Redakce Kalkulátor.cz | 7. 2. 2022

Burza energií - sledujte aktuální ceny elektřiny na burze

Aktuální cena a vývoj ceny elektřiny na burze. Informace o burze elektřiny a jak se v obchodování s elektrickou energií na pražské burze PXE vlastně vyznat.

21.6. 2022

Burza elektřiny neplní svoji úlohu

Během zdražování elektřiny se stále častěji hovoří o tom, že burza elektřiny, přes kterou čeští dodavatelé nakupují elektřinu a kde čeští výrobci elektřiny energii prodávají, neslouží tak, jak má. "Ceny elektřiny dosahované na EEX již nereflektují skutečný/ očekávaný výkon ekonomik, variabilní náklady a ceny emisní povolenky. Z EEX se stalo virtuální obchodní prostředí, které může destabilizovat ekonomiku," upozorňuje například dodavatel elektřiny Centropol a pokračuje: "Vysoká cenová volatilita (a dosahované ceny) kladou zvýšené nároky na stále vyšší finanční zajištění." Zvýšenou cenu elektřiny totiž dodavatelé elektřiny, kteří nemají dostatečně velkorysé finanční zázemí. Právě to vedlo ke krachu mnoha dodavatelů elektřiny.

"Ceny elektřiny dosahované na EEX již nereflektují skutečný/ očekávaný výkon ekonomik, variabilní náklady a ceny emisní povolenky. Z EEX se stalo virtuální obchodní prostředí, které může destabilizovat ekonomiku."

7.2.2022

Cena elektřiny zima 2022

Cena elektřiny na burze na začátku roku výrazně klesla, což poukázalo na to, jak je cena elektřiny spojená s cenou plynu. K poklesu přispěly zvýšené dodávky LNG, které byly přesměrovány z Asie do Evropy, protože ceny v Asii poklesly pod evropskou úroveň. Stále se ale jedná o ceny, které jsou výrazně vyšší, než byly ceny elektřiny na začítku roku 2021. Je zajímavé, že ceny emisních povolenek rostly i v tuto dobu. Právě o emisních povolenkách se totiž hovoří jako o hlavních tahounech ceny elektřiny. Podle posledního vývoje se zdá být nejdůležitějším faktorem pro vývoj ceny elektřiny právě cena plynu.

Na začátku února 2022 uzavřelo Ruslo rekordní kontrakt s Čínou na dodávku plynu, čímž se chce Rusko vymanit ze závislosti na evropských trzích. Pro plyn hodlá Rusko vybudovat nový plynovod. Doposud činily dodávky plynu do Číny zlomek toho, co byly dodávky do Evropy. Toto množství se nyní významně navýší a orientace na Čínu zřejmě přispěje ke snižování dodávek plynu do Evropy. I tento fakt by tedy měl přispět ke zdražování ceny elektřiny.

Cena elektřiny 2022 na burze
Cena elektřiny na burze
Kurzy.cz

Další informace o zlevňování elektřiny se dozvíte v článku Cena elektřiny prudce klesla. Můžeme se těšit na levnější elektřinu?

Aktualizujeme: Jak jsou na tom ceny elektřiny právě nyní? Přečtěte si v našem článku Elektřina zdražuje: jaká je aktuální situace?

