Michaela Kadlecová  | 3. 12. 2020

Jaké jsou podmínky pro distribuční sazby?

Jak již víte, za určitých podmínek můžete volit mezi různými distribučními sazbami. Zatímco u jednotarifové distribuční sazby platíte za jednu kilowatthodinu elektřiny stále stejnou cenu, u dvoutarifní sazby ušetříte. Jaké podmínky musíte splnit, abyste na dvoutarifní distribuční sazbu dosáhli?

Cena elektřiny v nízkém tarifu je nižší než v tarifu vysokém. Důvodem střídání tarifů je řízení spotřeby elektřiny, kterou nelze skladovat. O nízký tarif může požádat zákazník, který provozuje určitý typ elektrospotřebiče. Jde o spotřebiče s vysokým příkonem elektřiny, konkrétně bojler, akumulační kamna, přímotopy, elektrokotel, elektromobil, elektročerpadla.

Nepřehlédněte: Jak šetřit elektřinou, pokud máte pouze jednu sazbu? Zkuste si srovnat dodavatele elektřiny a uvidíte, že ušetříte.

Zatímco například elektrokotel má vysoký příkon vždy, takové přímotopy někdo využívá jen k občasnému přitápění. Klíčem k tomu, zda má nárok na distribuční sazbu elektřiny s nízkým tarifem, tkví v tom, jak často je využívá. To se stanoví poměrem toho, kolik činí jejich využívání v celkovém příkonu domácnosti. Zjednodušeně můžeme prohlásit, že čím více budete přímotopy využívat, tím nižší cenu za kilowatthodinu zaplatíte. Každá distribuční sazba má své speciální podmínky, které je třeba splnit a distributorovi doložit.

Levnější elektřina?

Zjistěte hned, zda není vaše elektřina předražená a kolik můžete ušetřit.

Některé distribuční sazby se týkají přímotopů, nejde ale pouze o přímotopy, coby malá sálavá tělesa, ale zahrnuje se mezi ně i elektrokotle, podlahová topení, sálavé topení, nebo infratopení. Distribuční sazba pro elektrokotel je tedy ta samá, jako je distribuční sazba pro přímotopy.

Přečtěte si také: Jak přejít na jinou distribuční sazbu? Poradíme vám, jak přejít na jinou distribuční sazbu a zjistíme, zda splňujete potřebné podmínky.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny, plynu a pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v naší kalkulačce energií.