Michaela Kadlecová | 15. 12. 2020

Jak se liší ceny elektřiny pro distribuční sazby?

Vyznat se v tarifech a sazbách elektřiny není jen tak. Ukažme si, jaké zákonitosti zde panují a jaký mají vliv na to, kolik v konečném součtu zaplatíte za elektřinu vy, koncoví zákazníci.

Jak ovlivňuje cenu elektřiny distribuční sazba?

Ušetřit za elektřinu můžete díky tomu, že si vyberete správný tarif od dodavatele elektřiny, dále že zvolíte tu správnou distribuční sazbu. Sazby si můžete představit jako kolonky, které jsou dané Energetickým úřadem a ceníky dodavatelů jsou vytvořené přesně podle těchto kolonek. Tarifů elektřiny je mnoho, liší se v cenách za kilowatthodinu a v ceně za jistič, která je pevná a nemění se v závislosti na spotřebě elektřiny. V ceníku pro jeden konkrétní tarif tedy najdete ceny za kWh pro všechny distribuční sazby, cenu za příkon a také cenu za distribuci. Kromě cen za kWh zde najdete i cenu za příkon podle vašeho jističe, tato cena je pevná a nemění se v závislosti na spotřebě elektřiny.

Zjistěte, kolik můžete ušetřit na elektřině!

Může si zákazník změnit distribuční sazbu?

K čemu elektřinu používáte? Používáte ji pouze na svícení, televizi, počítač, či vaření, anebo s ní dokonce ohříváte vodu, nebo topíte? Na základě těchto faktů si můžete zvolit jednu z devíti distribučních sazeb. Pokud je vaše spotřeba malá a netopíte a neohříváte vodu, máte nárok na jednotarifovou distribuční sazbu a elektřinu budete odebírat pouze ve vysokém tarifu. Cena za kilowatthodinu je vyšší, než v tzv. nízkém tarifu. Pokud topíte, ohříváte vodu, pak je vám přidělna dvoutarifová distribuční sazba s možností odběru elektřiny ve vysokém i nízkem tarifu, kdy se bude přepínat mezi dvěma tarify, nízkým a vysokým.

Jak ovlivňuje cenu elektřiny tarif?

Tarify dodavatelů elektřiny si lze představit jako tarify mobilních operátorů. A čím více voláte a čím více minut si objednáte, tím je cena za minutu nižší. Podobné je to u tarifů dodavatelů elektřiny. Pokud si objednáte tarif, u kterého bude pravděpodobné, že budete odebírat opravdu hodně elektřiny (topíte jí, ohříváte vodu), získáte nárok na levnější elektřinu. Pokud si vyberete sazbu, u které se předpokládá, že budete „jen“ ohřívat vodu, nebo nabíjet elektromobil, pak získáte jednak méně hodin nízkého tarifu, kdy je elektřina levnější, ale zároveň vyšší cenu za tento nízký tarif.

Přečtěte si o distribučních sazbách více: Jaké jsou podmínky pro distribuční sazby?

Kolik hodin mám levnější elektřinu?

Distribuční sazby se liší podle toho, kolik hodin můžete odebírat levnější elektřinu, tedy elektřinu v nízkém tarifu. Čím jsou vaše elektrospotřebiče náročnější, tím je to více hodin. Pokud si elektřinou pouze ohříváte vodu, máte nárok na méně hodin, než pokud elektřinou topíte.

Chcete ušetřit na elektřině?

Srovnejte si nabídky dodavatelů elektřiny! Připravte si k ruce poslední vyúčtování a během chviličky se dozvíte, zda svého současného dodavatele nepřeplácíte a kolik můžete ušetřit.

Nezapomeňte se podívat na to, jak přejít na jinou distribuční sazbu. Jaké podmínky musíte splňovat?

Nůžky mezi tarify

Mezi vysokým a nízkým tarifem v jednotlivých distribučních sazbách se tak rozevírají pomyslné nůžky. U distribuční sazby, která nabízí jen omezený počet hodin nízkého tarifu, je rozdíl mezi nízkým a vysokým tarifem největší. Naopak distribuční sazba, kdy „jedete“ na nízký tarif skoro pořád, nemá tento rozdíl tak velký.

Cena za jistič

Kromě ceny za kilowatthodinu elektřiny, které se liší v závislosti na spotřebě, je třeba zmínit také cenu za jistič. I ta se totiž liší, a to podle distribuční sazby. Nejvyšší cenu platí ti, kdo mají největší příkon, tedy ti, kdo elektřinou vytápějí. ¨

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny, plynu a pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Ušetřete s námi díky změně dodavatele elektřiny! Zkuste naši kalkulačku elektřiny, díky které hned zjistíte, kolik můžete ušetřit.

Elektřina a distribuční sazby
Dvoutarifní distribuční sazby nabízejí levnější elektřinu.
Pixabay.com