Aktualizace Q2 2021, Q3 2021 - ceny elektřiny rekordně rostou

Ceny elektřiny ve druhém čtvrtletí 2021 nabraly ještě vyšší rychlost, důvodem byla jednak vyšší poptávka po elektřině, ale také stoupající cena emisních povolenek, kterými se Evropská unie snaží omezit vznik emisí. Ve třetím čtvrtletí 2021 se na vývoji ceny elektřiny podílela také stoupající cena plynu, který je nyní významným zdrojem pro výrobu elektřiny. Obnovitelné zdroje se využívaly méně, než se předpokládalo. Výkon větrných elektráren v Německu podstatně klesl, a tak bylo třeba "povolat do služby" elektrárny na uhlí. Výroba elektřiny z uhlí je ale zatížená poplatky za emisní povolenky a patřičně se prodražuje. Výhled na Q4 2021 nám nedává příliš důvodů k optimismu. V září 2021 se pohybovala cena za Mwh elektřiny na burze kolem 100 Eur, což je nové maximum (předchozí maximum 80 EUR bylo z roku 2008). Zároveň cena emisní povolenky přesáhla 60 EUR za tunu vypouštěných emisí. O zdražování elektřiny se píše stále častěji, mnozí dodavatelé začínají pociťovat výrazný nedostatek elektřiny, a tak zdražujeí a zbavují se svých zákazníků, věc do té doby nevídaná. Do problémů se dostal dodavatel elektřiny Bohemia Energy a další dodavatelé ve stejné skupině, tedy Amper Market, Comfort Energy, Europe Easy Energy, X Energie, kteří se snaží převádět zákazníky na nevýhodné nefixované tarify, které jsou přímo navázané na ceny elektřiny na burze.

Vývoj ceny elektřiny v 3Q 2021
Vývoj ceny elektřiny v 3Q 2021
Kalkulator.cz

Q1 2021 - aktuální strmý růst cen elektřiny na burze energií

Aktuální cena elektřiny na energetické burze se koncem března 2021 vyšplhala za hranici 60 eur za megawatthodinu. Je to obrovský vzestup, s kterým si láme hlavu nejeden nákupčí elektřiny u dodavatele energií domácnostem. Zvýšená cena trápí ale i ekonomy v tuzemských firmách. Důvodů pro zdražování elektřiny je hned několik, největší tlak na cenu však burzovní experti vidí v růstu ceny uhlí a zejména v růstu cen emisních povolenek. Protože bedlivě sledujeme dění na trhu, nabízíme vám efektivní obranu proti případnému růstu výdajů za energii. V článku "Nečekejte na zdražení elektřiny v roce 2021" jsme vás podrobně informovali, o kolik a kteří dodavatelé energií již zvedli ceny a kteří dodavatelé je budou pravděpodobně následovat - a hlavně, jak si s takovou situací poradit a zbytečně nepřeplatit.

Co je to energetická burza

Pražská energetická burza PXE je dceřinou pobočkou společnosti European Energy Exchange AG – což je Evropská energetická burza, alias EEX. EEX je součástí obří skupiny Deutsche Börse Group. EEX jako burza energií zprostředkovává Elektřinu, zemní plyn, ale také emisní povolenky v Lipsku (SRN). Dceřiné pobočky jako je PXE: Pražská energetická burza má Evropská energetická burza v dalších metropolích Evropy. Je dobré mít základní přehled, jak taková burza funguje: "Obchodování s energetickými komoditami se účastní členové (účastníci) burzy, kteří splní předepsané podmínky. Účastníci mohou být přímí nebo nepřímí," uvádí Jiří Kovařík z pražské burzy. Burza má stanovené minimální objemy: "Jedná se o deriváty s finančním nebo fyzickým vypořádáním a minimální jednotkou je 1 MW, avšak objem kontraktu se vypočítá dle počtu megawatt hodin v daném kontraktu. Např. 1 MW baseload (základní pásmo) s dodávkou v měsíci březnu představuje 744 megawatt hodin (31 dní krát 24 hodin)." Na pražské burze se prodává několik druhů produktů: "Obchodují se zde produkty navázané na elektrickou energii a plyn, a to jak na spotovém, tak na derivátovém trhu," informuje Jiří Kovařík. Kurz se ustanovuje stejně jako u každé burzovní platformy – tedy střetem nabídky a poptávky. K obchodování se zde využívá moderní technologie: "Obchodování probíhá na platformě EEX (derivátový trh), spotové obchodování pak probíhá na společné platformě OTE a PXE. EEX je 2/3 vlastníkem PXE a PXE v rámci této akvizice převedla obchodování svých produktu na platformu a pod licenci EEX." Účast na pražské burze otevírá cestu pro obchodování do celé Evropy: "Účastníci obchodování mají, prostřednictvím členství v EEX a jednotné skupinové obchodní platformy, přístup k 20 evropským trhům z jednoho místa a mají tak možnost obchodovat s elektrickou energií a plynem a emisními povolenkami téměř po celé Evropě."

