Michaela Kadlecová  | 13. 7. 2022

ČEZ opět zdražuje. Už po měsíci

Cena elektřiny letí stále nahoru. Dodavatelé zdražují dokonce několikrát do roka, což bylo dříve nemyslitelné. Například ČEZ připravil pro ty, kterým nyní skončil fixní ceník, nárůst cen o skoro deset procent oproti minulému zdražení. Přidávají se další dodavatelé.

Zdražení ČEZ

Zatímco dříve dodavatelé zdražovali elektřinu zhruba jednou za rok, nyní se ceníky elektřiny mění i po měsíci. Příkladem je ceník ČEZ od 1.8. 2022. Zdražení elektřiny se bude týkat postupně všech těch, kterým končí fixované úvazky. Fixace je možná maximálně na tři roky, pokud si tedy někdo pořídil novou smlouvu s dodavatelem elektřiny za ještě rozumné ceny, neprohloupil a současné zdražování se ho nebude týkat. Jaká bude situace za dva roky lze ovšem velmi těžce předpovědět. ČEZ nyní představil ceník, který bude nabízet těm, kterým skončily fixované úvazky u tohoto dodavatele či u dodavatele jiného, nebo u toho, kdo chce skončit s nefixovaným úvazkem. ČEZ změnil ceník jen po jediném měsíci, naposledy se zdražovalo od července. Nezdražuje se o málo. Rozdíl mezi ceníkem ČEZ z července 2022 a ceníkem ČEZ z srpna 2022 je ve výši zhruba osmi procent. Například v nejčastější distribuční sazbě d02d se za jednu megawatthodinu zaplatí 7464 korun, což je nárůst o 7,3 procenta. Nárůst ostatních cen v ceníku ČEZ srpen 2022 je v podobném duchu. Od září 2022 mění svůj ceník také E.ON, a to zhruba o 15 % elektřinu a plyn o 50 %.

Přečtěte si: Jak získat nejlevnější elektřinu?

Neplatíte za elektřinu moc?

Zkuste si srovnat současné ceny elektřiny a vyhledat toho nejlepšího dodavatele.

Dodávky ruského plynu ovlivňují cenu elektřiny

Dodavatelé elektřiny zdražením reagují na nárůst velkoobchodní ceny elektřiny, která se utváří na burze elektřiny. Ta v současné době atakuje historické maximum a je tedy logické, že dodavatelé tento nárůst promítají do svých konečných cen. Zatímco před rokem, kdy zdražování elektřiny začalo, se prodávala zhruba za 50 EUR za megawatthodinu, nyní jde o cenu zhruba 300 EUR za hodinu. Burza elektřiny reaguje v současné době hlavně na situaci ohledně ruského plynu, už pro to, že plyn je substituční energií k elektřině a protože se mnohdy elektřina z plynu vyrábí. Panuje totiž velká nejistota ohledně toho, zda Rusko nepřestane do Evropy plyn dodávat jako odpověď na sankce, které jsou na Rusko uvaleny kvůli válce na Ukrajině. Státy Evropské unie veřejně ohlásily plán se od dodávek ruského plynu odstřihnout a nebýt tak závislý na státu, který dodávky suroviny využívá v politickém boji. Ukončování této závislosti může trvat dlouhá léta, bohužel lze čekat, že po celé toto období ceny energií nebudou klesat.

Cena elektřiny 2022
Vývoj ceny elektřiny
kurzy.cz

Přečtěte si: Kdy vám může dodavatele elektřiny zdražit? Lze to bez vašeho souhlasu?

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele?

Zanechte nám na sebe číslo, my se vám ozveme a poradíme s výběrem toho nejlepšího dodavatele.

Cena plynu kolísá

Připomeňme, že nárůst obchodních cen elektřiny má na zákazníky menší dopad, než nárůst cen plynu. Polovina konečné ceny elektřiny je totiž tvořená poplatky za distribuci elektřiny, v případě konečné ceny plynu je tento podíl menší. Zdražení plynu tak spotřebitelé pocítí ještě výrazněji, zcela kritické bude pro domácnosti, které plynem topí. Cena plynu je přímo závislá na politických akcích Moskvy. V současné době probíhá technická odstávka plynovodu Nord Steam 1, který dodává plyn k nám a do Německa, což zavdává spekulacím, že Rusko již tento plynovod nezprovozní a některé státy se ocitnou bez dodávek plynu. Česká republika na tuto možnost pamatovala a nechala dopředu naplnit zásobníky plynu, což je ale krátkodobé řešení a nikoliv systémové. Ceníky dodavatelů plynu jsou touto situací ovlivněny a v současné době pokračuje cena plynu v rostoucím trendu, s určitým kolísáním. Například ČEZ plyn s fixací na jeden rok nabízí levněji než před měsícem.

Cena plynu 2022
Vývoj ceny plynu
kurzy.cz



Podpora státu

Vláda dopředu české odběratele upozornila, že náraz bude velký a zdražení elektřiny a plynu bude představovat šok. Mnoho českých domácností nemá šanci toto zdražování ustát, proto vláda připravuje pomoc. Jde jednak o snadnější přístup k příspěvku na bydlení, prostřednictvím kterého se mohou hradit zálohy na energie, nebo vyúčtování energií. Dále jde o tzv. úsporný tarif, na který vyčlenila vláda 66 miliard. Společnost Centropol ovšem odhaduje, že české domácnosti zaplatí na elektřině o 300 miliard více. Úsporný tarif tedy těžko bude kompenzovat vyšší náklady všem domácnostem. „Nárůsty cen energií, které nás čekají v dalších měsících, budou pro mnohé z vás šokem a stát nemá dostatek peněz na to, aby plošně tento nárůst kompenzoval v plné výši a všem,“ řekl ve svém projevu národu premiér Petr Fiala (ODS). Podle toho, co se doposud o úsporném tarifu ví, měl by pomoci hlavně domácnostem, které žijí v bytech a mají nízké spotřeby elektřiny, v absolutních číslech by mělo jít zhruba o úsporu 15 000 korun ročně. Těžko předpokládat, že se někdy v dohledné době dostaneme na ceny elektřiny 2020. Na místě je tedy snaha o maximální úsporu, které lze dosáhnout zateplením domů, vlastní výrobou elektřiny, využíváním energeticky úspornějších spotřebičů a v neposlední řadě také pečlivým výběrem dodavatele elektřiny. Těch u nás působí stále několik desítek. Kalkulátor.cz vám jejich nabídky srovná na jednom místě a pomůže najít toho nejvýhodnějšího. Vyzkoušejte naši kalkulačku elektřiny a uvidíte sami.

NačítámNačítám