Michaela Kadlecová  | 30. 7. 2021

ERÚ: Energošmejdi nezmizí den ze dne

Podle novely energetického zákona by měl Energetický regulační úřad získat nové pravomoci. Zeptali jsme se tedy Michala Keborta, tiskového mluvčího ERÚ, co to bude pro tento úřad znamenat a zda je ochrana práv zákazníků dostatečná.

Máte již představu o tom, jak budete udělovat licence zprostředkovatelům?

Zákon nehovoří o licencování, jako u ostatních subjektů licencovaných ERÚ, ale o registraci. Podmínky (termíny i náležitosti) stanoví zákon. Detaily stanovené podzákonnými prováděcími předpisy potom ERÚ může připravit a představit až ve chvíli, kdy budeme znát výsledné znění schváleného zákona. Co se týče technického zajištění aj., tam se samozřejmě připravujeme. Hovoříme-li ale například o vybudování nového informačního systému apod., musíme vyčkat na schválení zákona.



Svaz průmysl a obchodu uvedl, že na výkon této funkce potřebujete technické a personální posílení. Máte představu, o kolik je budete muset navýšit?

Stejně jako u předchozího dotazu upozorníme, že zákon stále nebyl schválen, takže se vyjadřujeme pouze k návrhu. O novinku jde nejenom pro samotné zprostředkovatele, ale také pro úřad, který dosud tento typ činnosti nereguloval a nedozoroval. Předběžně hovoříme přibližně o třiceti nových zaměstnancích. To je ale pouze začátek a praxe může ukázat, že kapacity budou potřeba vyšší.

U nové profese z podstaty věci nemáte statistiky, nevíte, kolik žadatelů o registraci přijde, kolik registrovaných subjektů budeme následně dozorovat. Velmi špatná pověst energetických zprostředkovatelů napovídá, že dozor bude potřebný a náročný. Pro ilustraci můžeme doplnit, že licencovaných obchodníků s energiemi na trhu působí několik stovek, vůči spotřebitelům jsou jich ale aktivní pouze desítky. U zprostředkovatelů i ty nejkonzervativnější odhady předpokládají, že se jich v první vlně přihlásí několik tisíc. A o tom, jak bude vypadat dozor, napovídá mj. přibližně sedm tisíc podání, která kvůli zprostředkovatelům každý rok řešíme. Podotýkám, že je to více než polovina z celkového počtu našich podání (a to zprostředkovatele přitom dosud nemáme v kompetencích).

Přečtěte si: Jak změnit dodavatele elektřiny?

Máte nejlepšího dodavatele elektřiny?

Během chvíle zjistíte, zda neplatíte za elektřinu zbytečně moc. Využijte naši kalkulačku elektřiny, připravte si poslední fakturu, zadejte pár údajů a získejte tu nejlepší nabídku na dodavatele elektřiny. Hned vám řekneme, kolik ušetříte.

Vítáte tuto novelu, je podle vás dostatečná v boji za posílení práv zákazníků?

Novela přináší řadu potřebných ustanovení pro ochranu spotřebitele, ať už jde o omezení délky platnosti plných mocí, zastropování maximální délky smluv na dobu určitou nebo třeba nutnost písemného vyhotovení smlouvy. Zdaleka tedy nejde jen o tolik diskutovanou registraci zprostředkovatelů.

U registrace opakovaně říkáme, že jde o dobrý začátek, na který bude nutné navázat úpravami předpisů podle praxe. Přinejmenším díky registru zjistíme, kdo se danou profesí skutečně živí, a žadatelé budou muset splnit alespoň základní požadavky. Nepočítejme však s tím, že by energetičtí šmejdi zmizeli ze dne na den. Nejprve se přijdou registrovat, teprve poté se mohou dopustit (závažných) pochybení proti energetickému zákonu, která jim bude nutné prokázat, než přijdou o své oprávnění. Vše přitom poběží formou správního řízení, které má své pevné zákonné lhůty a opravné prostředky. Nikoliv alibisticky, ale věcně říkáme, opatrnost na straně spotřebitelů bude i nadále potřeba. V čem se však (pro spotřebitele) situaci zjednoduší, je fakt, že už nebudou muset přemýšlet, jestli se kvůli problémům s energetickou firmou obrátit na nás, ČOI nebo jiný úřad. Energetické zprostředkovatele bude dozorovat ERÚ, stejně jako je tomu dnes u dodavatelů energií.

Čtěte také: Kolik je pokuta za předčasný odchod od dodavatele elektřiny?

To, k jakým dalším úpravám podmínek může dojít, napovídá vývoj na finančním trhu, který si podobným procesem prošel u regulace investičních a úvěrových zprostředkovatelů. Dobře se zde osvědčily například požadavky na průběžné vzdělávání, které zajišťují nejen to, že k Vám domů dorazí zprostředkovatel znalý práva a smluvních podmínek, takže Vás nevystaví sankcím. Svou ochotou k průběžnému vzdělávání zprostředkovatel zároveň dokazuje, že je do svého podnikání ochoten investovat prostředky a úsilí, což předznamenává jistou serióznost, které se teď mnohým zástupcům tohoto oboru kriticky nedostává.

O nás: Kalkulátor.cz nabízí srovnání cen elektřiny, plynu a pojištění, v současné době si můžete srovnat ceny povinného ručení, havarijního pojištění, pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti. Jsme fér a měříme všem stejně. Pokud si u nás zákazník vytvoří účet, úsporu mu pohlídáme a včas upozorníme, že se platnost smlouvy s dodavatelem chýlí ke konci.

NačítámNačítám