Michaela Kadlecová  | 5. 3. 2021

Kdy se vyplatí fixace ceny elektřiny či plynu?

Pokud si sjednáváte novou smlouvu s dodavatelem elektřiny, pak volíte mezi smlouvu, která je uzavřena na dobu neurčitou a smlouvou na dobu určitou. Která z nich se dnes vyplatí?

Aktualizace: Je ještě nyní možná fixace?

Hned několik dodavatelů elektřiny zkrachovalo, protože nenakoupili dostatek elektřiny dopředu, takže neměli jak pokrýt současné vysoké ceny elektřiny. Naštěstí ještě teď je možné ceny elektřiny ochránit. Pro všechny, kdo se ocitli bez dodavatele elektřiny, jsme připravili Zrychlenou nabídku přechodu k novému dodavateli. Díky této nabídce můžete mít nového dodavatele elektřiny už během dvou dnů.

Co znamená fixace ceny?

Fixace ceny v jednoduchosti znamená závazek vašeho dodavatele, že vy jako odběratel, budete po předem dohodnutou dobu odebírat elektřinu či plyn od svého dodavatele. Přijdete tak sice na několik měsíců či let o možnost libovolně měnit vašeho dodavatele, na druhou stranu po tuto dubu budete mít garantovanou fixní cenu za silovou elektřinu. To znamená, že po dobu závazku se nemusíte obávat zdražení a vaše cena kwh bude stále stejná.

Kdy a proč se vyplatí fixace ceny elektřiny?

V době, kdy se očekává růst cen energií, se vyplatí ceny fixovat. Obvyklá doba je fixace ceny na 2 roky, cenu za kwh si lze ale fixovat také na rok, nebo tři roky. Delší dobu fixace ceny elektřiny zakazuje nedávná novela energetického zákona. Doba závazku ovlivňuje přímo cenu kwh, kterou od dodavatele získáte. Čím delší bude totiž doba fixace, tím bude cena kwh nižší. A naopak, čím bude kratší doba fixace, tím vyšší bude cena za 1 kwh. V době, kdy ceny energií klesají je potřeba být rozvážnější a zafixovat na kratší dobu, nebo hledat opravdu výhodnou cenu s delší fixací. Smlouvy s dodavateli elektřiny na dobu určitou se uzavírají zpravidla na rok až tři roky. Po tuto dobu vám dodavatel elektřiny garantuje, že vaši cenu za elektřinu nezmění. Naopak pokud dáte přednost smlouvě na dobu neurčitou, pak může dodavatel cenu elektřiny měnit, a to v návaznosti na velkoobchodní ceny, které platí za nákup elektřiny na burze. Vždy jde tedy o něco za něco. „Smlouvu na dobu neurčitou můžete vypovědět kdykoliv, je třeba pouze dodržet určitá smluvní omezení, například dvouměsíční lhůtu. Smlouvu na dobu určitou můžete vypovědět předčasně pouze za cenu sankcí, takže se vám asi vždy vyplatí smlouvu platit až do konce,“ konstatoval Jan Zábrodský, produktový specialista z Kalkulátor.cz.

Nepřehlédněte: Jak změnit dodavatele elektřiny a ušetřit tisíce ročně?

Jak získat i nyní fixaci cen elektřiny?

Zkrachoval vás dodavatel elektřiny a vy si chcete cenu elektřiny ochránit fixací? Využijte naši Zrychlenou nabídku přechodu k novému dodavateli!

Jak ovlivní fixace cenu energie u vašeho dodavatele?

Díky fixaci dosáhnete obvykle na nižší cenu a tak na levnější elektřinu.

Do budoucnosti nikdo z nás nevidí, vývoj cen elektřiny můžeme pouze s určitou pravděpodobností odhadovat. V posledním roce se na velkoobchodních cenách elektřiny podepsala koronavirová pandemie. Ta totiž výrazně snížila velkoobchodní poptávku po elektřině, takže se ceny snižovaly. Nižší velkoobchodní ceny se do koncových nepromítnou okamžitě, ale až po určité době. Do budoucna se ale počítá s oživením a růstem poptávky a tím také ceny elektřiny. Pro fixaci tím pádem nastává ta nejvhodnější doba: „Díky fixaci může zákazník nižší ceny udržet po určité období, ať už je celosvětový vývoj jakýkoliv,“ upozorňuje Jan Zábrodský. Vývoj cen elektřiny dal rozhodně za pravdu těm, kdo si cenu elektřiny pojistili na co nejdelší období. Cena kwh totiž neustále roste, až se i sami energetičtí experti diví. Svůj vliv na růst ceny za kilowatthodinu má jistě růst ceny emisních povolenek, dále přechod na obnovitelné zdroje, ale současný růst je zřejmě z důvodu spekulace. Nicméně cena za 1 kwh stále nepadá a jak to tak vypadá, budeme si muset zvykat na zcela jiné ceny elektřiny.

Pozor na prodloužení

Fixace se tedy vyplatí vždy v období, kdy se očekává růst cen elektřiny. Mnoho zákazníků vybírá smlouvy na dobu určitou kvůli určitému pohodlí: „Mnoho zákazníků nemá zájem si neustále všímat, jaký je vývoj cen elektřiny. Ti volí fixaci ceny. Vybírat si mohou až z tříleté fixace, což se odrazí na ceně elektřiny. Čím delší fixace, tím je vyšší cena kilowatthodiny elektřiny,“ vysvětluje Jan Zábrodský. Pokud zákazník zvolí smlouvu na dobu určitou, pak má po celou dobu smluveného období „klid“. Zpozornět by ale měl na konci tohoto období, kdy může bez jakýchkoliv sankcí přejít k jinému dodavateli, který mu nabídne lepší podmínky. „Pokud odběratel včas smlouvu nevypoví, či si nevybere jiný produkt od téhož dodavatele, pak se smlouva automaticky prodlužuje za stejných podmínek. To nemusí být pro odběratele vždy výhodné. Proto je třeba si vždy na konci tohoto období porovnat nabídky ostatních dodavatelů elektřiny a z nich vybrat tu nejlepší,“ uvádí Jan Zábrodský.

Proč zafixovat cenu elektřiny či plynu právě nyní?

V roce 2021 vidíme jasný trend růstu cen energií. Zdražování se týká zejména cen eletřiny díky stoupajícím cenám emisních povolenek. V poslední době ale vidíme i tlak na cenu zemního plynu. Více o zdražování a proč je dobré nyní zafixovat cenu elektřinu nejdete v článku "Kalkulátor.cz varuje. Nečekejte na zdražení elektřiny v roce 2021".

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií. Ušetřete s námi díky změně dodavatele elektřiny!

Zkuste naši kalkulačku elektřiny, díky které hned zjistíte, kolik můžete ušetřit.

Cena kwh 2020 a cena kwh 2021

Ceny za kilowatthodinu rostou. Ochránit si je díky fixaci ceny elektřiny nebylo asi nikdy výhodnější. Pokud se srovnává cena kwh 2020 a cena kwh 2021, pak můžete pozorovat skokový nárůst. Zdražují všichni dodavatelé jeden po druhém. Právě nyní se ukáže, kdo si cenu za kwh ochránil nejlépe a kdo nakoupil včas dostatečné množství elektřiny za nižší ceny na burze a nyní ji může nabízet svým zákazníkům. Platí, že "věrní" zákazníci, tedy ti, kdo s dodavatelem prokazatelně určitou dobu zůstávají, budou díky fixaci odměněni nižší cenou elektřiny.

Nepřehlédněte: Zdražení plynu 2021 je tady!