Michaela Kadlecová | 4. 3. 2021

Jak zjistíte distributora elektřiny a jak ovlivňuje cenu elektřiny?

Zatímco dodavatele svého elektřiny poznáte snadno, je to ta společnosti, které platíte účty za elektřiny, svého distributora, tedy firmu, která k vám elektřinu přivádí, znát nemusíte. Jak se jí můžete dopátrat?



Distributor podle místa odběru

Distributor je firma, která vlastní rozvodnou soustavu, díky které se elektřina dostane z místa, kde vzniká, do místa spotřeby. Na našem území působí tři firmy, které vlastní rozvodné soustavy. Nejmenší je společnost PREdistribuce, která distribuuje elektřinu na území Prahy a Roztok u Prahy. Dále jde o společnost EG.D, původně společnost E.ON, která obsluhuje území jižních Čech a jižní Moravy. Třetí společností je ČEZ distribuce, která zajišťuje elektřinu ve zbytku republiky. Distributora si tedy na rozdíl od dodavatele elektřiny volit nemůžete. Za služby distributora platíte poplatky, které se odvíjejí od toho, kolik elektřiny k vám distributor dovedl a kolik jste jí tedy spotřebovali.

Nepřehlédněte: Jaký je rozdíl mezi distributorem a dodavatelem?

Ceny za distribuci elektřiny

Cena za distribuci spadá do tzv. regulované části ceny elektřiny. Výši těchto poplatků oznamuje vždy Energetický regulační úřad. Pro letošek oznámil zlevnění těchto poplatků oproti loňskému roku, a to v průměru o 1,7 %. Konkrétně pak k nejvyššímu poklesu dojde na území ČEZ Distribuce (-2,60 %), následuje PREdistribuce (-0,46 %), u EG.D Distribuce je očekáván naopak mírný nárůst (+0,28 %). Ceny za distribuci ovlivňují investice do rozvodné sítě, dále pak dopady pandemie a také náklady na podporované zdroje. Výši těchto nákladů opět určuje Energetický regulační úřad. To, že tyto náklady rostou, je paradoxně důsledek toho, že se kvůli pandemii odebíralo elektřiny výrazně méně.

Elektroměr patří distributorovi elektřiny

Zatímco u dodavatele elektřiny řešíte veškeré záležitosti ohledně obchodu, tedy vaše dodávky elektřiny, cenu, platby, případně přepis odběrného místa a změnu dodavatele elektřiny, u distributora žádáte o například o připojení do sítě. Distributorovi patří elektroměr, takže právě s ním se řeší veškeré záležitosti, které se elektroměru týkají.

Jak zjistíte distributora?

Jak zjistíte, kdo u vás distribuuje elektřinu? Je to možné jednak podle území, která jsme popsali výše, dále prostým dotazem u dodavatele. V neposlední řadě je možné poznat vašeho distributora podle tzv. EAN kódu, který je uvedený na vaší faktuře. Jde o osmnácticiferné číslo, které odpovídá mezinárodním standardům pro číslování obchodních položek. První tři číslice 859 označují Českou republiku, další čtyři 1824 Operátora trhu s energiemi, dále následuje označení distributora a poslední čtyřčíslí odběrného místa.

Označení distributorů

00100-00299 EG.D

00300-00399 PRE

00400-00899 ČEZ

00900-00999 OTE



Příklad EAN: 859 1824 1006 07288295



Česká republika OTE ČEZ Středočeský kraj Pořadové číslo odběrného místa



Co se řeší u distributora?

- Žádost o rezervovaný příkon do domu

- Žádost o připojení do rozvodné sítě

- Zásahy do elektroměru a rozplombování

- Odstávky a poruchy

- Spínání Hromadného dálkového ovládání (časy nízkého a vysokého tarifu)



Důležité www adresy:

https://www.cezdistribuce.cz/

https://www.egd.cz/

https://www.predistribuce.cz/cs/



O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Ušetřete s námi díky změně dodavatele elektřiny! Zkuste naši kalkulačku elektřiny, díky které hned zjistíte, kolik můžete ušetřit.

Info: Kdo je ČEPS - provozovatel rozvodné soustavy?