Jan Strmiska | 9. 2. 2022

Kolik vás stojí den na home office a na čem všem jde ušetřit?

Je důležitější vypínat lampičku, topení, nebo zapínat stopky? Spočítali jsme přesně. Na kolik vás přijde den na home office?

Nechodit do práce je zdánlivě krásný sen, ale ve skutečnosti je práce na home office jen pro určitý typ lidí. Bohužel okolnosti korony zamkly doma i odpírače distanční poslušnosti. Dokonce i firmy jsou rozpolcené v názoru na práci doma. Zakladatel a šéf Netflixu Reed Hastings (něco jako Steve Jobs moderního filmového průmyslu) prohlásil, že práce z domova nemá žádné pozitivní efekty, zhoršuje společnou komunikaci i přicházení s novými myšlenkami a nevidí na tom nic pozitivního. Ke stejnému názoru dospěla IBM už před lety. Nicméně i Hastings počítá s tím, že i potom, co bude jednou všech jeho 8600 zaměstnanců očkováno na koronavirus, jednou týdně budou stejně zůstávat doma. Twitter má opačný přístup. Firma vyhlásila, že jeho zaměstnanci, pokud budou chtít, budou moci zůstat doma už „navždy“. Více o strategii Twitteru anglicky zde v článku BBC.

Práce z domova je okrádáním zaměstnavatele

Tak tohle paradigma se díky koroně změnilo. Alespoň u některých firem. Někdo dokáže dřít doma i víc než v kanceláři. Samozřejmě závisí to na pracovních podmínkách v práci, doma, na vzdálenosti i na kolektivu. A také na tom, jak dotyčný přistupuje k práci.

Je pro mě ale výhodné zůstávat doma?

To si musí zodpovědět každý individuálně. Právě na základě posouzení předchozích zmíněných parametrů. Pokud ale už doma stejně tvrdnout musíte, pojďme si zodpovědět otázku, jestli neutrácíte sami sobě zbytečně energii a čas. Tady je několik rad, jak na tom neprodělat.

Chcete zjistit jak ušetřit na home office?

Nechte nám svoje telefonní číslo a my se vám ozveme a zjistíme, jak můžete ušetřit na elektřině.

Konkrétní tipy na práci doma

Opravdu musíte být úplně doma?

Spousta lidí potřebuje striktně oddělit soukromí a práci. Nebudete pak při čtení pohádek dětem pokukovat po počítači a přemýšlet, komu jste zapomněli poslat e-mail, a možná na pracovní agendu pak nebudete myslet ani při sexu se svou drahou polovičkou. :-) Ideální je prostě při práci alespoň trochu změnit prostředí. V létě můžete sedět kus dne i na lavičce v parku, ale v zimě vám zbývá kavárna nebo si pronajměte místo v nějakém kancelářském hubu.

Udělejte si vlastní minikancl

Pokud to jde, zařiďte si svou osobní pracovnu. Jakékoli místo, kde vám děti nebudou skákat po hlavě a partner se nebude nechodit ptát, „jestli něco nepotřebujete“. Může to být místnost v bytě, ale třeba i garáž, hliníková pergola nebo altán na zahradě, pronajměte si kočárkárnu nebo zalezte na půdu. Buďte kreativní. A určitě nekompromisně nastavte pravidla svého soukromí. Zamkněte dveře a vyvěste nějaké znamení oznamující milým návštěvám, že teď jste prostě v práci. Ať už je to cedule Nerušit nebo ponožka na klice. Ať vaši milovaní vydrží až do přestávky nebo nechají vzkaz. Bez výjimky.

Udělejte si to doma příjemné, ale zase ne příliš

Samozřejmě potřebujete mírně útulné prostředí, ale zase to nepřežeňte s pohodou ukolébávající vás od práce. Vzpomínání na zážitky vyfocené na fotografiích všude okolo efektivitu nezvýší. Pokud vás trápí malá efektivita práce, porozhlédněte se po osobním koučovi nebo si zjistěte, jak se stát koučem.

Náklady za energie moc neřešte

Někdy se straší s tím, že vám doma stoupnou náklady na provoz. Ano, jistě, stoupnou. Ale naprosto zanedbatelně. Alespoň pokud se bavíme o kancelářské práci (nebavíme se tu o domácí práci na CNC soustruhu). Už z logiky věci si teď už nebudete tisknout každý e-mail na barevné tiskárně, „protože se to lépe čte“. Prostě se budete chovat racionálně, „jako když je to za vaše“, protože to za vaše opravdu je. :-) Co zbytečně neutratíte, je váš zisk. Spočítali jsme náklady za elektřinu na den v České republice, a když započítáme provoz počítače, wifi, lampičku, tiskárnu i rychlovarnou konvici nebo kávovar, při průměrné české ceně 4 Kč za kWh jste přibližně na 7 korunách denně. To není to nejdůležitější.

Řešte náklady na koupi techniky

Co už na rozdíl od energií poznáte, je amortizace věcí, které opotřebováváte, případně nákup lepšího počítače, tiskárny, možná stolu a kancelářské židle. Tohle si pečlivě hlídejte a v případě nečekaných nákladů se zkuste domluvit s vaším zaměstnavatelem, jestli vám na tu ledničku s RedBully přece jen nechce přispět (vtipkujeme).

Chovejte se úsporně

Pokud si můžete vybírat, pasivní příjem je vždy lepší. Ušetřete za světlo tím, že budete sedět ve světlé místnosti nebo, ušetřete za teplo tím, že si ztlumíte o pár stupňů topení. Ostatně menší nepohodlí vám jen prospěje. Jestli se budete celý den válet na pohovce, komu by se pak chtělo „domů“? Mírný chlad povzbuzuje k akci. Nebudete u toho usínat.

Potřebujete vzduch a přestávky

Pravidelně větrejte. Kyslík vás občerství, rozradostní i zbaví stresu. Klidně si nastavte budík na každé dvě hodiny. Trochu se projdete po bytě, uděláte si pár cviků a pořádně vyvětráte. Můžete to mít jako něco jako zastávku na pumpě včetně toalety. A pokud máte problém s prokrastinací, nastavte si klidně i další budík, který vás zas po čtvrt hodině nažene zpět k práci. Pokud nemůžete větrat okny, myslete na možnost nuceného větrání např. pomocí stojanového ventilátoru nebo větrání s centrální nebo lokální rekuperací.

Počítejte si čas

A skončili jsme u toho, s čím má problém nejvíc lidí, u time managementu. Ať se vám to líbí, nebo ne, potřebujete si vytvořit píchačky. Musíte paradoxně nejvíc sledovat to, jestli nepracujete na něčem příliš dlouho. Jistě, děláte třeba skvělý projekt, který vás neuvěřitelně baví, ale co když vám to doma zabere 2× tolik času, než kolik vám zaměstnavatel proplatí? Kradete čas jen sobě. Je to, jako když najednou začnete dostávat poloviční plat. Takže pak se s tím buď smiřte, nebo to nějak zkraťte, nebo chtějte víc peněz za to, že odevzdáváte kvalitnější práci. Více o tom, jak si nejlépe měřit práci doma, si přečtěte tady.

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Můžete teď ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

NačítámNačítám