Redakce Kalkulátor.cz | 1. 8. 2022

Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v domácnosti?

Víte, že na poplatcích za elektřinu můžete celkem zdařile ušetřit? Abyste poznali kolik, je důležité vědět, jaká je průměrná spotřeba vaší domácnosti a do jaké distribuční sazby spadá. Výše úspory vás může mnohdy pěkně překvapit.

3.1. 2023

Dopad války na cenu elektřiny a spotřebu elektřiny v domácnosti

Heslem současné doby je šetření elektřinou a hlavně plynem, což se daří spotřeba energií klesá. Na tom se podílejí také velmi vysoké ceny elektřiny a plynu, které ač jsou zastropované, jsou stále několikanásobně vyšší než v roce 2021.

Přelom zimy a jara 2022 byl ovlivněn válkou na Ukrajině, která počínající energetickou krizi ještě prohloubila. Ruský plyn, který do České republiky proudí, je v ohrožení, což zvyšuje jak cenu plynu, tak cenu elektřiny. Rusko využívá dodávek plynu k politickému vydírání, na druhou stranu je jasné, že je třeba plyn odebírat od jiných států. Dodavatelé elektřiny stále zdražují, stejně jak dodavatelé plynu. Podle určitých signálů je vidět, že domácnosti začaly energiemi šetřit, například spotřeba plynu poklesla meziročně při očištění o počasí podle poznatků společnosti Amper Meteo o 18 %. Spotřeba elektřiny podle údajů této firmy je zřejmě stejná jako v roce 2021. V létě 2022 na české domácnosti stále více dopadá zdražování elektřiny a plynu a domácnosti se snaží o úsporu. Proto ve druhém čtvrtletí 2022 poklesla spotřeba elektřiny a plynu, u plynu jde zhruba o 15 %, u elektřiny zhruba o 3 % oproti roku 2021. Sílí tlak na instalaci fotovoltaik, nebo tepelných čerpadel, panují velké obavy před další topnou sezónou.

Jak ušetřit na spotřebě elektřiny v zimě?

Spotřebu elektřiny je v zimních měsících ovlivníme opravdu těžko. V zimních měsících totiž spotřebováváme kolem většiny celkové spotřeby elektřiny za rok, podle statistik Energetického regulačního úřadu roste v zimě spotřeba elektřiny v domácnostech ve srovnání s létem o 74 procent. Nejvýraznější je toto navýšení spotřeby elektřiny u těch domácností, které elektřinou vytápějí. Vytápění elektřinou je vhodné u domů, u kterých proběhlo zateplení fasády, nebo u nízkoenergetických domů. Pokud obýváte běžný rodinný dům, pak sami musíte cítit, že jsou úniky tepla opravdu masivní. Náklady vytápění nezatepleného extrémně nehospodárného domu s podlahovou plochou kolem 120 m2 a dvou podlaží, se mohlo loňskou sezónu pohybovat až do výše 60 000 korun za rok. Vzhledem ke zdražení elektřiny 2021 může jít o ještě vyšší částky. Běžná rada, tedy snížit úroveň vytápění o pár stupňů, zde nemá velký smysl, neboť domy s vytápěním na elektřinu se většinou nepřetápějí na 25 stupňů. Pokud chcete snížit spotřebu elektřiny na vytápění, je třeba uvažovat o větších investic do zateplení domu, na které lze čerpat dotace a jejich návratnost je tak dnes poměrně rychlá.

Aktualizujeme: Krachují dodavatelé elektřiny, co mohou dělat domácnosti s různou spotřebou elektřiny?

Rok 2021 nám z důvodu pandemie koronaviru a zdražení emisních povolenek přinese výrazné zvýšení ceny elektřiny. Jak být připraven? Má vůbec smysl pokoušet se pátrat v nepřeberném množství tarifů a nabídek, které v současné době energetický trh nabízí? Pokud si chcete ušetřit čas a navíc neplatit vysoké faktury za elektřinu s Kalkulátor.cz to můžete změnit! Tento článek vám pomůže se záludnostmi spotřeby elektrické energie vaší domácnosti. A ideálně ve výsledku ušetřit až několik tisíc korun.