Levnější elektřina?

Chcete získat tu nejlevnější elektřinu? Porovnejte si nabídky dodavatelů elektřiny a zjistětě, kolik můžete ušetřit!

Obchodování a ceny elektřiny - proč se obchoduje na burze

Obchodování s elektřinou na burze energií má výrazná specifika související s vlastností elektřiny, elektrického proudu a elektrického napětí. V první řadě víme, že elektřina se špatně skladuje. Celý svět zatím marně hledá vhodný způsob skladování, existují různá řešení, ale v současné době není způsob, který by se dal použít v masovém měřítku. Transport elektřiny prostřednictvím rozvodné sítě je další věc, která přináší komplikace, protože se odběr a výroba elektřiny musí zorganizovat tak, aby panovala stálá rovnováha. V praxi to znamená, že dodaná energie do sítě se musí rovnat odebrané energie a ztrátám, tedy výroba elektřiny se musí rovnat její spotřebě. V případě nerovnováhy hrozí v důsledku přebytku přetížení soustavy, nebo naopak výpadek dodávky v případě nedostatku výkonu. Proto na tento stav dohlíží společnost ČEPS, a.s, která tuto rovnováhu zajišťuje.

Právě výše popsaná proměnlivost trhu s elektřinou vyžaduje obchodní postupy a nástroje, které musí doplnit tradiční bilaterální obchodování mezi energetickými subjekty. Energetická burza nebo také burza s elektřinou nabízí anonymní obchodní platformu, která zvládne zobchodovat obrovská množství energií v krátkém čase. Navíc zaručuje všem zúčastněným, že se veškeré obchody s jistotou uskuteční. Na burze energií odpadá riziko, že odběratel cenu za elektřinu nezaplatí. Většinou také platí, že ceny elektřiny na burze mohou být podstatně nižší než při tradičním bilaterálním obchodu.

"Cena elektřiny na lipské burze je určena nabídkou a poptávkou. V případě elektřiny se obchodují tzv.  futures. Přestože existují i krátkodobé futures, hlavním smyslem je obchodování měsíčních, čtvrtletních a ročních futures kontraktů.  Každá obchodovaná futures na elektřinu je stanovena dle příslušného státu, kterého se týká dodávka, a pro dva základní produkty baseload (konstantní dodávka ve všech hodinách období) a peakload (dodávka ve špičkových hodinách daného období). Tyto finanční nástroje umožňují např. již dnes zajistit ceny elektřiny až na rok 2028. Lipská EEX je komoditní burza pro region střední Evropy s relativně širokým záběrem obchodovaných komodit. Důležitá je zejména pro obchodování s elektřinou. Vedle elektřiny, zemního plynu a emisních povolenek je možné obchodovat i např. vybrané kovy, některé zemědělské produkty (např. mléko, máslo, pšenice), dřevěné pelety atd.," uvádí Marek Vošahlík z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Kdo může obchodovat na burze elektřiny

Energetická burza s elektřinou je přístupná registrovaným neboli licensovaným subjektům, kteří zaplatí jednorázový účastnický poplatek, dodržují pravidla energetické burzy a platí měsíční poplatky souvisejí se službami, uzavřením a za vypořádáním obchodů s elektřinou. K zajištění obchodů na burze se využívá služeb clearingových bank - energetická burza PXE má aktuálně smlouvy s téměř desítkou bank.

Počet a seznam účastníků obchodování na burze s elektřinou najdete přímo a stránkách burzy energií PXE/EEX. Jde o desítky výrobců a dodavatelů energií, ale najdete tam i firmy z řad výrobců, obchodníků i finančních institucí. Mezi účastníky burzy kromě dodavatelů elektřiny do domácností najdete například obce, města, kraje, průmyslové a zemědělské společnosti, teplárny, vodárny, státní instituce - ministerstva, nemocnice a vysoké školy.

