Jan Strmiska | 16. 10. 2020

Rizika pojištění carsharingu: Nejhorší je srazit se s autem ze stejné půjčovny

Pojištění mobility je u moderních autopůjčoven zdánlivě samozřejmost. Jaká je realita u Anytime, Autonapůl, Car4Way, AJO, HoppyGo a dalších? Sdílení auta přináší specifické výhody i rizika.

Kolik budu platit, když zaviním nehodu autem z půjčovny?

Autonapůl carsharing

První český carsharing říká, že když je havárie vaše vina, zaplatíte 25% ze škody nad 8000 Kč, a to maximálně 40 000 korun. Jestli nechápete, tady jsou vzorové příklady: Když způsobíte škodu za 4 tisíce, vaše spoluúčast je 4 tisíce. Když způsobíte škodu za 10 tisíc, spoluúčast je 8500 Kč. Škoda za 300 tisíc vás stojí 40 tisíc korun.

AJO carsharing

Mají spoluúčast 10%, minimálně 5000 Kč, což je stejné jako základní pojistka Car4Way. Jenže u AJO si k tomu můžete koupit ještě připojištění V klidu, kdy v rámci spoluúčasti zaplatíte maximálně 1000 Kč. AJO se navíc chlubí nejvyššími možnými asistenčními službami a neomezeným limitem na vyproštění a odtah vozidla. Konkurence mívá třeba jen 5000 Kč. A to na odtah ani z Brna do Prahy rozhodně nestačí. Natož z ciziny.

Nehoda se stane, že ani nevíte jak. Služba sdílení aut AJO tohle řeší pečlivě
Nehoda se stane, že ani nevíte jak. Služba sdílení aut AJO tohle řeší pečlivě
AJO

Car4Way

U Car4Way je spoluúčast na havarijním pojištění různá, záleží na tarifu. U nejnižší verze zdarma je to 10 %, min 10 000 Kč. U vyšších tarifů je to jen 5 %, min 5000 Kč. Příklad: Uděláte škodu za 15 000 Kč a platíte 14 079 Kč (5000 Kč + 9079 Kč), resp. 17429 Kč u horšího tarifu. U škody za 350 000 Kč ale u lepšího tarifu platíte 26 579 a u horšího desetiprocentního je to pak za 42 429 korun.

Anytime carsharing

Tato půjčovna/carsharing hybridních vozů Toyota má u všech vozů nastavenou maximální spoluúčast v případě dopravní nehody do 14 999 Kč.

HoppyGo

Projekt od Škoda Auto Digilab je na rozdíl od ostatních sharingů (které jsou ve skutečnosti moderní autopůjčovny) opravdová služba sdílených aut. Takže auta nevlastní, ale propojuje P2P soukromé majitele a lidi, kteří si chtějí auto půjčit. U každého auta tedy vidíte v systému konkrétní výši spoluúčasti. A navíc si můžete připlatit extra za pojištění odpovědnosti za škodu, jmenuje se to Pojištění AUTO GO a Pojištění DOMOV IN (pro HoppyGo tyto produkty zajišťuje pojišťovna AXA).

Co když za to nemůžu? Jaké jsou limity pojistného plnění?

U nezaviněné nehody samozřejmě neplatíte nic, jde to z povinného ručení vozu viníka. Takže pro pořádek, jak velké jsou maximální limity nad které už máte průšvih? Připomeňme, že ze zákona je minimální limit pojistného plnění 35 milionů Kč a to někdy opravdu nemusí stačit. Maximální limit je 100 milionů Kč a nově i 250 milionů. Vždy se uvádí dvě částky. Například 100/100. První číslo znamená pojistné plnění pro případ škody na zdraví a druhá částka je škoda na majetku. AJO má limit na 150/150 milionů. Autonapůl má limit pojistného plnění na 100/100 milionů. HoppyGo: nefunguje jako půjčovna, ale jen zprostředkovává kontakt mezi vámi a majitelem (P2P), takže říkají, že pokud vás zajímá limit, musíte se obrátit přímo na konkrétního majitele.

Závěrečný verdikt

Carsharingů i pojišťoven je více a čísla k pojištění se neustále mění. Smyslem toho článku je upozornit na rizika pojistek sdílených vozůa na to, že jen za malý ťukanec můžete zaplatit vysokou částku. Než vyjedete, zjistěte si proto pojistné limity a kolik dělá spoluúčast a porovnejte s konkurencí. Případně si rozmyslete, jestli není lepší vyšší tarif s lepšími podmínkami (např. Car4Way) nebo jestli si nechcete připlatit za pojištění extra, jak to nabízí HoppyGo a AJO. Běžné ceny teď už víte.

Auto si můžete půjčit také v zahraničí. Například Autopůjčovna Kréta vám zajistí bezproblémový pronájem vozidla. Jak se zachovat v případě nehody se dozvíte přímo na webu.

Pozor na auto ze stejné půjčovny

A ještě jedno zásadní varování. Ze zákona je tady výluka z povinného ručení, která může platit i na vás. Zjednodušeně pokud nabouráte auto stejné autopůjčovny (netýká se tedy HoppyGo, ti auta nevlastní), povinné ručení vám škodu na vozidlech neproplatí. Je to opatření, aby nedocházelo k pojištovacím podvodům a tomu, že si majitel nabourá sám sobě dvě auta. V případě půjčoven je to ale samozřejmě nepříjemný efekt. Z oslovených půjčoven se to zatím nikomu nestalo, ale každopádně když uvidíte auto stejné půjčovny, vyhněte se mu obloukem. :-). A možná pokud si budete půjčovat na jednu cestu víc aut, vůbec neuškodí, když si je půjčíte od různých služeb nebo na různé osoby.

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.