Marie Barvínková | 13. 6. 2020

Mám na to ještě dost času. 6 mileniálských mýtů o životním pojištění

Proč obyvatelé mamahotelů nevěří životnímu pojištění?

Generace mladých rodičů, obyvatelé mamahotelů i neúnavní singles. Typičtí mileniálové mají často o životním pojištění velice zkreslené představy. Životnímu pojištění moc nevěří. Myslí si, že si ho nemůžou dovolit. Nebo na něj nemyslí vůbec. Mileniálům přitom „bodne“ úplně stejně jako ostatním. O tom, jak životní pojištění funguje, toho mileniálové vědí méně než jejich rodiče, prarodiče i o deset let starší kolegové. Zjistila to americká služba BestLifeRates.org, která porovnala asi desítku studií a statistik o tom, jak to s pojištěním mají jednotlivé generace. Mileniálskému klišé se nevyhneme – ukázalo se, že i v téhle oblasti se mohou pochlubit řadou výrazných specifik.

1/ Netuším, kolik to stojí

V průzkumech se běžně stává, že lidé odhadují mnohem vyšší ceny pojištění, než jaké na trhu skutečně jsou. Mileniálové jsou ovšem v odhadech zdaleka nejhorší. Průměrný respondent z téhle generace tipuje třikrát až čtyřikrát vyšší sumu. Jste na tom podobně? Spočítejte si nezávaznou cenu na kalkulačce moderní pojišťovny Mutumutu. Možná budete příjemně překvapení.

CHCETE UŠETŘIT PENÍZE NA ZÁBAVU A CESTOVÁNÍ? Spočítejte si u nás, kolik můžete doma ušetřit na elektřině a plynu

2/ Pojištění nepotřebuju. Mám přece rodiče

Jeden z hlavních argumentů této generace. Závislost na rodičích je možná nejtypičtější rys jejich životního stylu. S rodiči jsou kamarádi, nevadí jim poslouchat stejnou hudbu, chodí dokonce často na stejné akce (Majáles) a často bydlí společně. Možná je to mírně obtěžuje, ale doba už dávno není jiskřící vzpourou a čekáním na útěk z domova hned v 18 letech. Jenže tahle idylka má i svou část „B“. Tedy to, že u těchto lidí neproběhne vzpoura a rituál přechodu do dospělosti. Nejsou připraveni na osamostatnění. Tak nějak předpokládají, že když se o ně rodiče postarají dnes, znamená to, že to tak půjde navždy. Jenže dnešní doba má další specifickou vlastnost. Rodiče mají děti stále později. Budujeme si kariéry a užíváme si života. A tak své kočárky častou vlečou šediví rodiče, u kterých hodně váháte, jestli jsou to rodiče, nebo prarodiče. A staří rodiče, to není zrovna pojistka do dob nepohody. Mileniálové budou padat do průšvihu mnohem tvrději než Husákova děcka.

3/ Nemám ani matnou představu, jak to funguje

Celkem 58 % lidí narozených mezi lety 1981 a 1996 uvedlo, že nemají ponětí, jaký druh pojištění by měli zvolit nebo na kolik se pojistit. Takže na to rovnou kašlou. Rovných 43 % uvedlo, že o životku zatím neuvažovali, protože jim ho nikdo nenabídl. Mileniálové prý preferují přímočaré informace. Je-li to i váš případ, zkuste opět zmíněné Mutumutu: mají dvoustránkovou smlouvu, všechno je srozumitelné a přehledné. Cenu pojištění zjistíte sami na webu a můžete si jej upravit podle sebe, a ne podle toho, jak se to hodí pojišťovacímu agentovi. A především, jak je potřeba v duchu mileniálské filozofie a pocovidového životního stylu, u Mutumutu si můžete životní pojištění sjednat kompletně online.

4/ Mám pocit, že bych ani neměl šanci smlouvu získat

Celých 38 % mileniálů věří, že je pojišťovny „nechtějí“ a že se pro ně vhodné pojištění prostě nenajde. Ve skutečnosti se varianta najde pro každého. V moderních pojišťovnách přistupují stejně k zaměstnancům i živnostníkům, k mužům i ženám. A jestli máte pocit, že už jste starý mileniál, protože je vám kolem třiceti, pojistí vás pro případ pracovní neschopnosti, invalidity i úmrtí.

5/ Nejspíš to nejde online

Generace Y hledá online všechno, lásku i finanční poradce a pojišťovací agenty. Víc než polovina mileniálů pak dá na doporučení známých na sociálních sítích. Když už se pojišťují, dělají si rešerše na internetu, ale většinou pak stejně skončí u toho, že věc musí řešit na schůzkách s agentem. Jak už ale víme, i životko na míru si už teď můžete celé sjednat online.

6/ Myslím si, že mám ještě dost času

Pojistit se ještě před třicítkou? To mileniály moc neláká. Ve skutečnosti je to pro ně ale výhodnější: čím dříve se pojistí, tím levněji je to vyjde. Životní pojištění je obecně výhodnější sjednat pro lidi, kteří jsou zdraví a mají kratší historii nemocí, takže stojí za to si ho sjednat co nejdřív. Za deset, dvacet, třicet let jako když ho najdete. A jestli máte obavu, že vaše tělíčko časem začne chřadnout, vyberte si pojišťovnu, která vás samotným principem nastavení pojistky bude motivovat ke zdravému životnímu stylu. Zmíněné Mutumutu na to má aplikaci, která sleduje, jestli se pravidelně cvičíte, a pokud to každý týden dáte, posílají vám peníze zpět. Pojištění jako hra. Přesně pro mileniály.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Jak na svém koníčku vydělat peníze

O nás: Kalkulátor.cz je srovnávač elektřiny, plynu, brzy i pojištění a mnohem víc. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez ukecávání do telefonu.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.