Místo určení - kam dodat nakoupenou elektřinu na burze

Evropská elektrizační síť je propojená a elektřina protéká mezi státy. V důsledku liberalizace a možnosti obchodování s elektřinou se zahraničím, musely být zavedeny přeshraniční přenosové kapacity. Zjednodušeně se dá říci, že si na energetické burze můžete koupit elektřinu ze zahraničí spolu s právem na její přeshraniční transport. To znamená, že nakoupená energie může být dodána nejen do České republiky, ale i do našich sousedních států, a naopak. Tím že se náš český trh silně propojil s celým evropským trhem, je cena elektřiny na pražské burze významně svázaná s vývojem ceny na Evropské burze energií EEX v Lipsku. "Trh s energiemi je v ČR v souladu s legislativou EU od roku 2007 plně liberalizovaný. K liberalizaci trhu s elektřinou v ČR došlo v té době na základě požadavku tzv. 2. liberalizačního balíčku z roku 2003 (zejména Směrnice 2003/54/ES, o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou a nařízení (ES) č. 1228/2003, o podmínkách přístupu do sítě pro přeshraniční obchod s elektřinou), na který postupně navázala další legislativa EU. Jako nejdůležitější je možné zmínit např. tzv. třetí liberalizační balíček v roce 2009 a tzv. zimní balíček v roce 2019. ČR jako členský stát EU je povinna tuto legislativu implementovat," vysvětluje Marek Vošahlík z Ministerstva průmyslu a obchodu.



Kolik elektřiny si můžete na burze koupit - nejmenší kontrakt na burze

Cena elektřiny na burze závisí jednak na aktuální situaci v knize objednávek a na kotaci tvůrců trhu. PXE kombinuje oba způsoby. Tvůrci trhu jsou významní hráči na trhu, kteří mají smlouvy s burzou. Generálním tvůrcem trhu na PXE je ČEZ.

Typickým způsobem obchodování na burze energie je aukce - do obchodování se zadají požadavky odběratelů a k těm se přidají nabídky obchodníků. Párování probíhá ve stanovený čas. Druhým způsobem je kontinuální obchodování, kdy se nabídky a poptávky průběžně párují tak, jak přicházejí.

U elektřiny se na burze nejvíce obchodují takzvané Futures.

Obchodování s futures je nákup a prodej se spekulací, že cena vybrané komodity (elektřiny) bude v určitém čase v budoucnosti na vyšší či nižší hodnotě než je tomu dnes. Futures patří mezi tzv. deriváty. Deriváty jsou obchody, u nichž uzavřeme podmínky pro nákup či prodej aktiva, přičemž obchod samotný se za těchto podmínek zrealizuje až v budoucnu k předem stanovenému smluvnímu datu. V případě futures může obchodník vydělávat jak na stoupání ceny tak i na poklesu ceny komodity.

Na burze se obchodují ve velkém zejména tyto dva základní produkty:

BASE LOAD, což je dodávka elektřiny během všech 24 hodin, 7 dní v týdnu
PEAK LOAD s dodávkou 12 hodin denně, PO-PÁ od 8:00 do 20:00 hodin.

Produkt PEAK LOAD je tedy z logiky věci dražší - je to elektřina spotřebovaná ve špičce.

Na burze existuje něco jako minimální hodnota kontraktu (lot) - při obchodování s energií je to 1 MW každou hodinu dodávky po celou dobu dodávky. Tak si můžete například koupit 1 kontrakt na rok 2021, což je 1 × (24 * 365) = 8760 MWh. Takové množství elektřiny by stačilo pokrýt veškerou spotřebu v menší obci, takže je zřejmé, že obchodování na energetické burze PXE určitě není pro malé domácnosti.

Proč si TOP dodavatelé musí nakupovat elektřinu hodně dopředu

Forwardy a Futures kontrakty typu Produkt BASE LOAD a PEAK LOAD jsou základním stavebním prvkem nákupní strategie velkých dodavatelů energií domácnostem v ČR. Můžeme si to představit tak, že tyto produkty tvoří velká spodní patra pyramidy, která je jako celek nutná pro uspokojení každé jedné hodiny budoucí spotřeby všech koncových zákazníků u konkrétního dodavatele energií. Vrchní, a tím pádem menší části této pyramidy, pak váš dodavatel dokupuje pomocí produktů s kratším horizontem splatnosti těsně před vlastní spotřebou. Poslední 2-3 patra pyramidy nejblíže obloze pak dokupuje až na denním spotovém trhu u OTE a.s.

