Michaela Kadlecová  | 26. 5. 2022

Další zdražení elektřiny a plynu. Ceníky ČEZ zvyšují ceny elektřiny a plynu o desítky procent

Společnost ČEZ představila nové ceníky elektřiny a plynu, které přinášejí masivní zdražení a mohou znamenat, že zákazník zaplatí za elektřinu a plyn dvojnásobek oproti cenám elektřiny a plynu 2021. Zvýšené ceny energií mohou zákazníci kompenzovat díky příspěvku na bydlení.

ČEZ představil nové ceníky produktů, které nabízejí fixovanou cenu elektřiny na určité období. Čím je fixace delší, tím je cena elektřiny nižší, stále se jedná ale o částky, které jsou vyšší o desítky procent. Toto zdražení elektřiny se dotkne těch zákazníků, kterým skončí fixované období, nebo zákazníků nových. To, že jsou dodavatelé elektřiny v potížích a že je trh velmi nestabilní, dokládá to, že dodavatelé zdražují opakovaně během krátké doby. Například společnost Centropol u jednoho svého produktu zdražila od začátku roku třikrát, samotný ČEZ také zdražuje potřetí. Tak často se běžně ke zdražování nepřikračuje. Trh s elektřinou je v současné době zcela nepředvídatelný. ČEZ navýšil ceníky produktů, které nabízejí fixaci na jeden, dva, nebo tři roky. Zdražení postihne zákazníky v různých distribučních sazbách různě. Například v distribuční sazbě, kterou využívají ti, kdo topí elektřinou, ČEZ zvedl cenu elektřiny až čtyřnásobně oproti cenám před rokem. To může být pochopitelně pro celou řadu zákazníků naprosto likvidační. Příspěvek státu na energie je stále nedostatečný, navíc si o něj mnozí nezažádali, ačkoliv na něj mají nárok.

Neplatíte za elektřinu moc?

Vyzkoušejte naše srovnání cen elektřiny a zjistěte, zda za elektřinu neplatíte příliš. Ano, cena sice vzrostla, ale stále jde najít rozumné dodavatele, kteří nabídnou fixované tarify. Použijte naši kalkulačku a sami uvidíte.

"ČEZ jako největší dodavatel udává cenové trendy a bude tomu tak i nyní. Navíc všichni dodavatelé nakupují na stejném trhu, dříve či později se tak ceny přibližně srovnají."

Ještě rychlejší zdražování elektřiny

Zdražování elektřiny v 2022 tak nabírá na intenzivnějším tempu. Energetická krize začala v létě 2021, kdy začaly růst ceny elektřiny na velkoobchodním trhu. Důvodem bylo jednak oživení po koronavirové pandemii, dále růst cen emisních povolenek a přechod na obnovitelné zdroje a navíc také politické manévry Ruska, které chtělo donutit Evropu, aby schválila nový plynovod Nord Stream 2. Zdražování elektřiny na velkoobchodním trhu donutilo některé dodavatele elektřiny ke krachu, sami dodavatelé začali již na podzim výrazně zdražovat elektřinu svým koncovým zákazníkům. Ač šlo o pro někoho šokující ceny, ve srovnání s těmi současnými šlo ještě o ceny normální. Od té doby šla cena ještě několika násobně nahoru. Podle Jiřího Gavora z Asociace nezávislých dodavatelů energií podle příkladu společnosti ČEZ zdraží i ostatní dodavatelé: "ČEZ jako největší dodavatel udává cenové trendy a bude tomu tak i nyní. Navíc všichni dodavatelé nakupují na stejném trhu, dříve či později se tak ceny přibližně srovnají."

"Jednoznačně významný pokles cen plynu i elektřiny nastane po zastavení ozbrojené fáze ukrajinského konfliktu. Pokud se přestane střílet a začne jednat, trh okamžitě pozitivně zareaguje. A se zpožděním i konečné ceny pro obyvatelstvo."

