaela Kadlecová  | 28. 4. 2022

Nájemníci v ohrožení. Energie jim mohou zdražit několikanásobně

Energie zdražují a skupinou, která může být ve velkém ohrožení jsou nájemníci. Mohou být ohroženi jednak tím, že jim majitelé neupravili výši záloh na energie, dále mohou mít problém nájemníci, kteří se stěhují a musí si najít nového dodavatele energií.

Energetická krize pokračuje. Ceny elektřiny a plynu stoupají a nic nenaznačuje, že by se tento trend měl zpomalit. Do obrovských problémů se nyní dostávají ti, kdo hledají nového dodavatele energií, typickým příkladem jsou nájemníci, kteří se přestěhovali, nebo ti, kdo si pořídili nové bydlení. Ti si totiž nového dodavatele musí hledat, nemohou zůstat bez dodávky energií. Dodavatelé elektřiny a plynu musí hradit stále vyšší ceny na burze energií. Někteří z nich se obávají, aby na tyto platby měli vůbec volné finanční prostředky. Proto dnes upřednostňují stávající zákazníky před novými. Zatímco stávající zákazníci, kterým skončí smlouva na dodávky energií, získají cenu navýšenou o určitou část, zcela noví zákazníci mají podmínky ještě těžší.

V článku se dozvíte:

Hledáte dodavatele elektřiny?

Stěhujete se? Pomůžeme vám najít dodavatele elektřiny, který nabízí férové ceny i novým zákazníkům. Díky kalkulačce elektřiny ho najdete během chvíle.

Energie vždy na konkrétní osobu

Energie se u nás váží vždy na konkrétní odběrné místo, pokud se stěhujete, nelze si vzít smlouvu s dodavatelem energií „sebou“. Pokud zákazník mění odběrné místo, musí jednu smlouvu ukončit a následně uzavřít novou. Pro dodavatele energií jde tedy o zcela nového zákazníka a takto k němu přistupuje s cenovou nabídkou. Ceníky, které obdrží tito zákazníci, tak mohou být několikanásobně vyšší. To může náklady na bydlení značně zvýšit, o to více, pokud jde o větší byt či nemovitost.

Nepřehlédněte: Kdo jsou největší žrouti energie? Jak na výpočet spotřeby elektřiny?

Pozor na zálohy

Problém mohou ale mít i ti nájemníci, kteří odběrné místo nemění, ale kteří nemají energie v nájemním bytě napsané na sebe. Pokud jim majitel včas nezvýšil zálohy, mohou čelit velmi vysokému nedoplatku: „Ceny energií v porovnání s loňskem dramaticky vzrostly, u plynu se jedná až o násobky původních cen. Majitelé nemovitostí na pronájem s tím přitom většinou nepočítali a ani se s nájemníky nedohodli na okamžité úpravě výše záloh. Nájemníci tak často ani nemají ponětí o tom, že by se jich všude propírané zdražování týkalo také. Až ale uvidí roční vyúčtování, budou nemile překvapeni a komplikace to přinese nejen jim, ale i pronajímatelům. Ti totiž nekladou dostatečný důraz na právní ochranu svého majetku a často mají se svými nájemci nedostatečně nastavené smlouvy,“ upozorňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad.

Přečtěte si: Burza energií - sledujte aktuální ceny elektřiny na burze

Negativní dopad na majitele i nájemníky

Reagovat na zvýšené ceny energií je výhodné jak pro nájemníka, tak pro majitele. Pro nájemníka je důležité vědět, s jakými konečnými náklady na bydlení má počítat a tomu by si měl uzpůsobit své ostatní výdaje. Pro majitele je nevýhodné přivádět nájemníka do situace, kdy je ohrožena jeho finanční situace. „Samozřejmě záleží na konkrétních tarifech a případných fixacích cen u jednotlivých poskytovatelů energií, ale nárůsty budou tak jako tak dříve či později dramatické. Negativní dopad to bude mít na všechny nájemníky a v případě jejich platební neschopnosti i na pronajímatele. Krajní řešení – vystěhování neplatícího nájemníka – totiž může trvat i roky, přitom majitel nemovitosti z ní nebude po celou dobu mít žádný příjem, naopak musí vynakládat další peněžní prostředky,“ uzavírá advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad.

Energie na majitele, nebo na nájemníka?

Je v současné době pro majitele výhodnější přepsat energie na nájemníka, nebo si je ponechat na sebe? Na to je těžké jednoduše odpovědět. Pokud si majitel nechá energie přepsané na sebe a nájemník za ně bude platit spolu s nájemným, pak má vždy přehled o tom, zda jsou energie uhrazené. Díky tomu vystupuje před dodavateli energií odběrné místo stále pod jedním jménem, což může dodavatel v poslední době zohlednit. Nájemník ale nemůže volit svého dodavatele a musí přistoupit na podmínky, které získal majitel. Na druhou stranu, pokud má nájemník energie přepsané na sebe, nebude je platit a distributor následně odběrné místo odpojí, pak bude náklady na znovuzapojení vždy platit majitel. Karel Polata, místopředseda Občanského sdružení majitelů domů v ČR, radí nechat placení energií na nájemníkovi: „Mam cca třicetileté zkušenosti s pronájmem několikaset bytů. Ve všech bytech byla odběrná místa plynu a el. energie vždy převedena na nájemce po dobu nájmu. Otázka ceny, úhrad, ručení apod. se tak stala problémem dodavatele a nájemníka. Rovněž jsme se tak vyhnuli všem logistickým problémům nutně spojeným se správou mnohaset smluv s dodavateli. Nikdy jsme ani neviděli žádnou výhodu z případného ponecháni si těchto odběrných míst. Plně mi "stačí" vymáhání úhrad za vodu a případnou centrální přípravu teplé vody či ústřední topeni. Z praxe Občanského sdružení majitelů domů je zřejmé, ze tak postupuje většina pronajímatelů.“

Chcete stabilního dodavatele plynu?

Sháníte dodavatele plynu, který vám nabídne férové ceny? Vyzkoušejte naši kalkulačku plynu a během chvíle se dozvíte, jestli neplatíte zbytečně moc. připravte si k ruce poslední vyúčtování, vše podstatné najdete v něm.

NačítámNačítám