Čím více propálíte, tím více ušetříte

Je jasné, že čím více elektřiny propálíte, tím větší důvod pro to snažit se skutečně ušetřit. Pro základní obrázek vám dostatečně poslouží poslední vyúčtování. Pokud však plánujete změnu bydlení, větší rekonstrukci nebo jiný způsob vytápění, pak je třeba toto vyúčtování přehodnotit a předpokládanou spotřebu navýšit, nebo její objem snížit. Podle čeho se orientovat?

Nepřehlédněte: Jak mají řešit české domácnosti v létě 2022 vysoké účty za elektřinu a plyn?

Neplatíte moc za elektřinu?

Chcete ušetřit na elektřině? Srovnejte si nabídky dodavatelů elektřiny, trvá to chvilku a během minuty se dozvíte, kolik tisíc ročně můžete ušetřit. Připravte si poslední vyúčtování a pojďte na to.

Na spotřebě elektrické energie se podílí mnoho faktorů. Ty zásadní jsou:

kolik lidí sdílí domácnost
rozloha bytu nebo domu
použití elektřiny pro vaření
použití elektřiny pro ohřev vody nebo vytápění



Cena za elektřinu souvisí také s tím, do jaké distribučních sazby elektřiny je domácnost zasazena. Distribuční sazby totiž odrážejí profil spotřeby domácnosti. Pomůžeme vám je pochopit, protože jejich znalost je pro vás důležitá a z velké části rozhodují o tom, kolik ve finále zaplatíte za elektřinu.

Přečtěte si více: Jaké distribuční sazby využíváme nejčastěji?

Správné nastavení distribuční sazby

Správné nastavení distribuční sazby je jeden z faktorů, který může ovlivnit vaši konečnou částku na faktuře za elektřinu. Chcete si ověřit, že vaše distribuční sazba je ta ideální? Do příslušné distribuční sazby jste zařazováni, když žádáte o novou elektrickou přípojku. Pokud jste své odběrové místo přihlašovali ještě v minulém století, stálo by za to prověřit jaká je aktuální situace. Za tu dobu se mohlo mnohé změnit. Připravili jsme pro vás základní přehled těch nejběžnějších.

Distribuční sazba D02d

Je nejběžněji používaná sazba. Jedná se o jednotarifovou sazbu, kdy odebíráte elektřinu pouze ve vysokém tarifu VT (dříve denní proud).

Je určena domácnostem se středně velkou spotřebou energie. Pokud bydlíte v panelovém domě a využíváte elektřinu jenom ke svícení a pro běžné elektrické spotřebiče, je toto právě ta vaše sazba.

Možná úspora:

U této sazby vám nedokážeme nabídnout závratnou úsporu vzhledem k tomu, že spotřeba domácnosti je malá. Samozřejmě pokud vlastníte ještě další nemovitosti – garáž, chalupu, zahradu s malým domkem, pak se spotřeba elektrické energie násobí a v tomto případě je už zajímavé počítat. A protože nejsme jen srovnávač, ale nabízíme další dlouhodobé služby, využijte našeho Hlídacího vlka. Hlídací vlk je pro vás ten správný dlouhodobý partner, který nejen že vám pohlídá termíny výpovědní lhůty, ale především číhá například na zajímavou nabídku k tarifu, o které vás bude okamžitě informovat.

Shrnutí:

průměrná spotřeba se pohybuje kolem 2,5 MWh ve VT za rok
průměrná roční platba za silovou elektřinu 3 500 Kč
průměrná celková roční platba za elektřinu 7 000 Kč
pravděpodobné navýšení celkové roční platby v tomto roce o 10%

Distribuční sazba D45d

když vytápíte objekt z větší části elektrickými přímotopy, měli byste mít nastavenu tuto sazbu. Podmínkou je instalace elektrických přímotopů. NT má v tomto případě platnost 20 hodin a opět je rozdělen do několika úseků. Zároveň musí být zajištěno blokování provozu přímotopů v době trvání VT. To ohlídá jistič před elektroměrem (součást rozvaděče).