Válka a přechod na obnovitelné zdroje

Situace se ještě přiostřila a zkomplikovala kvůli válce na Ukrajině, kterou Rusko zahájilo 24. února. To způsobilo růst ceny plynu a následně i elektřiny. V současné době válka pokračuje a cena elektřiny na velkoobchodním trhu dále roste, kde se zastaví? "Podle mého mínění poslední ceník ČEZ už se kolem stropu pohybuje. Zdražení už totiž odpovídá současným velmi vysokým velkoobchodním cenám, které by mohly začít postupně klesat," uvedl Jiří Gavor. Evropská unie chce dále pokračovat v přechodu na obnovitelní zdroje elektřiny a v zavírání uhelných elektráren. Ty se měly původně přestavět na elektrárny na plyn, vzhledem k tomu že hodlá Evropská unie přestat odebírat plyn z Ruska, se zřejmě od tohoto kroku ustoupí. Nový zdroj výroby elektřiny je v nedohlednu. Důvody, kvůli kterým cena elektřiny vzrostla, tedy přetrvávají. Zdražování by v současné době mohlo zastavit ukončení války na Ukrajině, další vývoj ale velmi těžko předvídat: "Jednoznačně významný pokles cen plynu i elektřiny nastane po zastavení ozbrojené fáze ukrajinského konfliktu. Pokud se přestane střílet a začne jednat, trh okamžitě pozitivně zareaguje. A se zpožděním i konečné ceny pro obyvatelstvo," konstatoval Jiří Gavor.

Nepřehlédněte: Jaká je spotřeba elektřiny domácnosti?

Chtěli byste najít důvěryhodného dodavatele energií?

Potřebujete poradit, jak získat důvěryhodného dodavatele elektřiny? Zanechte nám svůj telefon a my se vám brzo ozveme.

Jak bojovat proti zdražení elektřiny?

Česká republika je zapojená do evropského trhu s elektřinou, který se střetává na lipské burze. V Německu se zavírají uhelné a jaderné elektrárny a nové zdroje nejsou vytvořené. To žene cenu elektřiny v Evropě stále vzhůru, přitom Česká republika vyrábí elektřinu za nižších nákladů. Proto například Centropol doporučuje, aby se dodavatelé elektřiny domlouvali s výrobcem elektřiny na přímo, u nás jde hlavně o společnost ČEZ. Stát hodlá představit speciální tarif, díky kterému bude domácnostem garantovat, že budou za část spotřeby hradit určitou cenu. Přesná podoba tarifu není známá, ani pro koho konkrétně je určený: „Vzali jsme základní tarify na elektřinu a na plyn, jak je domácnosti používají, a rozdělili do kategorií, jak kdo plynem či elektřinou topí, vaří či svítí. A v rámci určité spotřeby poskytneme poměrně výraznou slevu do výše této určité spotřeby,“ prohlásil v Blesku ministr Josef Síkela. Nad hranici určité spotřeby bude zákazník hradit běžnou tržní cenu. V neposlední řadě má právě nyní smysl pečlivě volit dodavatele elektřiny, neboť mezi jejich cenami stále panují velké rozdíly. Ke srovnání cen elektřiny můžete využít také kalkulačku elektřiny na našich stránkách. Použijete ji snadno, stačí si připravit poslední fakturu za elektřinu a z ní opsat několik údajů.

Přečtěte si: Jak postupovat při krachu dodavatele energií?

Zdražení ceny plynu

Jen o pár dnů později ČEZ oznámil také zdražení plynu pro zákazníky, kteří budou volit fixované ceny na rok až tři a také pro ty, které nemají pevné ceny plynu. Zákazníci s nejnižší spotřebou, kteří na plynu je vaří a požadují roční fixaci, si připlatí z 2440 korun včetně DPH na 4919 korun. Pro dvouletou fixaci platí nová cena 4313 korun, 4089 korun, pokud na plynu ohřívají vodu a pokud plynem topí od 3972 do 4058. Jedná se tedy o nárůsty v řádu mnoha desítek procent. Důvod pro zdražení plynu je v zásadě podobný jako pro zdražení elektřiny, ještě zásadnějším vlivem je válka na Ukrajině a to, že Česká republika podobně jako další státy Evropské unie plánují od dodávek plynu z Ruska ustoupit. Situace ohledně zdražení plynu je zcela bezprecedentní. Dodavatelé plynu běžně zdražují jednou v roce, nyní není výjimečné zdražení po dvou měsících. To poukazuje na velkou nestabilitu trhu a to, že sami dodavatelé naprosto netuší, kam se budou ceny plynu ubírat. Situace před další topnou sezónou je tedy zcela nejistá.

NačítámNačítám