Jan Strmiska | 28. 4. 2021

Pojištění domácích mazlíčků. Vyplatí se, nebo je to chyták?

Veterina vyjde někdy na víc peněz, než když jdeme k lékaři sami. Jak funguje pojištění psů a koček? A jak jsou s tím lidé spokojeni?

Nejdřív vysvětlení. Co se týká zvířat, máte dvě možnosti. Existuje pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zvířetem (něco jako takzvané pojištění na blbost). Tohle je často součástí pojištění domácnosti. No a to druhé, o které v tomto článku jde, je pojištění úhrady veterinárních nákladů. Není to nic divného nebo rozmazleného pro boháče. Právě naopak. Jako u každého pojištění nejde o to, že by vašemu zvířeti úzkostlivě chránilo zdraví. Ale je to jen jistá záruka ochrany v případě nečekaně vysokých výdajů, když se něco zvrtne. Některá zvířata jsou samozřejmě rizikovější než jiná a existuje spousta výluk a výjimek, u kterých si musíte zhodnotit, jestli se vám to vyplatí. Ale o tom dále.

PES Nanuk, 6 let. Kříženec, Pojištění mazlíčků

Na fotce je Nanuk, 6 let. Kříženec. V redakci jsme uspořádali anketu "Má tvůj mazlíček pojištění?" Panička: Nemá. Kdybych měla třeba buldočka, co má tady Vanda, asi bych nad tím přemýšlela. Neustále má nějaké nemoci. Ale tím, že máme bezúdržbového psa, nijak to neřeším. Upřímně mě to nikdy nenapadlo. Zbytek odpovědí najdete na konci článku.

Psi jsou mnohonásobně složitější než lidé

Při konzultaci s pojišťovacím expertem Martinem Thienelem ze služby kalkulátor.cz nás překvapilo, když nám sdělil, že pro pojišťovnu je mnohonásobně složitější provozovat pojištění mazlíčků než stejnou službu pro lidi. „Lidé jsou víceméně všichni stejní. Nejsou mezi námi příliš velké rozdíly. Ale oproti tomu rozdíly zvlášť mezi psy jsou asi jako mezi slonem a člověkem (smích). Některé rasy jsou přešlechtěné, a tedy v podstatě zdegenerované, jiné jsou zase třeba přizpůsobené na boj a mají mnohonásobně vyšší riziko zranění ze rvačky. Záleží taky na tom, jestli zvíře celý den sedí doma, nebo tvrdě trénuje na soutěže. I rozdíly v průměrné době dožití jsou mezi plemeny a velikostmi psů obrovské. Nastavit takový produkt pro pojišťovnu tak, aby zohledňoval všechna rizika a něco skutečného i pokrýval, není vůbec snadné.“

Jaké jsou principy pet insurance?

Na trhu je jen několik málo pojišťoven a pravidla mají podobná. Musíte mít zvíře očipované a/nebo označené tetováním. Musíte chodit na preventivní prohlídky a očkování a na začátku vás čeká takzvaná čekací doba. To je ochranná lhůta proti podvodníkům. U úrazu to bývají 3 dny a v případě nemoci 30 dnů – doba od začátku, po které vám až platí pojistka.

Kolik mě to bude stát?

Řádově počítejte tak 3000 až 8000 korun ročně. Záleží, kolik si toho naklikáte, na věku zvířete a rase.

Chcete levnější pojištění i pro sebe?

Srovnejte si nejvýhodnější nabídky v naší kalkulačce

Kdo všechno pojištění psů a koček nabízí?

V době psaní tohoto článku šlo o PetExpert (ČSOB Pojišťovna), Generali Česká pojišťovna, pojištění psů Hafan od ČPP, pojištění psů od myslivecké pojišťovny Halali a Colonnade Insurance. Slavia pojišťovna svůj produkt zrušila.

Jaké jsou rozdíly mezi pojišťovnami?

Počítejte s tím, že budete platit spoluúčast, stejně u jiných pojistek. Její výše se ale u jednotlivých pojišťoven liší. Jsou to buď procenta z částky (10 nebo 20 %), nebo částka 1000 Kč, případně 2000 Kč.

Pozor na věk zvířete!

Například PetExpert: má maximální doby vstupu u malých plemen psů 10 let, u středních 8 let a u velkých 6 let. Pojistku vám ale pak neukončí. U koček je maximální věk při vstupu 8 let. Na opačné straně spektra je pojišťovna Halali, která sice pojišťuje psy do věku 10 let, ale když je váš pes starší, pojistku vám automaticky vypoví.

Jaké jsou pojistné limity?

Bývá to 20 tisíc korun, ale i 120 000 korun (ročně). Tohle může být zásadní parametr. Za lepší limity se platí.

Co tohle pojištění nekryje?

