Michaela Bartošová | 4. 5. 2023

Cestovní pojištění na Ukrajinu a do Ruska neplatí. Až na jednu výjimku

Ministerstvo zahraničí důrazně varuje před cestami do zemí, kde aktuálně probíhá válečný konflikt, nebo je s ním úzce spjatý. Jedná se hlavně o Ruskou federaci, Ukrajinu, Bělorusko a Súdán. Pokud do těchto zemí i přes varování vycestujete, cestovní pojištění tam platit nebude. Válečné konflikty, riziko teroristických útoků nebo občanská válka totiž patří do výluk z pojištění.

Tuzemské pojišťovny se při omezování platnosti cestovního pojištění do určitých zemích řídí doporučením Ministerstva zahraničních věcí (MZV ČR). A právě s ohledem na probíhající válečný konflikt na Ukrajině, v Súdánu a mezinárodní sankce uvalené na Ruskou federaci a Bělorusko vydalo Ministerstvo zahraničí důrazné varování před cestami do všech tří zemí. Nabádá také české občany, aby tyto země urychleně opustili. Právě z těchto důvodů zde neplatí cestovní (v mnoha případech i další druhy) pojištění. Možné výjimky si vždy ověřte u konkrétní pojišťovny.

Aktuální informace o bezpečnostní situaci na Ukrajině se dozvíte ZDE.

Pojištění neodkladných pracovních cest

Cestovní pojištění do Ruska, Běloruska a na Ukrajinu si můžete sjednat například u ERV Evropské pojišťovny. Jedná se o firemní cestovní pojištění RiskPlus, které může zaměstnavatel sjednat svému zaměstnanci v případně neodkladné pracovní cesty. Vždy obsahuje pojištění léčebných výloh a asistenční služby, v některých variantách také pojištění úrazu a osobních věcí. Pracovní cesta by neměla trvat déle než 14 dní.

Chystáte se na dovolenou autem? Nezapomeňte si přezout gumy! 

Cestovní pojištění jednoduše online

Sjednejte si to nejvýhodnější cestovní pojištění do dvou minut online. Třeba cestou na letiště!

Co se stane v případě, že jste do země odcestovali dřív, než přišlo varování od MZV?

Pokud klienti pojišťoven vycestovali na Ukrajinu před válkou, byli po vypuknutí konfliktu žádáni zemi bezodkladně opustit. Cestovní pojištění zde přestalo platit zpravidla do 14 dní od vydání výzvy k opuštění země.

V případě Ruské federace a Běloruska se přístupy jednotlivých pojišťoven liší, a je proto nutné si podmínky u dané pojišťovny ověřit. Na čem se ale shodují, jsou omezení, která souvisí se sankcemi dopadajícími na zahraniční bankovní převody. Pojišťovny proto svým klientům negarantují platby do Ruska a Běloruska. V praxi to znamená to, že veškeré náklady spojené s léčbou nebo ošetřením si musíte v Rusku i Bělorusku zaplatit ze svého a pojišťovna vám je proplatí až po vašem návratu do vlasti a doložení všech potřebných dokladů a účtů.

Omezení platí i pro jiné typy pojištění

Výluky platí pro všechny druhy pojistek, které mohou být válečným konfliktem dotčeny. Jedná se o pojištění vozidel, majetku, odpovědnosti i životní pojištění (pokud se pojištěný aktivně účastnil válečného konfliktu), pojištění průmyslu i podnikatelů.

Přečtěte si: Pojištění zavazadel v rámci cestovního pojištění se vztahuje na ztrátu, nebo zničení

Kalkulátor doporučuje

Vyhněte se cestám do válkou postižených zemí a do oblastí, kde hrozí válečný konflikt a občanské nepokoje. Pokud si nejste jistí, zda je bezpečno v zemi, kterou chcete navštívit, podívejte se na stránky Ministerstva zahraničních věcí, kde se dozvíte všechny důležité informace o aktuální situaci v dané zemi. Pojistné podmínky a výluky si vždy pečlivě při výběru cestovního pojištění zkontrolujte.

Vlk - expert na cestovní pojištění
Vlk - expert na cestovní pojištění
Kalkulátor.cz



NačítámNačítám