Michaela Kadlecová  | 2. 10. 2022

Zdražení elektřiny 2022 - cena elektřiny mimo realitu

Ceny elektřiny v Evropě za poslední rok vyletěly nahoru tak rychle jako nikdy v historii. Zatím se zdá, že zdražení elektřiny nekončí, za kolik nyní dodávají ceny největší dodavatelé elektřiny a jaké ceny můžeme očekávat do budoucna?

Trh s elektřinou se za poslední rok zcela proměnil. Zatímco před rokem se dodavatelé o zákazníky přetahovali, nyní někteří z nich dokonce nové zákazníky nenabírají vůbec. Jde například o společnost ČEZ, která oznámila: „Ceny energií jsou nyní na trhu mimořádně vysoké a v průběhu každého dne se skokově mění. Situaci intenzivně analyzujeme a proto přechod od jiného dodavatele krátkodobě nenabízíme těm odběratelům, kteří svého dodavatele stále mají. Energie i nadále nabízíme všem zákazníkům, kteří se stěhují do jiného bydliště nebo potřebují připojit nové odběrné místo.“ Podobné oznámení má společnost E.ON: "Vzhledem k situaci, která panuje na energetických trzích, kdy jsou ceny elektřiny nestabilní a na extrémních hodnotách, jsme bohužel museli od konce srpna dočasně pozastavit příjem nových zákazníků, kteří by k nám chtěli přejít od jiného dodavatele (Netýká se připojení nových odběrných míst a také případů, kdy dochází k přepisu odběrného místa v rámci naší společnosti – tedy nejčastěji v situacích, kdy se lidé stěhují). Energie pro takové zákazníky musíme nakoupit za aktuálních podmínek a nabídka, kterou bychom jim mohli dát, by pro ně pravděpodobně nebyla výhodná. Od začátku jasně říkáme, že až se situace na energetickém trhu alespoň trochu uklidní, budeme se snažit vyjít vstříc i těm klientům, kteří k nám budou chtít přejít od jiných dodavatelů. Kdy obnovíme příjem nových zákazníků zatím nemůžeme přesně říci. Jasněji by mohlo být, až budou známé všechny detaily plánovaného zastropování cen energií a uvidíme, jestli v daných podmínkách budeme schopni zákazníkům vytvořit férovou nabídku," uvedl Roman Šperňák, tiskový mluvčí E.ON. Z dalších velkých hráčů nenabírá nové klienty například MND.

Chcete ušetřit na elektřině?

Využijte naší kalkulačky, díky které snížíme vaše ceny elektřiny na minimum.

Rostoucí ceny elektřiny na burze

Zdražení elektřiny v roce 2021 a 2022 nelze srovnávat s žádným jiným dosavadním růstem cen elektřiny. Cena elektřiny v historii rostla i klesala, vždy ale šlo o drobné odchylky maximálně v řádech procent. Cena elektřiny pro koncové dodavatele se odvíjí od ceny elektřiny na burze. Ta byla na začátku roku 2021 50 EUR za MWh, v srpnu 2021 se zde prodávala za 80 EUR, v září již za 120 EUR, vrchol nastal na konci srpna 2022, kdy stála 1000 EUR. Lze tedy prohlásit, že se cena elektřiny na burze zvýšila za rok a půl zhruba dvacetkrát.

Přečtěte si: Burza energií - sledujte aktuální ceny elektřiny na burze

Zdražení elektřiny, které nemá obdoby

Zvyšující se ceny elektřiny na burze se začaly po čase promítat do ceníků dodavatelů elektřiny. Tak například společnost ČEZ nabízela v roce 2020 svůj produkt Elektřina na jeden rok v distribuční sazbě D02d za 2056 korun, v roce 2021 to bylo již 2 733 korun a v létě roku 2022 za 7 803. V současné době je to 9 951 korun. Jde tedy o nárůst o více jak 260 %. Podobné nárůsty můžeme pozorovat u všech dodavatelů, u těch, kteří přešli na spotové ceníky ještě výraznější. 

