Jan Strmiska | 3. 2. 2021

Výpadky elektřiny. Jak na ně u ČEZ, EG.D nebo PRE?

Každá ze tří distribučních společností má svůj styl hlášení výpadků elektřiny. Překvapí vás doma blackout? Kde sledovat výpadky, odstávky a poruchy elektřiny.

Z ničeho nic vám přestane jít proud. V úvahu připadá několik možností, včetně totálního blackoutu, tedy zhroucení a vypnutí celé energetické sítě, tak jak už jsme to letos málem zažili. Viz náš článek o masivním výpadku elektřiny v celé Evropě v lednu zde. K tomu dojde, pokud se stane nějaká nečekaná porucha. Pak ale připadá v úvahu i to, že to nebyl nečekaný výpadek, ale plánované vypnutí sítě z důvodu údržby a vy jste jen nesledovali tu správnou nástěnku. Určitě to znáte z klasiky Stopařův průvodce po Galaxii: proč jste proboha nesledovali nástěnku o demolici vaší planety, visící ve sklepě nejbližšího úřadu na Proximě Centauri? Vaše chyba.

Jak jsou odstávky často?

Podle ČEZ Distribuce se běžného zákazníka z řad domácností plánovaná odstávka elektřiny týká v průměru jednou ročně. A to zpravidla v rozsahu několika hodin v pracovní den. Kolegyně bydlící na vesnici tvrdí, že je to „každou chvíli“. Naopak autor článku žijící v Praze (PREdistribuce) to nezažil nikdy.

A co když vypadne proud neočekávaně?

I to se může stát. Pokud vás distributor odpojí bez zákonného 15denního varování, musí obnovit dodávky elektřiny do osmnácti hodin od přerušení, jinak po něm může zákazník žádat náhradu.

Jak tedy oznamují jednotlivé distribuční společnosti plánované odstávky proudu? Letáčky, aplikace, nebo telepatický kanál?

ČEZ Distribuce

Konečně se v loňském roce pochlapili (omlouváme se za genderově nevyvážené slovo) a už i ČEZ se svými zákazníky nekomunikuje středověkou formou vylepovaných letáků na všech sloupích.

Letáky ČEZ
Jména hloupých na všech... Tahle odpornost dodnes visí vylepená na našich vesnicích.
Dominika Špačková

Takže nyní nově pokud jste jejich zákazníci. Vysvětlení je v našem článku Distributor nerovná se dodavatel energie. Zjednodušeně řečeno, můžete kupovat elektřinu třeba od Centropolu, ale dráty a právě odstávky řešíte s tím, kdo k vám má natažené dráty, tedy jeden z nahoře zmíněné trojky, v tomto případě třeba ČEZ Distribuce.), takže pokud k vám má dráty natažené ČEZ Distribuce, jděte na stránku www.cezdistribuce.cz/cs/sluzba a zaregistrujte se.

Co potřebujete k registraci zasílání zpráv z ČEZ

Potřebujete: datum narození nebo IČO a zadat EAN kód (najdete na faktuře). No a od teď už vám budou oznámení o plánovaných odstávkách chodit e-mailem nebo jako zpráva na mobil, 15 dní dopředu (což je určeno ze zákona). Firma se chlubí tím, že se nově ročně ušetří 4000 kg papíru, což je přibližně 10 stromů. Ona tedy digitální komunikace překvapivě taky není příliš ekologicky šetrná, ale určitě je to větší pohodlí.

Informace budou i nadále zveřejňovány na webu: www.cezdistribuce.cz/odstavky. ČEZ Distribuci také můžete sledovat na Twitteru: @SkupinaCEZ a získávat tak zprávy ze socek, pokud je vám to příjemnější. ČEZ telefonní poruchová linka má číslo: 840 850 860.

PREdistribuce

Distribuční společnost Pražské energetiky nemá žádnou specifickou notifikační službu. Můžete sledovat jejich FB stránky @prazska.energetika nebo se podívat na seznam plánovaného vypínání na jejich webu. A tady můžete nahlašovat poruchy.

PRE telefonní poruchová linka má číslo: 800 823 823.

EG.D (bývalá E.ON Distribuce)

Staronový distributor má na svém webu přehlednou interaktivní mapku s plánovanými vypínáními. Vyfiltrujete si dobu i oblast.

EG.D má také notifikační systém o odstávkách pomocí e-mailů. Zaregistrujete se do jejich portálu Distribuce24 a všechno si tam nastavíte. Potřebujete opět datum narození, případně IČO, EAN odběrného místa a ještě číslo elektroměru (na faktuře). Dostanete notifikaci o plánovaných odstávkách (SMS, e-mail nebo zpráva do datové schránky). Ale také budete dostávat varovné SMS v případné aktuální poruchy. A také zprávu o tom, že je vše už v pořádku.

Help linka EG.D (pracovní dny 7–20 hod.): 800 225 577.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:

Kam se obrátit, pokud zjistím výpadek?

Jaký je rozdíl ve způsobu řízení elektromobilu a normálního auta?

Moravu trápí výpadky elektřiny. Kolik domácností je bez elektřiny?

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynu pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů.

Chcete získat skutečně nejlevnější elektřinu? Počítejte se námi. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify energií na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem energie jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.