Michaela Kadlecová  | 1. 9. 2022

Proč Kalkulátor.cz nenabízí spotové tarify? Za elektřinu a plyn deseti tisíce měsíčně

Trh s elektřinou a plynem se otřásl ve svých základech. Všechny dosavadní jistoty jsou ty tam, velkoobchodní ceny elektřiny a plynu se doslova utrhly ze řetězu a dodavatelé energií zdražují, dokonce co měsíc. Někteří z nich se snaží vše řešit tím, že odběratelům nabízejí tzv. spotové tarify. Ty jsou ale pro zákazníky vždy nevýhodné. Proč se podobných ceníků vyvarovat a proč je Kalkulátor.cz zásadně nenabízí?

Nastavte si Hlídacího vlka. Zdarma a bez rizika

Naše unikátní služba Hlídací vlk vám pohlídá konec smluv na energie, nebo například na pojištění. Včas vás upozorníme, že se jejich platnost chýlí ke konci a že můžete uzavřít novou výhodnou smlouvu. Díky Hlídacímu vlkovi budete mít levnější energie a pojištění. Je zadarmo.

Spotové ceníky – riziko odběratele

Dodavatelé elektřiny a plynu se ocitli ve velmi těžké situaci. Jejich úkolem je nakupovat energie na velkoobchodních trzích a dále je přeprodávat s určitou marží svým zákazníkům. Běžně je to tak, že před zahájením dodávky si dodavatel s odběratelem dohodne cenu za kwh plynu, nebo elektřiny a po smluvní období za tuto cenu energie odebírá. U spotových tarifů zákazník nikdy neví, kolik za energie zaplatí, vše se odvíjí od ceny na velkoobchodním trhu. Dodavatelé elektřiny na takové produkty lákají se slovy o „naprosto férovém a transparentním produktu“, kdy jeho cena kopíruje cenu na velkobchodním trhu. Obchodník si účtuje určitou přirážku, kterou získává vždy. Veškeré riziko tedy leží na odběrateli.

Výhodné jen pro dodavatele

Tzv. spotové tarify začali dodavatelé nabízet na začátku energetické krize, když ukončila činnost společnost Bohemia Energy. Spotové ceníky také získává klient, který spadne do režimu dodavatele poslední instance k innogy. Dodavatelé, kteří spotové ceníky nabízejí, vyzdvihují to, že jde o produkty, které okamžitě odrážejí stav trhu. Tvrdí také, že není možné, že by se elektřina a plyn udržely na takové výši ceny a že se musí začít zlevňovat. Pokud některý z klientů na podzim 2021 na podobné nabídky kývl, neučinil dobře. Cena elektřiny a plynu se za tu dobu zvýšila několikanásobně. Pokud by tenkrát uzavřel klient tuto smlouvu, místo aby cenu elektřiny a plynu fixoval, zaplatil by za elektřinu obrovské částky a přišel by tímto způsobem o deseti tisíce korun. „Pro dodavatele jsou nyní spotové produkty pochopitelně výhodné. Téměř nic u nich totiž neriskují a marži mají jistou. Energie mohou kupovat na krátkodobém trhu a veškerá rizika prudkých cenových výkyvů nesou spotřebitelé. Ti bohužel zjišťují, co podepsali, až když jim skokově rostou zálohy. Teď jsme například řešili problém páru seniorů, kterým zálohy na plyn vyskočily z jednotek tisíc na 26 tisíc korun měsíčně," upozorňuje Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ.

Přečtěte si: Obavy před topnou sezónou. Jak můžeme šetřit?

Jen pro ty, kdo se vyznají v burze energií

Spotové tarify v současné době nemají prakticky význam, běžně jsou zde jen pro skutečné odborníky: „Spotové produkty patří do rukou jen těm spotřebitelům, kteří se vyznají ve fungování energetické burzy a jsou ochotní ji průběžně sledovat. Jejich domácnost samozřejmě musí mít také patřičnou rezervu, aby ji nepřekvapil náhlý růst účtů za energie. Pro ilustraci, ceny elektřiny se loni na krátkodobém trhu vyšplhaly o více než 500 %, plyn ještě výrazněji. Pokud máte vyšší spotřebu, elektřinou nebo plynem například vytápíte, unese takový náraz vaše peněženka? Pokud ne, držte se od podobných nabídek raději dál," varuje Ladislav Havel, člen Rady ERÚ.

Nepřehlédněte: Burza energií - sledujte aktuální ceny elektřiny na burze

Spotové ceníky a smlouva na dobu určitou

Na trhu se objevily bohužel také nekalé praktiky. Někteří dodavatelé totiž převedou své klienty na takový tarif nepozorovaně: „Nebezpečné mohou být spotové produkty zvláště ve spojení se smlouvou na dobu určitou. Kvůli tomu, že je u spotového produktu smluvní cena dána vzorcem, který se nemění ani při zdražování, nelze zpravidla využít zvýšení ceny jako důvod pro odstoupení od smlouvy bez sankcí, jako je tomu u standardních produktů, když dochází ke změně ceníku. Jestliže si tedy spotřebitel sjedná spotový produkt se smlouvou na dobu určitou, ale později zjistí, že jeho domácí rozpočet burzovní výkyvy neunese, nemůže odejít, aniž by se vyhnul sankci za předčasné ukončení smlouvy,“ říká Michal Kebort, tiskový mluvčí ERÚ.

Nepřehlédněte: Lukáš Kaňok: "Kalkulátor.cz je vždy na straně zákazníka. I toho, kdo u nás smlouvu neuzavře!"

Konec rizikových spotových ceníků během několika týdnů

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje zásah, který by měl před podobnými praktikami zákazníka chránit: „Probrali jsme možnosti, jak spotřebitele před touto praxí lépe chránit. Bavili jsme o některých nápadech a řekli si, jak by to celé mělo vypadat. Domluvili jsme se, že rychle aplikovatelné legislativní řešení tohoto problému společně najdeme během několika týdnů a já ho následně předložím vládě,“ uvedl ministr Síkela ke schůzce se zástupci ERÚ. Pokud si sjednáte elektřinu, nebo plyn u Kalkulátor.cz, máte jistotu, že získáváte běžný tarif s jasnými cenami po smluvní období. „Toho, jak jsou spotové tarify nebezpečné, jsme si dobře vědomi. Proto nabízíme vždy jen tarify, u kterých je cena transparentní a stále stejná,“ informoval Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo společnosti Kalkulátor.cz.

NačítámNačítám