Michaela Kadlecová  | 11. 1. 2022

Jak odejít z režimu dodavatele poslední instance? Pozor na tyhle chytáky!

Potkal vás krach dodavatele elektřiny a doposud jste si nenašli nového dodavatele? Víte, jak od dodavatele poslední instance odejít a na které chytáky byste si u smlouvy na elektřinu měli dát pozor?

V roce 2021 se dostalo do problémů rekordní množství odběratelů elektřiny, na krachy dodavatelů elektřiny byl tento rok skutečně bohatý. Vše odstartoval krach Bohemia Energy a celé této skupiny, do které spadají dodavatelé Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Šlo o událost, která hýbala celou společností, protože bez dodavatele elektřiny se najednou ocitlo 600 000 odběratelů elektřiny a 300 000 odběratelů plynu. Dále následoval krach Kolibřík Energie, který byl hlavním dodavatelem projektu Skautská energie. Krach Kolibřík energie postihl 28 000 odběratelů elektřiny a plynu. Český energetický dodavatel o krachu nehovoří, ale kvůli jeho ukončení činnosti přišlo o dodavatele přes 7000 domácností. Z malých dodavatelů elektřiny a plynu loni ukončili činnost a přiznali krach EAGLE ENERGY, A-PLUS Energie obchodní, Ray energy, Microenergy a Energie pro Tebe. Energetický regulační úřad začal krátce po krachu Bohemia Energy prošetřovat, zda mají dodavatelé nakoupeno pro své zákazníky dostatek elektřiny a plynu, ale možnosti tohoto úřadu jsou omezené. Další krachy dodavatelů nás tak mohou postihnout i letos.

Krach Františkových energií

Posledním dodavatelem, který ukončil zčásti svou činnost, jsou Františkovy energie. Dodavatel Františkovy energie krach oznámil v průběhu prosince, později ale své sdělení upravil s tím, že ukončuje pouze dodávání plynu. Ceník Františkových energií tedy pozbyl platnosti, stejně jako smlouva na Františkovy energie. Krach Františkových energií postihl tisíce odběratelů plynu, kteří mají nyní zhruba pět měsíců na to, aby si našli nového dodavatele elektřiny.

Nechte si zavolat!

Potřebujete pomoci s odchodem z DPI? Nevíte si rady, jak najít nového dodavatele elektřiny a plynu? Nechte nám svůj telefon, zavoláme vám a o všem si zcela nezávazně pohovoříme.

Dodavatel poslední instance – vysoké ceny elektřiny a plynu

Zákazníci, jejichž dodavatel ukončil svou činnost, se ocitli v tzv. režimu dodavatele poslední instance. To pro ně znamenalo skutečný šok, neboť jim narostla cena elektřiny až o stovky procent. Dodavatel v režimu poslední instance pro ně totiž nakupoval elektřinu a plyn na tzv. spotovém trhu. To je trh, kde se obchoduje elektřina, která se odebírá okamžitě, nikoliv až za rok, či dva, jak se nakupuje běžně. Cena na tomto trhu je velmi vysoká, neboť odráží aktuální trendy, jako je přechod na obnovitelné zdroje a vysokou cenu plynu od výrobce.

Hledáte dodavatele elektřiny? Pozor na chytáky!

Na co by si měli dávat pozor zákazníci dodavatelů elektřiny? Všem je jasné, že musí čelit mnohem vyšším cenám než v minulosti a že dostat se na úroveň cen z roku 2020 už zřejmě nebude možné. Trh s elektřinou se ale proměnil i jinak. Tak například dodavatelé příliš nerozeznávají mezi cenou elektřiny v nízkém a vysokém tarifu. Připomeňme, že toto rozlišování je podstatné například pro ty, kteří elektřinou topí a mají díky tomu nárok na 20 hodin levnějšího proudu denně. Jiní dodavatelé mají rozdíly mezi těmito tarify minimální. Velkým nebezpečím jsou dodávky elektřiny za tzv. velkoobchodní ceny. Dodavatelé, kteří je nabízejí, se zaklínají tvrzením, že díky těmto cenám nebude zákazník přeplácet i tehdy, až ceny elektřiny klesnou. To se ale neděje a o tom, kam cena elektřiny zamíří, se vedou spory. Nicméně ani ti největší odborníci nečekají pokles, ale spíše růst. Situace, kdy by tedy klient s fixovanou cenou záviděl tomu, kdo má cenu navázanou na burzu, se od začátku krize nestala a zřejmě hodně dlouho nenastane. Tarif navázaný na burzu nabízí také EON, ale pouze v režimu poslední instance. O důvod více proč tento režim co nejdříve opustit. V neposlední řadě se již nelze docela spoléhat na fixaci tarifů.

Pozor na:

- žádné, nebo malé rozdíly mezi vysokým a nízkým tarifem

- dodávky za velkoobchodní ceny

- fixace jen na oko

Chcete zjistit, jaké ceny elektřiny vám nabídneme?

Vyzkoušejte naši kalkulačku elektřiny. Připravte si k ruce poslední vyúčtování a během chvíle to zjistíte.

Jste stále v režimu dodavatele poslední instance? Jak odejít?

Od dodavatele poslední instance můžete odejít okamžitě, dokonce je to žádoucí a i samotní dodavatelé poslední instance k tomu vybízejí. Jak odejít od dodavatele poslední instance? Prvním krokem je vyhledání nového dodavatele elektřiny. Do úvahy je třeba vzít to, že přechod může trvat různě dlouhou dobu a po tuto dobu je třeba hradit nadále vysoké ceny elektřiny v režimu DPI. Přechod k novému dodavateli bez zbytečného čekání nabízí Kalkulátor.cz třeba se společností Centropol. Díky tomuto přechodu začne zákazník odebírat levnější energie velmi brzy. Smlouvu můžete navíc podepsat pohodlně online, takže si lze takto zařídit nového dodavatele během pár okamžiků. Váš nový dodavatel sám oznámí u dodavatele poslední instance, že přebírá vaše dodávky, takže vy posílat výpověď DPI nemusíte. Pokud váš nový dodavatel nenabízí, že se o odchod od DPI postará, pak nepůsobí seriózně a vy byste se měli hodně zamýšlet, zda jeho služeb využijete.

Jak odejít od DPI?

- Vyhledejte poslední vyúčtování za elektřinu, nebo plyn.

- Na Kalkulator.cz využijte kalkulačku elektřiny, či plynu, nebo vyúčtování nahrajte online

- Na e-mail obdržíte nabídku, pokud s ní souhlasíte, klikněte na tlačítko pro odeslání vaší poptávky

- Nabídku podepište online

- Začněte odebírat energie za výhodnější ceny

NačítámNačítám