Redakce Kalkulátor.cz | 13. 1. 2022

Chystá se zdražení elektřiny. Proč a kdy? Jaká je situace v 2022?

Chystá se velké zdražení. Cena emisních povolenek, které si musí zakupovat velcí znečišťovatelé a hlavně elektrárny na uhlí, stoupá. Na toto zdražení budou reagovat dodavatelé elektřiny, kteří nakupují elektřinu na burze. Otázka je jen kdo dříve a kdo později. Jak na toto zdražení zatím zareagovali naši hlavní dodavatelé elektřiny? Jaká je aktuální cena elektřiny a proč má srovnání cen elektřiny právě nyní význam:

13.1. 2022

Jaká je situace se zdražením elektřiny na začátku roku 2022?

Sitauce na trhu s elektřinou v České republice stále nepřinesla snížení ceny elektřiny. Ti, kdo nemají fixovanou cenu elektřiny, čelí velmi vysokým cenám elektřiny. Zdražení elektřiny ohlásil ČEZ, EON i další dodavatelé elektřiny. Na konci roku 2021 ještě zkrachova dodavatel Františkový energie, jehož tisíce odběratelů plynu skončili v režimu dodavatele poslední instance. Po krachu Bohemia Energy zůstává v režimu dodavatele poslední instance deseti tisíce odběratelů, kterým dodavatel předepsal o mnoho vyšší zálohy, než platili doposud. Vývoj ceny elektřiny lze těžko předpovídat. Situace na trhu s elektřinou se stále nestabilizovala. Cena plynu roste, přechod na obnovitelné zdroje je těžký, neboť jich není dostatek, důvody pro zdražení elektřiny tedy trvají. Srovnání cen elektřiny nabídne odběrateli možnost podívat se na aktuálně platné ceníky jiných dodavatelů elektřiny a vybrat si.

Doposud zkrachovali tito dodavatelé elektřiny:

EAGLE ENERGY, Bohemia Energy (Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie), Kolibřík Energie , A-PLUS Energie obchodní, Ray Energy, Microenergy, Český Energetický Dodavatel, Energie pro Tebe, Františkovy Energie.

Podzim 2021 - krachy dodavatelů elektřiny

Zdražení elektřiny má už důsledek. První dodavatelé, kteří nakupovali elektřinu spekulativně, tlak cen neustály a zkrachovali. Jde zejména o dodavatele Bohemia Energy, který působil od roku 2005 a v průběhu let nakupoval další dodavatele elektřiny. Nejedná se tedy pouze o krach Bohemia Energy, ale také o krach Europe Easy Energy, ČS Energie, Comfort Energy a X Energie. Tito klienti přišli o svého dodavatele elektřiny, nyní je přejímá tzv. dodavatel poslední instance, což jsou firmy ČEZ, PRE a EON. Tito odběratelé se ale musí připravit na to, že se jejich cena za kwh podstatně zvýší a že jejich cena kwh nebude fixovaná. Proto těmto zákazníkům radíme, aby nečekali a využili naší zrychlené změny dodavatele. Na změnu dodavatele elektřiny mají již jen několik málo měsíců.

Postup se dozvíte zde: Krach Bohemia Energy. Co radíme zákazníkům Bohemia Energy?

Jak na nejnižší cenu elektřiny?

Zkrachoval váš dodavatel elektřiny? Hledáte stabilního dodavatele elektřiny? Pak jste na správném místě. Ochraňte si ceny elektřiny i na budoucí období. Společně najdeme dodavatele elektřiny, který se skutečně chová fér. Vyzkoušejte naši kalkulačku elektřiny a uvidíte sami!

