Michaela Kadlecová  | 22. 7. 2021

Elektřina zdražuje: jaká je aktuální situace?

Elektřina zdražuje a roste cena elektřiny za 1 kwh. Asi žádný dodavatel elektřiny tuto zprávu nerozhlásí široko daleko, dozvíte se ji, pokud pozorně sledujete ceníky dodavatele. Na to má málokdo pochopitelně čas a chuť, a proto jsme to učinili za vás.

Rostou velkoobchodní ceny

Dodavatelů elektřiny u nás působí dokonce několik stovek, nyní už můžeme u každého říci, že cena elektriny 2020 neodpovídá ceně elektřiny 2021. Od těch obřích, jako je ČEZ, E.ON a PRE, kteří působí zároveň jako distributoři elektřiny (tedy ti, kdo elektřinu rozvádějí z místa výroby do místa spotřeby pomocí rozvodné sítě). Sledovat, jak se jim mění ceny, není právě snadné. Je třeba porovnávat neustále ceníky elektřiny současné i minulé, protože se nikdy tuto informaci nedočtete na hlavní stránce webu dodavatele. Zároveň existuje mnoho různých tarifů, což činí porovnávání ještě těžším. Proč elektřina zdražuje? Cena elektřiny na trzích pro velkoodběratele se odvíjí od ceny emisních povolenek, což je nástroj, jak dosáhnout snížení emisí. Výroba elektřiny je totiž dodnes spojena s obrovským vypouštěním oxidu uhličitého do ovzduší. Každý velký znečišťovatel si musí tyto povolenky zakoupit, jedna povolenka znamená povolení vypustit tunu oxidu uhličitého do ovzduší. Cena emisních povolenek roste, čímž se vytváří tlak na to, aby znečišťovatele se snažili výrobu co nejvíce zmodernizovat a vypouštět škodlivin co nejméně. V současné době tato cena činí asi 54 EUR, což je nejvyšší cena v historii. Roste tedy



Zdražují malí i velcí

Zdražilo hodně hráčů včetně velkých (ČEZ, innogy, E.ON, BEE, EPET). Změna se týkala cen pro nové zákazníky a pro ty, kteří si prodlužují smlouvu. Innogy zdražilo o 208 korun na MWh v tarifu Optimal. Z větších dodavatelů dále upravují ceníky PPAS, Yello. U něj činí zdražení v tarifu Yello Watt 400 korun za MWh. Noví zákazníci si připlatí i u dodavatele Armex, nejvíce z řad podnikatelů, o 600 korun na MWh. Dále ceny navýšili dodavatelé Vemex, Free for You, Carbounion, Elimon, Karlovarská plynárenská, či Lumius, Microenergy.

Nepřehlédněte: Cena elektřiny roste. Jak šetříte? Podívejte se na příklady ze života



Neplatíte moc za elektřinu?

Připravte si k ruce poslední vyúčtování a během chvíle zjistíme, zda svého dodavatele nepřeplácíte.

Trojnásobná cena oproti loňsku

Ke zdražení se tedy chystají prakticky všichni. Cena elektřiny na trzích pro velkoodběratele stále roste a je jasné, že dodavatelé ji nechají v konečném součtu zaplatit vždy odběratele. Právě nyní tedy nastává vhodná doba k tomu, abyste si ceny elektřiny zmrazily díky fixaci ceny: „Za poslední měsíc vidíme u některých dodavatelů zdražení hned dvakrát. Spousta už se dostala na ceny, kterým jsme ještě před pár týdny vůbec nechtěli věřit,“ popisuje situaci Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo ve společnosti Kalkulátor, a dodává: „Cena na burze je tak vysoko, že třeba Bohemia Energy prodává produkt A++ za téměř 3 200 Kč, to je skoro 3x více jak před rokem!“



Využijte kalkulačku elektřiny

A co tedy v takové situaci učinit? Srovnejte si nabídky dodavatelů elektřiny a vyberte si ten, který vám poskytne fixaci výhodné ceny elektřiny na určité období. Na naší kalkulačce elektřiny stačí zadat několik údajů, které najdete na vašem vyúčtování. Případně si můžete nafotit fakturu a poslat ji pomocí tlačítka. Během chvíle získáte soupis všech nabídek dodavatelů elektřiny, ze kterých si můžete vybrat tu pro vás nejvýhodnější. Pokud se jedná o tzv. garantovaný tarif, pak vám Kalkulátor.cz pomůže s výpovědí současnému dodavateli, dále vám Kalkulátor.cz pomůže sjednat novou smlouvu. Kalkulačku elektřiny lze pochopitelně využít zcela bez rizika a nezávazně.

Přečtěte si: Elektřina zdražuje. Nezapomínejte na upravení výše záloh

NačítámNačítám