Michaela Kadlecová  | 19. 4. 2022

Ceny plynu stoupají. Může padnout i dodavatel poslední instance?

Ceny elektřiny a plynu stále neklesají. Ti, kdo v současné době shánějí nového dodavatele elektřiny a plynu, to nemají jednoduché. Jaké nám stát dává záruky, že neskončíme bez řádného dodavatele energií?

Sháníte dodavatele plynu?

Získat nového dodavatele plynu je v současné době velmi těžké. Zanechte nám svoje telefonní číslo a my se vám ozveme, abychom pro vás získali toho nejlepšího. A nejen to, poradíme, jak si u nás nastavit Hlídacího vlka, unikátní službu zcela zdarma, která vám bude hlídat konec smlouvy s dodavatelem a včas dá vědět, pokud se nenajde levnější alternativa. Zdarma a automaticky.

Jak těžké je najít nového dodavatele plynu?

Situace na trhu s plynem pro velkoodběratele je značně nepřehledná a nejistá, stabilizace je stále v nedohlednu. Ceny plynu v souvislosti s válkou na Ukrajině stále stoupají, ačkoliv dodávky z Ruska nepřestaly. Je velmi pravděpodobné, že k ukončení dodávek dojde nikoliv z iniciativy Ruska, ale spíše Evropské unie, která nechce podporovat Putinovo válčení a být závislá na nestabilním dodavateli. Nakupovat plyn na burze za tak vysoké ceny je pro dodavatele stále obtížnější. Pro menší dodavatele, kteří nemají k dispozici dostatečné financování, se může stát nakupování plynu až fatálním a může jít o důvod, proč bude dodavatel donucen ukončit svou činnost. Právě proto se snaží menší dodavatelé plynu omezit nakupování plynu na burze, co nejvíce to jde a nové zákazníky prakticky neberou. Pokud se v současné době někdo rozhodne změnit dodavatele, může zjistit, že není právě vítaný. „Dodavatelé nemají pro nové zákazníky nakoupeno, a tak nakupují vše za stávající vysoké ceny. Jsou dodavatelé, kteří nechtějí nové zákazníky, kteří se bojí, že ani takové ceny nestačí a mohou zkrachovat,“ uvedl Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo ve společnosti Kalkulátor.cz.

Pro info: Pojmy z oblasti energií

I velcí dodavatelé žádají o dotaci

O tom, že je situace mezi dodavateli plynu alarmující, svědčí to, že i tak velký dodavatel plynu, jakým je Pražská plynárenská, požádal o dotaci hlavní město město Praha. Právě Praha je totiž držitelem sto procent akcií této společnosti, hlavní město již dotaci tomuto dodavateli přislíbilo. Dotace má být ve výši dvou miliard korun. „Rád bych zdůraznil, že Pražská plynárenská je stabilní a finančně zdravá společnost. Aktuální potřeba dodatečného financování je vyvolána zcela výjimečnou situací na trhu, kterou řeší různým způsobem všichni dodavatelé energií,“ uvedl k plánovanému úvěru radní pro majetek Jan Chabr.

Info: Proč využít Kalkulátor.cz pro přechod k jinému dodavateli?

Konec dodavatele poslední instance?

Pražská plynárenská je zároveň dodavatelem poslední instance na území Prahy. Znamená to, že může mít problémy i dodavatel, který má být tím, který zůstane, i když všichni ostatní skončí? Pražská plynárenská uvádí, že žádá o pomoc kvůli požadavku na navýšení bezpečnostní zásoby plynu. Zatímco v běžném období se zásobníky plynu plní plynem v hodnotě jedné miliardy korun, v současném období, které je poznamenané válkou, musí dodavatel naplnit zásobníky plynem za 4 až 9 miliard korun. Zatímco dříve činil objem bezpečnostní záruky 30 % skladovací kapacity, nyní je to 45 %. Jde o nový pokyn Ministerstva průmyslu a obchodu, kterým chce předejít nedostatku plynu, pokud by Rusko od dodávek jednostranně ustoupilo. Ne všichni dodavatelé plynu mají povinnost plyn skladovat. Jedná se pouze o licencované obchodníky, nejvíce skladovacích prostor nabízí společnost RWE Gas Storage, nejméně plynu bylo v zásobnících společnosti tuto zimu uloženo dne 16. března, kdy bylo uskladněno pouze 3,5 TWh plynu (12,5% maximálního objemu).

Noví a stávající zákazníci

Pražská plynárenská přistoupila od začátku dubna ke konci topné sezóny také ke zdražení plynu koncovým zákazníkům. A to zhruba o 15 %, stejně jako celá další řada dodavatelů plynu. Další zdražení pak oznámila tato firma na červen letošního roku, kdy ceny vzrostou u produktu Standard až o 39 %. Jedna megawatthodina plynu bude stát 2957 korun pro ty, kdo na plynu vaří a ohřívají si vodu, a 2057,1 pro ty, kteří odebírají více jak 45 MWh a plynem topí. Pražská plynárenská svůj ceník plynu rozděluje na stávající zákazníky a zákazníky nové, s tímto přístupem je možné se setkat i u ostatních dodavatelů plynu. Otázkou také je, zda má smysl si cenu plynu fixovat, nebo ne. Ten, kdo si cenu plynu zafixoval ještě vloni, udělal jistě dobře. Vzhledem k tomu, že od podzimu jdou ceny plynu konstantě nahoru a vzhledem k válce na Ukrajině není k zlevnění důvod, je stále fixace na pořadu dne a má smysl.

NačítámNačítám