Aktualizace zdražení elektřiny 3Q 2021

Elektřina zdražuje nadále. Cena elektřiny na burze elektřiny se vyšplhala na více než 130 EUR za MWh, cena emisní povolenky činí 70 EUR. Dodavatelé elektřiny, kteří včas nenakoupili elektřinu, se dostávají do obrovských potíží a nedokáží dostát svým závazkům. Ti doavatelé, kteří nenakoupili včas elektřinu za nízké ceny, se dostali do problémů a nedokázali obsloužit své zákazníky. To zapříčinilo krach celé skupiny kolem Bohemia Energy,

Nepřehlédněte: Právě nyní je velmi důležité najít si dobrého dodavatele elektřiny, který bude jednat fér a nebude vám svévolně zvyšovat cenu. Jak na to? Použijte naši kalkulačku a nechte si takový tarif poradit! Připravte si poslední fukturu a klikněte TADY. Kalkulátor.cz je vždy na vaší straně a úsporu vám hlídá dlouhodobě.

Aktualizujeme:

Ceny elektřiny stoupají stále výše. Jaká je aktuální situace a jak vypadají ceny eletřiny 2021 na podzim, tedy k 1.9. 2021? Dočtete se v našem novém článku, KLIKNĚTE ZDE. V létě 2021 se prodávala elektřina na burze za dvojnásobek, průměrná cena od ledna do července 2020 činila 39,49 eura za MWh, za stejné období tohoto roku 59,97 eura za MWh. Chystá se ale i zdražení plynu, o tom vás budeme už brzo informovat.

Cena elektřiny zdražuje nejen u největších dodavatelů

Někteří z největších dodavatelů v ČR již své ceníky upravili a zveřejnili. Například cena kwh ČEZ se zvýšila o 20 %. A další reagují podobně. Vybrali jsme pro vás pár nejvyůžívanějších tarifů.

Cena za 1 MWh je na maximu

Obávané zdražení elektřiny je tu. Zatímco v době pandemie jsme si mohli pochvalovat, jak se ceny na burze snižují, nyní situace zcela odlišná. Ceny emisních povolenek rostou a vzhledem k tomu, že se elektřina většinou vyrábí v uhelných elektrárnách, jde i její cena výrazně nahoru. Podívali jsme se tedy na zoubek našim největším dodavatelům a prověřili, jak se cena elektřiny, kterou nabízí, mění. Cena elektřiny se skládá z několika složek. Velmi významnou částí je cena za distribuci elektřiny, část za tzv. silovou elektřinu je menší. Jde o konkrétní cenu kwh, kterou nabízí určitý dodavatel. Pokud tedy vezmeme do úvahy celou cenu elektřiny, zjistíme, že jde nahoru.

Graf zdražení elektřiny
Graf zdražení elektřiny
Kurzy.cz

Srovnání ceny elektřiny dodavatelů

Cenu elektřiny bohužel nelze tak snadno uvést, jako například cenu uhlí, nebo brambor. Nelze předložit jednu cenu za kilowatthodinu a na tu ukázat, jak roste. Každý dodavatel elektřiny nabízí hned několik různých ceníků, ve kterých jsou odběratelé rozděleni podle distribučních sazeb a aby to nebylo tak snadné, se ceny liší podle úvazku. Pokud si necháte ceny fixovat na delší dobu, cena kwh je vyšší, pokud máte fixaci kratší, cena se pohybuje na nižší úrovni. Jiná je cena tarifu, kde cena není fixovaná vůbec. Ze srovnání odpovídajících tarifů jednotlivých dodavatelů je jasně patrné, že ceny rostou. Například E.ON zdražení promítl do nového ceníku u tarifu Variant 24 PRO a to o 5%. Aktuální cena elektřiny na burze je 3 440 Kč za 1 MWh.

Kvůli čemu elektřina zdražuje?