Možná úspora:

Tady je už pro vás zajímavé se zamyslet. Spotřeba elektřiny v případě dlouhodobě nepříznivého počasí nebo chladné zimy může být vysoká. A stejně tak i vaše možná úspora!

Shrnutí:

přibližná průměrná spotřeba ve VT 0,7 MWh a v NT 8,5 MWh za rok
průměrná roční platba za silovou elektřinu 15 000 Kč
průměrná celková roční platba za elektřinu 30 000 Kč
pravděpodobné navýšení celkové roční platby v tomto roce 15% Kč



Distribuční sazba D56d tepelné čerpadlo a D57d elektrokotel

je určena pro domácnosti vytápějící elektřinou. Tuto sazbu využijete, pokud máte přímotop, tepelné čerpadlo nebo hybridní elektrické vytápění. Jde opět o dvoutarifovou sazbu s odběrem VT a NT, kdy doba kdy k vám proudí dražší elektřina je 4 hodiny a po zbytek dne už odebíráte proud v nízkém, levnějším tarifu. Během této doby se spínají energeticky náročné spotřebiče / přímotopy, elektrokotel / V tomto směru máte kompenzovaný vyšší odběr elektřiny.

Možná úspora:

Tento tarif je pro domácnosti vytápějící elektřinou rozhodně jeden z nejvýhodnějších. Přesto i v tomto případě se vyplatí porovnat jednotlivé dodavatele. Kalkulátor vám na základě zaslaného vyúčtování přehledně srovná jednotlivé dodavatele podle ceny, kterou zaplatíte. Ověřte si, jestli vaše stávající cena není příliš vysoká.

Shrnutí:

přibližná průměrná spotřeba ve VT 2,3 MWh a v NT 18 MWh za rok
průměrná roční platba za silovou elektřinu 26 000 Kč
průměrná celková roční platba za elektřinu 52 000 Kč
pravděpodobné navýšení celkové roční platby v tomto roce 20% Kč

To, jak se vás dotkne zdražení, tedy závisí do značné míry na vaší distribuční sazbě. Pokud ji nemáte správně nastavenou, můžete utratit více, než by bylo třeba. My vám nabízíme snadné řešení. Registrujte se na Kalkulátor.cz a nastavte si Hlídacího vlka. Díky této službě vám budeme hlídat platnost smlouvy s dodavatelem elektřiny, navrhneme dodavatele, u kterého ušetříte, a poradíme, zda máte distribuční sazbu nastavenou správně. Je to zcela prosté, postačí nám vaše poslední vyúčtování, které prohlédneme a navrhneme řešení.

Registrace

U nás se zaregistrujete během chvilky, ale výhody budete mít nadlouho. Nastavíte si také Hlídacího vlka a už vám žádná výhodná nabídka neunikne. Zdarma a bez rizika.

Jak se prodraží průměrná spotřeba elektřiny v 2023?

Ceny elektřiny rostou a odhaduje se, že tento nárůst zaplatí domácnosti a firmy přes 300 miliard korun navíc, což je pětina rozpočtu České republiky pro rok 2022. Jak se prodraží elektřina pro domácnost, která je zařazena do distribuční sazby d 02d, což je nejobvyklejší distribuční sazba v České republice, a která má průměrnou spotřebu elektřiny 2,5 MWh?

Vývoj ceny

5/ 2021

5/2022

2.Q 2022

Výhled 2023

Cena silové elektřiny v Kč / MWh

1600

3100

5500

6500

Cena s DPH 21%

4 682,49

6 497,49

9 401,49

10 611,49

Změna ceny v %

138,76 %

200,78 %

226,62 %

Změna ceny v korunách

4 537,50

11 797,50

14 822,50

NačítámNačítám