Váš dodavatel tedy musí myslet do budoucna a začít budovat takové denní a hodinové pyramidy pro spotřebu svých zákazníků v roce 2022. Nakoupit to může až na poslední chvíli příští rok, ale to často znamená koupit pozdě a za vyšší cenu. Ti největší dodavatelé elektřiny domácnostem si takový risk dovolit nemohou - jsou příliš velcí na tak velký objem nákupů na poslední chvíli.

Aktuální ceny hlavních produktů elektřiny na energetické burze - léto 2021

Proto je pro odhad budoucích cen u těch největších dodavatelů určitě zajímavé sledovat vývoj cen těchto dvou základních derivátů.

Jak vidíte na grafu aktuálního vývoje cen elektřiny na burze, PEAK LOAD překročil hranici 70 Eur. To je při aktuálním čtvrtletním kurzu ČNB kolísajícím kolem 26,10 Kč za Eur přibližně 1827 Kč za 1 MWh dodávky.

CENA - PEAK LOAD 2022
Vývoj cen u produktu PEAK LOAD na rok 2022 (zdroj PXE)
PXE - Pražská Energetická Burza

Dominantní BASE LOAD produkt s cenou elektřiny atakující hranici 60 Eur = 1566 Kč v pro rok 2022 indikuje zmiňované nevyhnutelné zvyšování cen koncovým zákazníkům.

Cena  BASE LOAD 2022
Vývoj cen u produktu BASE LOAD na rok 2022 (zdroj PXE)
PXE - Pražská Energetická Burza



Chcete radu, jak bojovat proti vysokým cenám elektřiny?

Prozraďte nám svoje číslo a my s vámi probereme vaši konkrétní situaci. Chcete vědět, jak bojovat proti současný vysokým cenám? Nechte si zavolat a dozvíte se, kolik můžete ušetřit právě vy.

Dává smysl kupovat elektřinu na burze pro koncové spotřebitele v domácnostech?

S klidným svědomím odpovíme "NE". Minimální množství elektřiny nutné pro nákup alespoň jednoho kontraktu je pro malo-odběratele příliš velké - ušetřená částka za elektřinu navíc nebude zcela určitě stát za náročný administrativní proces a poplatky spojené s obchodováním na burze. Zásadních úspor totiž často dosáhnete i vyjednáváním se svým dodavatelem, nebo přechodem k dodavateli jinému. Zároveň zdůrazňujeme, že na burzách se obchoduje se silovou elektřinou. Cena za silovou elektřinu ale tvoří méně než polovinu koncové ceny pro spotřebitele.

Podrobně jsme psali o problematice a složení koncové ceny za elektřinu v článku "Z čeho se skládá cena elektřiny pro domácnosti".

Bude tedy opravdu hůř?

Podle většiny expertů se určitě zdražovat bude, a to i nadále. Jako hlavní důvody navýšení cen vidí dlouhodobě očekávaný růst cen emisních povolenek, postupné zavírání konvenčních elektráren i očekávané odstavení jaderných elektráren v Německu.

Nenechte se určitě ukolébat tím, že se aktuální trend cen elektřiny na burze zatím neprojevil na vašich zálohách a vyúčtováních. V tomto článku jsme se snažili vysvětlit, proč se do koncových cen promítne růst cen elektřiny na burze až po delší době, často i několika měsících. Velcí TOP dodavatelé, kteří tvoří ceny na trhu, totiž nakupují elektřinu na několik kvartálů i let dopředu.

Mohu se bránit budoucímu zdražení?

V současné situaci se nabízejí dvě možnosti, ze kterých "FIXACE stávající ceny na 2 až 3 roky dopředu" je s Kalkulator.cz bezpečná, rychlá a jednoduchá.