Vývoj cen elektřiny je málokdy postupný, většinou ceny poskočí na začátku roku. Ti, kdo nezdražili, pak zdraží v polovině roku. Začátek roku ovlivňuje pravidelná roční změna regulovaných cen stanovených Energetickým regulačním úřadem a také zvýšení nebo snížení cen dodavatelů. Mezi regulované ceny patří například podpora obnovitelných zdrojů (typicky podpora toho, že fotovoltaiky dostanou za svou elektřinu zaplaceno určitou cenu), nebo distribuční poplatky. Vývoj cen elektřiny zajímá každého, protože se v jeho rodinném rozpočtu výrazně zobrazí, nejenom ty, kdo mají topení na elektřinu.

Rozdílnou cenovou hladinu ovlivňuje i přibývající počet nabídek nových dodavatelů v průběhu roku. Jejich ceny jsou atraktivní a mají za úkol získat co nejvíce nových zákazníků. Většinou pak ale po určitém období (12, nebo 24 měsíců) zdraží i oni. Na vývoj cen má poslední dobou rostoucí vliv jejich fixace. Pokud si totiž odběratel zmrazí, neboli zafixuje ceny elektřiny na určité období, vývoj cen elektřiny nemusí být pro něj tak výrazný.

Pokud máte cenu elektřiny zafixovanou na několik let (2, 3 roky) se zvyšování cen tolik obávat nemusíte. Alespoň po dobu platnosti smlouvy. Nepříjemné překvapení v podobě skokového elektřina zdražení až o desítky procent ale může přijít ve chvíli, kdy smlouva končí a budete muset podepisovat novou. Co vám tedy radíme, jak se před zdražením ochránit, zejména pokud máte například vytápění elektřinou? Registrujte se už dnes na stránkách Kalkulátor.cz. Vytvořit si zde profil je záležitost pár vteřin. Pak stačí nahrát poslední vyúčtování a my vás upozorníme sami, že se vaše smlouva chýlí ke konci a že je možnost si vybrat dodavatele nového. Abychom vám práci zcela usnadnili, nabídneme ty nejvýhodnější tarify, které se podle nás hodí nejlépe.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:

Taxonomie. Nový nástoj EU, který nám brutálně zdraží energie.

Zarezervujte si aktuální ceny elektřiny

Sjednáme vám co nejnižší ceny. Nevadí, že máte smlouvu i na několik měsíců. Umíme sjednat a zarezervovat cenu ihned až na 18 měsíců dopředu.

Rodinný lékař, co léčí vaši útratu za energie

Kalkulátor.cz vám chce pomáhat, jako "rodinný lékař ", nejen dnes nebo zítra, ale dlouhodobě. O vaše finanční zdraví chceme pečovat dlouhodobě, takže vám těžko doporučíme cokoliv nevýhodného. Na rovinu vám také řekneme, že nelze doporučit jednoho dodavatele, u kterého zůstanete věky a budete mít jistotu, že máte nejvýhodnější cenu 1 MWh. Útratu za elektřinu, plyn, nebo vaše pojistky chceme hlídat stabilně, dávat pozor na platnost vaší smlouvy a včas upozornit, pokud se objeví nějaká výhodná nabídka, která by se právě vám hodila nejlépe. Máme Hlídacího vlka, ten se o vše postará za vás. Vyzkoušet nás můžete zcela bez rizika. Srovnání cen elektřiny díky kalkulačce elektřiny si můžete provést nezávazně a “nanečisto”, aniž byste nám svěřovali kontakt na vás. Pochopitelně zcela zdarma, naše odměna, kterou je provize od dodavatele, se nepromítne ani do vyšší ceny. Nečekejte a začněte šetřit už teď! Srovnání dodavatelů elektřiny nebylo snadnější.

ČEZ

Cena 1 MWh 2020

Cena 1 MWh 2021

Zdražení %

Elektřina na 1 rok

2 056 Kč

4 633 Kč

120

Elektřina na 2 roky

2 032 Kč

4 330 Kč

113

E.ON

Cena 1 MWh 2020

Cena 1 MWh 2021

Zdražení %

Komplet elektřina 36

1 650 Kč

3 689 Kč

123

NačítámNačítám