Klára Kropáčková | 10. 2. 2021

Moravu trápí výpadky elektřiny. Kolik domácností je bez elektřiny?

Českou republiku v neděli zasáhla sněhová kalamita, která měla vliv nejen na dopravu, ale taky na dodávky elektřiny. Nejvíce byl zasažen Jihomoravský a Zlínský kraj. Mráz a sníh způsobil poruchy na linkách vysokého napětí a téměř 14 000 domácností bylo bez elektřiny. Nejvíce zasažené byla oblast Brno venkov a Hodonín.

Tisíce domácností v distribuci E.GD byly bez energie

Zmíněných 14 tisíc domácností bez dodávek elektrické energie oznámil distributor E.GD v pondělí, v úterý už se situace výrazně zlepšila a bez elektřiny je jen 260 domácností v okolí Pohořelic a na jihu Brna. EG.D distribuce hlásí, že už dochází jen k ojedinělým poruchám, na kterých aktivně pracují. „Počasí samozřejmě neovlivníme, ale jsme na něj připraveni. Ze zkušenosti víme, kdy máme očekávat problémy a posílit počet pracovníků na dispečincích a v terénu tak, abychom zvládali opravy a připojení domácností co nejrychleji," uvedl tiskový mluvčí EG.D. „Někdy není v silách distributora odhadnout čas odstranění poruchy, je třeba na místo poslat techniky, zjistit jaký je důvodu poruchy, závadu lokalizovat a následně odstranit. Odstranění poruchy může opravdu trvat i několik hodin, záleží, o jakou závadu se jedná a jak moc je rozšířená. Technici vždy dělají maximum, aby byla dodávka elektřiny obnovená co nejdříve,” potvrzují zástupci E.GD pro sociální sítě. Ostatní distribuční giganti nehlásí žádné problémy nebo přerušení dodávek elektřiny. ČEZu dokonce mrazivé počasí pomohlo a díky němu elektrárna Temelín hlásí rekordní čísla měsíční výroby od roku 2000.

Kabely v Praze jsou pod zemí

PRE s námrazou a sněhem bojovat nemusí: "V rámci této sítě je venkovní vedení jen ve velmi okrajových částech města, drtivá většina kabelů je ukryta pod zemí v kabelových tunelech, kolektorech či jen pod povrchem chodníků a silnic. Na tuto síť nemá sníh žádný dopad A to minimum venkovního vedení nebylo sněžením zasaženo vůbec. Takže komplikace žádné, všechny domácnosti i další odběratelé mají dodávku elektřiny v pořádku," konstatoval Petr Holubec, tiskový mluvčí PRE. Ani ČEZ Distribuce nehlásí žádné poruchy.

Přečtěte si: Kde hledat ceníky elektřiny?

Jak distributoři bojují proti výpadkům elektřiny?

Podobným problémům se distributoři snaží předcházet modernizací distribuční sítě. Jen za rok 2019 a 2020 E.GD investoval do modernizace sítí 5,5 miliardy korun. Zároveň se snaží zavádět moderní technologie, které pomáhají poruchy přesněji lokalizovat a rychleji opravovat. Tam, kde to je jen trochu možné staví vedení pod zem. Společnost EG.D spravuje 66 tisíc kilometrů elektrického vedení na jižní Moravě, jižních Čechách na Vysočině a v částech Olomouckého a Zlínského kraje.

Chcete vědět, kolik ušetříte? Vezměte si k ruce poslední vyúčtování a porovnejte si ceny elektřiny.

Co dělat při výpadku elektřiny?

Nejdříve zjistěte, jestli nedošlo k výpadku hlavního jističe nebo přepálení jističe. To se může stát v případě, že máte zároveň spuštěných několik elektrických spotřebičů - vaříte, perete, máte spuštnou myčku a k tomu ještě sledujete televizi. Tento případ je častý zejména ve starších domech s původním elektrickým vedením. Poté zjistěte, jestli se výpadek stal jenom ve vaší domácnosti, nebo i v ostatních - jestli svítí venkovní lampy, jestli se svítí u sousedů apod. Pokud jste opravdu potmě jen vy, zkuste znovu nahodit hlavní jistič, který najdete vedle elektroměru. Problém by měl být vyřešen. Pokud ale půjde o plošný výpadek elektřiny, nezbyde vám nic jiného, než počkat, až dodavatel elektřinu zase nahodí. Můžete zavolat na poruchové linky vašeho distributora elektřiny:

ČEZ - 840 850 860

E.ON - 800 225 577

PRE - 1236

O nás: Kalkulator.cz srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií, ve kterém srovnáváme stovky ceníků plynu a elektřiny.

Na energiích můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.