Kalkulátor.cz | 10. 5. 2023

Končí vám fixace? Buďte připraveni na růst cen!

Zdá se, že vývoj cen energií se po divokých měsících pomalu začíná stabilizovat. Přesto by se celá řada rodin mohla v nejbližších měsících dostat do problémů. Stovkám tisíc z nich totiž končí fixace. Náš vlk Kalkulátor poradí, co s tím!

Konec zafixování pro mnoho domácností znamená, že i navzdory všeobecnému poklesu cen budou muset za energie výrazně připlácet. Dodavatelé sice zlevňují, smlouvy s fixací uzavřené před radikálním nárůstem cen v roce 2021 si však nyní vybírají svou daň.

Analýza: Vrátíme se k cenám energií z roku 2020?

Zvýšení cen stovkám tisíc domácností

Například u ČEZu a innogy se konec fixace týká stovek tisíc domácností, E.ON „vystřelí“ cenu dalším více než sto tisícům. Desítky tisíc rodin se pak potýkají s koncem zafixování u Pražské plynárenské a Pražské energetiky. Všem těmto odběratelům hrozí výrazné zvýšení měsíčních plateb.

Rozdíly mohou být extrémní

Zatímco v roce 2020 operoval ČEZ u tříleté fixace s cenou 4,03 koruny za kWh, v současnosti vyjde jedna jednotka u stejného poskytovatele na 7,99 korun. Domácnost, která při spotřebě 2000 kWh ročně zaplatila před třemi lety za energie necelých 10 tisíc, by se tak nyní dostala na více než 18 tisíc, tedy bezmála dvojnásobek.

Nepřehlédněte: Víte, z čeho se skládá cena elektřiny?

Dál už bez víceleté fixace

Odborníci v současné době už další víceleté fixace spíše nedoporučují. I v následujících měsících a letech se totiž očekává pokles cen energií. Nenastane-li nějaká další mimořádná událost, která vývoj zvrátí, mohla by nyní delší fixace vašemu domácímu rozpočtu spíše uškodit.

Buďte si jisti, že neplatíte víc, než musíte!

Srovnejte si nabídky energií od ověřených dodavatelů a ušetřete!

ČEZ znovu snižuje ceny

Dobrou zprávou je, že ČEZ před pár dny oznámil další snížení cen u nabídek fixací. Největší výrobce elektřiny v Česku se dlouhodobě snaží přizpůsobovat ceníky podle aktuálního tržního vývoje, díky čemuž se nyní dokáže dostat na cenu výrazně pod vládním stropem.

Vlk Kalkulátor radí

I když jste zvyklí „na své“, mrkněte se po konkurenci. Podmínky i ceny se u jednotlivých firem značně liší. S výběrem vám velmi rádi pomůžeme, stačí kliknout na odkaz a podívat se na to, jak si dodavatelé stojí v našem srovnání připraveném s vlčí pečlivostí.

Mějte přehled o vaší spotřebě

Chcete-li ušetřit za měsíční platby energií, pořiďte si chytré zásuvky, které umí skrze mobilní aplikaci jednoduše měřit spotřebu jednotlivých domácích spotřebičů. Můžete tak například nachytat televizi nebo chladničku, že vám lidově řečeno „sežere“ moc energie, a chování jednotlivých zařízení pak regulovat.

Optimalizujte náklady

Tisíce korun měsíčně můžete také ušetřit pravidelnou optimalizací vašich nákladů. Třeba si platíte Netflix, na který už jste se několik měsíců nepodívali? Nebo vám každý měsíc odchází pravidelná platba z karty za jinou službu, kterou už dávno nevyužíváte? Sepište si, za co utrácíte, a „osekejte“ zbytné výdaje. Třeba díky tomu dokážete ušetřit raději na pěknou dovolenou, než do rozvahy poskytovatele energií.

Víte, že: I ostatní Češi optimalizují náklady

Solární energie? Proč ne!

Máte-li možnost, zvažte také solární energii, která by vám mohla bez práce a námahy „vyrobit“ nějakou tu energii pro vaše spotřebiče. Díky tomu byste mohli na měsíčních platbách výrazně ušetřit. A že na takovou vymoženost nemáte peníze? Tak vězte, že stát poskytuje na fotovoltaiku poměrně vysoké dotace!

Přečtěte si: Pozor na dodavatele solárních panelů Malina Group a.s.

Vlk Kalkulátor radí
Vlk Kalkulátor radí



NačítámNačítám