Michaela Bartošová | 11. 4. 2023

Nepodceňujte výměnu zimních pneumatik za letní. Nehoda by vás mohla přijít draho!

Výměna zimních pneumatik za letní není sice dána zákonem, ale rozhodně se vyplatí. Pokud totiž budou nevhodné pneumatiky příčinou dopravní nehody, nemusíte od pojišťovny dostat ani korunu. Stejně tak tomu bude v případě, že jezdíte na sjetých gumách.

Kdy se mění zimní pneumatiky za letní

Důležitá je především venkovní teplota. Pokud se teploty ve dne i v noci dlouhodobě pohybují nad 7° C, je na čase se objednat do pneuservisu.

Přečtěte si: Novela zákona přinese řidičák na zkoušku, od 17 let a vyšší pokuty

Proč výměnu pneumatik doporučujeme

Věděli jste, že jsou zimní pneumatiky měkčí než ty letní a v teplém počasí na rozehřáté silnici mění své vlastnosti? Automobil má delší brzdnou dráhu a chová se jinak v zatáčkách, což může značně ovlivnit vaši jízdu a zapříčinit dopravní nehodu.

Jestli jste tedy přemýšleli o takzvaném dojetí zimních pneumatik, určitě tento nápad rychle vypusťte z hlavy. Pokud totiž způsobíte dopravní nehodu, sáhnete si hluboko do kapsy.

Máte-li sjednáno havarijní pojištění a způsobíte v letních měsících dopravní nehodu na zimních pneumatikách, může pojišťovna přistoupit ke krácení pojistného a vy tak budete muset zaplatit opravu svého vozu z vlastní kapsy. Navíc po vás může pojišťovna vymáhat peníze, které v rámci povinného ručení sloužily k odškodnění poškozeného.

Užitečný tip pro vás: Pojištění auta zdražuje. Jak ušetřit?

Srovnejte si povinné ručení

Srovnejte si ty nejvýhodnější nabídky povinného ručení a ušetřete až několik tisíc korun ročně.

Pozor na sjetý vzorek

Ujistěte se také, že nemáte sjetý vzorek. Pokud tomu tak je, na pneumatikách rozhodně nejezděte. V opačném případě se totiž stáváte nebezpečnými nejen pro sebe, ale také pro své okolí. Jízda na sjetých gumách je nebezpečná hlavně za deště, kdy se výrazně prodlužuje brzdná dráha a mění se vlastnosti automobilu. Ve chvíli, kdy na sjetých pneumatikách způsobíte nehodu, čeká vás od pojišťovny stejný postih jako v případě nevhodného obutí.

Když vaše gumy budou sjeté natolik, že nebude mít vzorek ani 1,6 mm a chytne vás policie, můžete přijít až o pět bodů a navíc dostat pokutu až 10 000 Kč.

NačítámNačítám