Jan Strmiska | 25. 6. 2020

Co přesně u elektřiny znamená distributor a co dodavatel?

Kdo tahá za drátky při výrobě elektřiny?

Kdo je to výrobce elektřiny

Výrobce je jasný. Majitel elektrárny, ale dnes třeba i váš dům se solárními panely. Obzvlášť pokud jste připojeni do elektrické sítě a využíváte ji jako takzvanou chytrou neboli virtuální baterii.

Co je to distributor elektřiny

Distributor je ten, komu patří dráty. Zástupce distributora je ale také ten, kdo provádí odečty u vás doma. U nás jsou jen tři distribuční společnosti (PRE Distribuce, E.ON Distribuce a ČEZ Distribuce). Není to tak, že je každý všude, ale každý má svou část republiky. Pro laika je ale dost matoucí to, že všichni tři hlavní distributoři mají zároveň i firmy pro dodávání elektřiny zákazníkům.









Kdo je to dodavatel elektřiny

Dodavatel je pak ten, od koho si to kupujete, se kterým máte smlouvu. Nemá dráty, ty si pronajímá od distributora. Pro vás je to ale ta firma poslední míle, se kterou všechno řešíte. Dodavatel pro vás nakupuje elektřinu z různých zdrojů (např. na burze od výrobců) a všechno administrativně zařizuje. Nakonec je úplně jedno, jestli je to zároveň i distributor, jestli je to nová malá firmička s jednou kanceláří, nebo stoletý kolos. Dodavatel, jak jsme si řekli, dokonce ani neprovádí odečty spotřeby, to dělá logicky člověk od distributora. Dodavatele si tedy spíš představte jako virtuální operátory. Dokonce ani nevadí, když dodavatel zkrachuje! I pokud nestihnete včas přejít k někomu novému, elektřina teče dále, vy svítíte dále a vše si převezme takzvaný dodavatel poslední instance určený Energetickým regulačním úřadem (ERÚ).

Info: Co je elektrizační soustava?

O nás: Kalkulátor.cz je srovnávač elektřiny, plynu, brzy i pojištění a mnohem víc. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez ukecávání do telefonu.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.