Jan Strmiska | 4. 8. 2020

Taxonomie. Nový nástroj EU, který nám brutálně zdraží energie

Moc se o tom nemluví, ale EU připravuje novou veledůležitou legislativní změnu.

Říká se tomu taxonomie (ano, jako to třídění organismů v biologii, viz naše fotka modrásků). A přesto, že jste o tom nejspíš nikdy neslyšeli, dramaticky to ovlivní naši budoucnost.

K čemu to je?

Cílem této akce je změnit evropský trh s energiemi tak, aby byl flexibilní a maximálně upřednostňoval obnovitelné zdroje energie. To vše díky přirozené poptávce a nabídce. Tedy přirozené v tom smyslu, že EU nejdříve klasifikuje různé druhy průmyslu, podnikání a našeho života. Na základě nesmírně složitých parametrů a kritérií jim přidělí různé hodnoty a rozčlenění je podobně, jako když si kupujte pračku, auto nebo třeba už i dům. Bohužel také na základě politické poptávky. Je vaše firma na stupnici udržitelnosti spíš C mínus, nebo A++? Vzniknou nové zelené štítky EU, aby investoři okamžitě rozpoznali, jak moc je jejich investice bezuhlíková. Podrobná technická zpráva v angličtině tady. Ale číst to asi nechcete. :-)

To budou všude taková hodnotící písmena?

Způsob písmenkového hodnocení je jen naše analogie z běžného života. Ve skutečnosti se toto známkování týká jen firem a podnikání. Mělo by to být vodítkem pro bankovní sektor i pojišťovnictví. Způsob, jakým mají investoři hodnotit jednotlivé druhy průmyslu i služeb. Projeví se to také při půjčování peněz.

Co když budu taxonomii ignorovat?

Nebude to jen nějaká dobrovolná věc navíc. Počítejte s tím, že to, co bude klasifikováno jako čistší, bude mít jiné daňové sazby, vládní podporu, přístup k financím atd. Když si budete chtít postavit továrnu, která není podle úřadů dost uvědomělá, počítejte s tím, že vás banka pořádně osolí.

Tak to je skvělé!

Doufejme. Celé je to samozřejmě ohromný experiment. Zatím je jasné jen to, že se to obrovsky prodraží. Samotná EU očekává, že tento projekt bude stát 180 miliard eur každý rok. A reálná cena může být ještě hodně jinde. Navíc stoupne byrokracie a je to další regulace. S tím se vytváří také prostor pro podvody, lobbing, zájmové skupiny a úplatky. Každá regulace je způsob, jak se vůdčím firmám lépe zakonzervuje pozice na trhu. Tím se také snižuje konkurenceschopnost celé naší společnosti a zvyšují ceny.

Ale to bude energie dražší jen o pár korun

Když německá vláda před lety přicházela s ekologickým energetickým programem zrušení jádra a nahrazení obnovitelnými zdroji, tvrdila voličům, že to každého voliče bude stát cenu jedné zmrzliny. Dnes má kvůli této politice Německo nejdražší elektřinu v Evropě. Dvakrát dražší než my. Obyvatele to stojí miliardy. Je nutné ale zmínit, že Němcům to nevadí. Stojí jim to za to.

Úžasná Lamarckova ilustrace chobotnice z roku 1792, kde vysvětluje její taxonomii pro svoji encyklopedii Histoire Naturelle des Animaux Sans Vertèbres. Přišlo nám to lepší, než vám sem dávat fotku tisícestránkových spisů EU. Foto: Profimedia

Ale nakonec přece obrovsky ušetříme!

Je to možné. Těžit uhlí je sice zatím levnější než stavět soláry, ale když se započítají všechny ty další druhonáklady, jako je sanace krajiny a zničené zdraví obyvatel exhalacemi, to srovnání není zase tak jednoznačné. Ovšem ani třeba u solárních technologií to není tak jednoduché. I ty se někde vyrábí a i kvůli nim se ničí krajina těžbou. Jen někde jinde. Jestli nám jde o čistě lokální čistotu, je to jasné. Jestli chceme uvažovat o celé planetě, zase se to komplikuje.

Jsou v tom i politické triky

Už jsme to psali v článku o tom, jak jsou jednotlivé eko-názvy matoucí a obrovsky svádí ke zneužívání. Třeba co se týká taxonomie, mělo se to celé týkat „čistých“ energií. Jenže pak se zjistilo, že do nich samozřejmě spadá i jaderná energie. Což se ovšem některým státům nelíbí. Takže co to přejmenovat na „udržitelné“ energie. Voilà! A všechno je jinak. Na tomto příkladu je vidět, že tento přístup k ekologii je vždy v první řadě politický. Taky za 10 let můžeme zjistit, že jsme vyplýtvali biliony eur a vedlo to jen k našemu zaostávání a další destrukci přírody v rámci dobra. I to se může stát. Známe to z biopaliv. Je to, jako když si koupíte superdrahé elektroauto, když vám váš starý benzín ještě mohl sloužit. A to staré se hodí na skládku a nebo je prostě jen aut víc. Definujte, co je skutečně ekologické, a budete Bůh.

A za jak dlouho se tohle nařízení stane?

Brzy. Taxonomie se vlastně správně jmenuje Nařízení o zřízení rámce pro usnadnění udržitelného investování.  Už v roce 2016 představila Evropská komise 1000stránkový dokument „Čistá energie pro všechny Evropany“, ze kterého to všechno vychází. V roce 2019 došlo k nějaké politické dohodě a Evropský parlament to schválil teď, 18. června 2020. Nyní se čeká na oficiální zveřejnění a pak už se začne vše aplikovat do praxe. Předpokládejme, že už v nejbližších letech pocítíme první důsledky.

A Česko na tom vydělá?

Dlouhodobě věřme, že ano, na zlepšení přírody. Udělali jsme ale chybu v tom, že jsme za minulých vlád odložili dostavbu našich jaderných elektráren, a to nám teď bude chybět, respektive se to prodraží. Na poslední chvíli se to tak vláda pokouší dohnat, ale podle kritických hlasů se proto i podceňují bezpečnostní rizika a těžko říct, jestli se to stihne. Ochrana přírody je ale samozřejmě potřeba a nakonec tomu všemu snad budeme tleskat, stejně jako jsme zatím všichni rádi, že tu máme GDPR a nežijeme v Číně. Nebo alespoň dokud nás Čína ekonomicky nepřeválcuje. Je to vždy o vyváženosti, o prioritách a o tom, jak moc dopředu se chceme dívat.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynupojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.