FIXACE STÁVAJÍCÍCH NÍZKÝCH CEN:

Pokud uvěříte signálům vysokého tempa růstu cen na energetické burze, určitě je čas zafixovat si cenu s dodavatelem na delší čas dopředu. Z našich zkušeností doporučujeme fixaci na 2 roky - je to volba většiny zákazníků . Buďto stávající hladinu nízké ceny zafixujete u vašeho stávajícího dodavatele, nebo vám pomůžeme přejít k někomu vstřícnějšímu.
Naši zákazníci jsou často překvapení tím, že se dá sjednat cena ve smlouvě i několik měsíců dopředu. Třeba i 10 měsíců před vypršením vaší stávající smlouvy. V principu to funguje podobně, jako již zmíněné deriváty typu Futures na burze. Ve smlouvě s fixací ceny elektřiny uzavíráte s dodavatelem obchod již nyní, ale sjednanou sjednanou cenu elektřiny a její dodávku budete realizovat až v budoucnu. Takových smluv připravujeme pro naše zákazníky desítky denně.

INVESTICE DO VLASTNÍHO ZDROJE:

Pokud si to můžete dovolit a bydlíte třeba v rodinném domku, můžete zvážit pořízení vlastní solární elektrárny. Zmíněný růst cen elektřiny tažené emisními povolenkami, snižování cen solární technologie a očekávaná státní podpora obnovitelných zdrojů, bude stále více připravovat půdu pro solární elektrárny na střechách domů doplněné skutečnou nebo virtuální baterií.
I v tomto případě však platí, že okamžitou Fixací dnes výhodných určitě cen nic nezkazíte.

Nastavte si Hlídacího vlka!

Využijte naši službu zdarma a nastavte si Hlídacího vlka, díky kterému neprošvihnete konec vyšeho úvazku. Hlídací vlk vám pohlídá konec platnosti smlouvy, a to nejen na energie, ale také u pojistek. Díky tomu budete mít dost času si sjednat nového výhodného dodavatele.

V poslední době se často diskutuje, proč se Česká republika do obchodu s elektřinou zapojuje: "Zapojení ČR do evropského trhu představuje konkrétní naplnění obecné zásady volného pohybu zboží v rámci EU. Přeshraniční propojenost zvyšuje odolnost naší elektrizační soustavy v případě lokálních problémů v ČR, kdy je možné zajistit dodávky ze zahraničí. Působení na větším trhu dává lepší možnosti pro uplatnění produkce elektráren v ČR a širší možnosti pro opatření elektřiny včetně importu. Vzhledem k velikosti trhu v ČR pak samozřejmě platí i to, že ČR je v pozici tzv. price taker, což znamená, že určující cenotvorné pohyby se odehrávají na „velkém středoevropském trhu“ a tyto cenové pohyby se přenášejí do ČR," uvádí Marek Vošahlík.

(NE)sledujte ceny na burze - nastavte si Hlídacího vlka

Zatímco ostatní mají hlídací psy, my máme Hlídacího Vlka. Staráme se o totiž dlouhodobě o to, abyste zbytečně nepřepláceli. Sledujeme trendy, ceny u dodavatelů a na burzách. Chceme vám zajistit, že když se něco významného změní budete o tom vědět. Náš Vlk pohlídá termíny konce úvazků a s dostatečným předstihem vás na ně upozorní. Přenechte vaše starosti nám. My počítáme, vy šetříte. Nestarat se o cenu elektřiny není totiž pohodlnost, ale hloupost. Ušetřit můžete nemalé finanční prostředky. Možná si říkáte, že elektřinou jen svítíte, jen si necháváte nabít mobil, či notebook, nebo ji využíváte pro pohon sekačky na trávu a vaše spotřeba elektřiny je velmi malá, ale chyba lávky. I vás může výsledná úspora v ceně za kilowatthodinu mile překvapit.

Současný vývoj cen elektřiny na burze mluví jasně: Nečekejte na zdražení elektřiny v roce 2022 a zafixujte ještě dnes!

NačítámNačítám