Výjimek jsou snad stovky. Primárně ale jde o tyto věci:
Neproplatí vám léčbu chronických onemocnění.
Neplatí to na preventivní a kosmetické zákroky ani na vrozená a vývojová onemocnění včetně dědičných predispozic (přešlechtěná plemena).
Nedostanete náhrady vzniklé v důsledku porušení zákona na ochranu zvířat nebo předpisů o veterinární péči.
Většinou to neplatí na odstranění vnějších parazitů.
Nekryje kastraci (pokud to není ze zdravotních důvodů).
Ani očkování.

Můžu si něco připlatit navíc?

Jsou samozřejmě především různé výšky spoluúčasti. Existují speciální nabídky pojistek proti uhynutí nebo na utracení. Možná je to trochu morbidní, ale dostanete peníze na nové zvířátko. Součástí nebo jako možnost připojištění je i zmíněné připojištění odpovědnosti. Můžete mít dokonce i pojištění náhrady finančních prostředků vynaložených na inzerci při hledání ztracené kočky či psa. :-) Váš svěřenec taky může mít proplacenou léčbu pomocí akupunktury, bylinnou léčbu nebo hydroterapii. Možnosti jsou nekonečné, ale nezapomeňte na primární smysl této pojistky, předcházet nečekanému překvapení, když se stane průšvih.

V naší redakci jsme uspořádali malou anketu:

Máš pojištěného svého psa nebo kočku?

Františka, 6 let. Bretaňský ohař:

Františka, 6 let. Bretaňský ohař. Pojištění psů

Panička: Vůbec o tom takhle dopředu nepřemýšlím. Ale teď, když jsem platila krevní testy, stálo to šílený peníze,a čtyři tisíce. Jestli se na to ale tyhle pojistky nevztahují, nevím, k čemu by mi to bylo.

Zoe, 1 rok. Německý ohař:

Zoe, 1 rok. Německý ohař. Pojištění psů

Panička: Mám ji pojištěnou a už teď se mi to vyplatilo. Platím asi 3000 ročně. A už jsem měla dvakrát pojistnou událost. Jednou za 3 a pak za 4 tisíce. Jednou měla infekci z parku a podruhé úraz.

Je to skvělé, už teď neřeším, kolik co stojí, prostě co mi veterinář doporučí, to beru. Je to městský pes, takže má pořád takové ty drobné pouliční fajty, infekce, když sežere nějaké odpadky, nebo zanícené kousance.

Vybírala jsem si pojišťovnu podle veterináře. Aby s tím byl v pohodě. Mám Generali, ale je to trochu byrokracie jak v devadesátkách. Nejdřív to zaplatím a pak mi to pojišťovna proplácí, musí to schvalovat a kontrolovat. Asi zkusím PetExpert, kde si to vyřeší sám veterinář a proplácí se to přímo jemu jako u lidského doktora.

Traumička, 3 roky. Kočka kočičí:

Traumička, 3 roky. Kočka kočičí. Pojištění koček.

Panička: Nemám. Ani jsem nevěděla, že to existuje. A i když jsem to teď zjistila, myslím, že to Traumička nepotřebuje. Je pořád doma, nikam nechodí a nemám ten pocit nebezpečí. A když by se jí něco stalo, zaplatím jí to ze svojí finanční rezervy. Zaplatím teď za ní tak tisícovku, dvě ročně. Ale myslím, že je to tím, že nechodí ven.

Sendy, 14 let. Zlatý retrívr:

Sendy, 14 let. Zlatý retrívr. Pojištění psů

Páníček: Napadlo mě to, ale díky tomu, že je teď už hodně nemocná, tak ji jen necháváme dožít. Má rakovinu. Platíme teď tak tisícovku za návštěvu veterináře a necháváme ji být.

Dorka, 3 roky. Kočka z útulku:

Dorka, 3 roky. Kočka z útulku. Pojištění koček

Páníček: Nemám, ale přemýšlel jsem o tom. Nakonec mi přišlo, že tohle pojištění nevyužiju. Byly v tom návštěvy veterináře, doplňky stravy a větší zákroky. Jak je extrémně domácí, nic nepotřebuje. Ročně zaplatím jen očkování a odčervit, to je tak tisícovka.

Fulgencio, 2 roky. Mexický naháč:

Fulgencio, 2 roky. Mexický naháč. Pojištění psů

Panička: Pojištění nemám. Ale Fulgencio měl úraz a za operaci kolene teď budeme platit 50 tisíc. Ale pokud jsem zjišťovala, na tohle by to neplatilo. A ty malé běžné věci už jsou drobné, to mi za to nestojí.

O nás: Kalkulátor.cz vám pomůže najít toho nejlepšího dodavatele elektřiny a plynu, a to dlouhodobě. Pokud se u nás registrujete, ohlídáme vám platnost smluv s dodavateli, upozorníme na její platnost a nabídneme, ke komu přejít, abyste ušetřili. Takto můžete ušetřit tisíce korun ročně. Srovnejte si nabídky dodavatelů energií a během chvíle zjistíte, kolik můžete ušetřit.