Obávané spotové ceníky elektřiny

Nejvýrazněji pociťují zdražení elektřiny ti, kdo přijali tzv. spotové ceníky elektřiny. Jde o ceníky, které kopírují cenu elektřiny na burze, dodavatel si pouze přiráží určitý poplatek. Na rozdíl od klienta, který si sjednal fixované ceny elektřiny, tohoto klienta nic nekryje. Netuší, kolik bude přesně platit za elektřinu, veškerá rizika nese on, dodavatel má svůj poplatek jistý. Dodavatelé na tento ceník lákají klienty s příslibem toho, že až se cena elektřiny na burze sníží, oni nebudou muset čekat, až jim skončí smlouva a snížení ceny elektřiny pocítí okamžitě. Bohužel doposud cena elektřiny vlastně jen roste, takže na výběru spotového tarifu nemohli nic ušetřit, naopak oproti klientům s fixací utratili mnohem více. Někteří dodavatelé začali své klienty dokonce převádět na spotové tarify jednostranně, toto převedení jim pouze oznámili e-mailem. Podle Energetického regulačního úřadu je však toto převádění nezákonné a odběratelé proti němu mohou protestovat.

Přečtěte si: Proč Kalkulátor.cz nenabízí spotové tarify? Za elektřinu a plyn deseti tisíce měsíčně

Zdražení Nano Energies

Například dodavatel zelené elektřiny Nano Energies nyní nabízí pouze elektřinu ve spotovém ceníku. Svým zákazníkům společnost odeslala e-mail, ve kterém jim simuluje, kolik je elektřina bude v nejbližším roce stát. Tak například domácnost, která využívá tepelné čerpadlo a spotřebuje během zimního měsíce přes 2 MWh elektřiny obdržela rozpis zálohy na tento měsíc přes 50 tisíc korun a cenu za MWh 21 532 korun. Domácnost, která elektřinu využívá jen na fungování domácích elektrospotřebičů a spotřebuje zhruba 0,6 MWh by měla v tomto měsíci platit necelých 15 000 korun. Podle Nano Energies byli zákazníci informováni včas a v souladu s nařízením ERU: „O změně jsme všechny zákazníky informovali koncem srpna 2022 a podrobně jsme vysvětlili všechny výhody, ale i nevýhody nového ceníku. Pro každého zákazníka jsme připravili transparentní individuální predikci předpokládaných plateb na předchozí i následující období.“ Nicméně i u těchto klientů platí zastropování cen elektřiny, takže dopředu vědí, kolik budou maximálně platit.

Zálohy na elektřinu domácnosti s tepelným čerpadlem
Zálohy na elektřinu domácnosti se spotřebiči
Twitter
Zálohy na elektřinu domácnosti s tepelným čerpadlem
Zálohy na elektřinu domácnosti s tepelným čerpadlem



Pomoc státu proti vysokým cenám elektřiny

Stát se rozhodl letos a v roce 2023 pomoci zastropováním cen elektřiny, která nebude vyšší než 6 korun bez distribuce, dále odpuštěním poplatku za obnovitelné zdroje a letos také úsporným tarifem, díky kterému se sníží zálohy o několik tisíc korun. Každý tedy ví, kolik může maximálně za elektřinu zaplatit. Znamená to snad, že by nás neměly zajímat skutečné tržní ceny elektřiny? Není tomu tak, protože tržní cenu elektřiny musí dodavateli doplatit stát a veškerá podpora státu nemůže platit věčně. Naštěstí lze snad již vidět světlo na konci tunelu a to, že doposud značně proměnlivé ceny elektřiny naberou klesající tendenci. Je třeba se ale zcela vážně zabývat otázkami, jak k takové situaci, která má obrovský vliv na život lidí, mohli vůbec dojít a jak jí do budoucna předejít.

NačítámNačítám