Jan Strmiska | 5. 10. 2020

Jak funguje domácí nabíjení elektromobilů? A kolik to stojí?

Budu mít auto nabité za pár hodin nebo nestačí jedna noc?

Na úvodní fotce je Wallbox od VW. Umožňuje příkon až 11 kW a nabíjí téměř pětkrát rychleji než běžná domácí zásuvka. 58 kWh baterii plně nabije přibližně za 6 hodin. Foto: Profimedia

Asi nejotravnější věc, co se týká elektroaut, je dlouhá doba nabíjení a malý dojezd. Proto to většina lidí řeší domácím nabíjením. Není to žádná raketa jako Superchargery Elona Muska, ale pomalým nabíjením si šetříte baterii vozu, a pokud zrovna nečekaně nepotřebujete odjet k lékaři, ničemu vlastně dlouhá doba nabíjení nevadí. Zásadní rozdíl je v tom, že doma nebo na pomalých nabíječkách si nabíjíte auto střídavým proudem (AC), které si ale auto musí převést na proud stejnosměrný. Nabíjení trvá hodiny. Na rychlých nabíječkách do auta teče přímo stejnosměrný proud (DC), což vysoce zrychlí celý proces. Nabití akumulátoru na 80% je pak otázkou desítek minut.

Jak dlouho trvá nabíjení auta doma?

Doslova přes noc. Stačí vám sice obyčejná 230V zásuvka, ale za hodinu nabíjení autu zvýšíte dojezd o směšných 20 km. O něco lepší je, když auto připojíte na silnější vícefázovou 16A zásuvku. Tu má každý rodinný domek. To pak nabíjíte rychlostí 55 km za hodinu.



Neplatíte moc za elektřinu?

Zjistěte během chvíle, jestli nemůžete na elektřině ušetřit a o kolik. Připravte si k ruce poslední vyúčtování a v naší kalkulačce elektřiny si porovnejte nabídky všech dodavatelů elektřiny.

Jde to domácí nabíjení ještě urychlit?

Další možností je pořídit si takzvaný wallbox. To je domácí nabíjecí stanice, která je efektivnější než nabíjení z obyčejné zásuvky 2× až dokonce 10×. Záleží na modelu. Cena za tuto věcičku je 15 000 až 60 000 korun a u staršího domu budete možná muset zkontrolovat elektroinstalaci.





Wallbox od NABI stojí 13 200 korun. 7,2kW, 32A, jedna fáze. Foto: NABI.



Potřebuju na to speciální elektrický tarif?

Rozhodně speciální. Dobíječka je vysoce žravá, takže jinak byste se nedoplatili. Po dodavatelích chtějte speciální tarif D27d pro nabíjení elektroaut. Večer a přes noc (od 18:00 do 8:00 ráno) platíte asi poloviční ceny za elektřinu a tuto slevu můžete samozřejmě použít pro všechny spotřebiče. A to je skvělé! Podobný tarif, ale pro firmy, je C27d.

Elektroauto můžete nabíjet i ze solárů

Skvělá kombinace je elektroauto a solární panely. Pokud už máte na střeše domu solární panely, nejspíš nenabíjíte auto přes den, zrovna když je nejlepší světlo, jste v práci (pokud nepoužíváte dům jako kancelář nebo jste nepřešli na home office). Ale i v tradičnějším případě se to dá jednoduše řešit. ČEZ nabízí Battery Box, což je systém domácí baterky právě pro tyto účely. Bedna od ČEZu je velká a vypadá přibližně jako lednička a máte ji třeba schovanou někde v garáži. Koupit si ji můžete v různých konfiguracích baterie. Je to něco rack k počítači, hotové na klíč s veškerou elektronikou. Když pak přijedete domů, připojíte se k baterii a to, co za celý den nacucala ze sluníčka, pošle do vaší Tesly nebo Enyaqu. Komplexní jednofázový systém s volitelnou kapacitou baterií (2,4/4,8/7,2 kWh) má podle výrobce 95% účinnost. Ale to si samozřejmě řekneme za pár let. :-)



Nová verze Battery Box Easy už není ani obrovská lednička, ale jen lednička. Velikost je 60 × 42 × 110 cm vč. koleček. Foto: Škoda, ČEZ



Jaká je cena domácího nabíjení elektromobilu?

Počítejme průměrnou cenu elektřiny 5 Kč/kWh bez speciálních tarifů. Běžné elektroauto má spotřebu kolem 18 kWh/100 km. Takže náklady na domácí nabití jsou asi 90 korun na 100 kilometrů. Se speciálním tarifem polovičku.

A není lepší si nabít auto u „pumpy“?

Počítejte s tím, že dnes jsou různé slevové a zaváděcí akce, takže je to skoro zdarma. Cena nabíjení ale raketově roste, je otázka, jak to bude za několik let. A především až dojde na masovější rozšíření elektromobilů, najdete pak místo, kde své auto nabíjet? Co až všichni chalupáři vyrazí na D1, před cestou budou chtít rychle natankovat a každý bude u stojanu půl hodiny...

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Můžete teď ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.