Michaela Kadlecová  | 19. 7. 2022

Pojištění zavazadel v rámci cestovního pojištění se vztahuje na ztrátu, nebo zničení

Málokdo si vystačí při cestě do zahraničí s jedním baťůžkem s náhradními ponožkami a tričkem. Nicméně i pokud ano, ztráta, či poškození vám dokáže cestování pěkně znepříjemnit. Minimalizovat ztráty můžete díky pojištění zavazadel. Jak si ho sjednat?

Pojištění zavazadel v rámci cestovního pojištění

Na cesty si dnes můžeme brát vybavení na deseti tisíce. Drony, kamery, počítače, fotoaparáty, tablety, chytré telefony, sportovní náčiní, pokud o ně přijdete, pak vás může ztráta velmi bolet. Naštěstí se můžete ochránit díky cestovnímu pojištění, které si před cestou uzavřete. Pojištění zavazadel v rámci cestovního pojištění se vztahuje na škody vzniklé v souvislosti se ztrátou, poškozením či zničením zavazadel při cestě, na kterou jste se pojistili. Pojištění zavazadel může být v základu cestovního pojištění, nebo si ho lze sjednat jako připojištění. Pro sjednání pojištění zavazadel je důležitá výše částky krytí, která by měla odpovídat hodnotě zavazadel. Je nesmysl uvádět nižší hodnotu, protože v případě nouze by pojišťovna nevyplatila částku, která by uhradila pořízení ztracených či poškožených věcí. Zavazadla lze pojistit pouze v rámci cestovního pojištění, pouze pojištění zavazadel není možné.



Limity v deseti tisících

Zavazadla nelze pojistit na neomezenou částku, pojišťovny mají limity. Takže pokud byste jeli do zahraničí třeba s velmi cennými a drahými šperky, je třeba je pojistit jinak. Stejně tak se nepojišťují platební karty, jízdenky, nebo letenky. Maximální výše krytí se liší pojišťovna od pojišťovny. Například pojišťovna Axa nabízí pojištění zavazadel jako součást cestovního pojištění, a to ve variantách Excelent a Komfort s následujícími limity:



Pojištění zavazadel – celkový limit 40 000 Kč a 20 000 Kč

Pojištění zavazadel – limit na věc 20 000 Kč a 10 000 Kč

Ztráta osobních dokladů - dílčí limit 4 000 Kč

Elektronika, sportovní vybavení - dílčí limit 20 000 Kč a 10 000 Kč

Pojištění obchodního vybavení – celkový limit 40 000 Kč – pouze ve variantě Excelent.

Nepřehlédněte: Jak na cestování v době covidu?

Chcete výhodné cestovní pojištění?

Sjednejte si ho online na Kalkulator.cz. Zaplatíte ho pohodlně kartou a bude hned platné.

Pozor na výluky

Peníze od pojišťovny z cestovního pojištění nedostanete vždy, pokud se s vašimi zavazadly něco stane. Pokud je například někde ponecháte bez dozoru, v neuzamčeném autě, nebo stanu, nemůžete požadovat proplacení vaší škody. Dále nejde o škody, které vzniknou při letecké přepravě, ty je třeba nárokovat u přepravce. Některé pojišťovny neuznávají škodu, ke které dojde mezi desátou večerní a šestou ranní, z uzamčeného vozu.

Co dělat

Co dělat, pokud vám někdo zavazadla zcizí, nebo se poškodí? Pokud jsou zavazadla poškozená, vyfotografujte je z několika stran a škodu pečlivě zdokumentujte. Obraťte se také na místní policejní stanici a požádejte o protokol. Po návratu podejte oznámení o škodní události. Přiložte účtenky od věcí, o které jste přišli, nebo přidejte jejich podrobný soupis.

Přečtěte si: Cestovní pojištění Axa Assistance pro cestování bez obav

Potřebujete poradit s cestovním pojištěním?

Zanechte nám na sebe telefon a my se vám brzo ozveme.

Jak ochránit zavazadla

Pojištění zavazadel rozhodně doporučujeme, tak jako i další kroky, které mohou zamezit ztrátě nebo poškození vašich kufrů. Mezi takové základní pomůcky patří označení kufru visačkou. Díky tomu dokážete na letišti rozeznat vlastní kufr, ale při případné ztrátě vás mohou nálezci pomocí údajů na visačce jednoduše kontaktovat. Dobrou volbou je také ochrana cestovního kufru. Pomoci si můžete pevnou fólií nebo speciálním obalem na kufry. Ty se vyrábí z kvalitních materiálů, jsou tedy velice lehké a samozřejmě pratelné. Obaly dokáží kufr zpevnit a ochránit před poškrábáním.

NačítámNačítám