Michaela Kadlecová  | 11. 10. 2023

Co kryje povinné ručení a co už ne?

AKTUALIZOVÁNO 11.10.2023 | Co kryje povinné ručení? Pokud jste majiteli vozidla, jste povinni na něj sjednat pojištění z odpovědnosti vozidla, které je známé jako tzv. povinné ručení. Co vše vám toto pojištění auta pokrývá?

Povinné ručení tak, jak ho známe dnes, je poměrně mladý produkt. Před rokem 1989 se toto pojištění auta neuzavíralo, bylo automatické, vznikalo už jen tím, že jste si pořídili auto a měli k němu registrační značku. Nebyly omezené limity proplácení, celý systém vedl k obrovské nehospodárnosti, a tak vznikl obrovský deficit. Ten se řešil tím, že se povinné ručení stalo běžným komerčním produktem a jednotlivé pojišťovny se mohly ucházet o své zákazníky z řad majitelů a provozovatelů vozidel. Od roku 2000 platí zákon o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, který poskytl pojišťovnám možnost tento produkt nabízet a dále zřídil Garanční fond, ze kterého se platí škody způsobené nepojištěnými vozidly.

Přečtěte si: Jaký je rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním?

Povinné ručení od mnoha pojišťoven

Povinné ručení dnes nabízí hned několik pojišťoven, které si navzájem konkurují a vytvářejí tak tlak na ceny. Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je povinné, uzavírá se na konkrétní vozidlo podle registrační značky. Uzavřít ho tedy může kdokoliv, není nutné, aby šlo výhradně o majitele vozidla. V některých případech uzavírá pojištění ten, kdo má delší řidičskou zkušenost bez nehody a tím pádem nárok na vyšší bonusy povinného ručení, například rodiče za své děti. To ale není rozumné, protože v případě nehody se bonusy krátí právě tomu, kdo pojištění sjednal.

Přečtěte si: Co když nemám povinné ručení?

Co určuje cenu povinného ručení?

Končí vám povinné ručení?

Vyzkoušejte naši kalkulačku povinného ručení, díky které budete hned vědět, kolik můžete ušetřit. Postačí vám pouze registrační značky vozidla.

Povinné ručení kryje ťukance, ale i obrovské škody

Povinné ručení uhradí škody, které vzniknou při nehodě na vozidle toho, kdo nehodu nezavinil. I když jde o pouhý ťukanec, může jít o škody opravdu vysoké. Aby se motoristé nemuseli vůbec bát vyjet, uzavírají povinné ručení, které tyto škody kryje spolehlivě. Navíc i administrativní vyřízení celého případu je snadné. V případě nehody se škodou do 100 000 korun není třeba volat policii, ale postačí sepsat standardizovaný záznam o průběhu nehody a pojistnou událost oznámit na pojišťovnu. Viník je potrestaný tím, že mu pojišťovna sníží bonusy a povinné ručení se mu tím v příští sezóně prodraží.

Pozor na limity povinného ručení

Povinné ručení kryje i škody, které vznikly při závažnější nehodě, při které došlo ke zranění či dokonce úmrtí člověka. Kryje tedy nejenom škodu na samotném vozidle, ale také lékařské výlohy nebo škody, které vznikly na majetku třetích osob, na domech, plotech nebo pouličním osvětlení. Právě pro tyto případy se sjednávají tzv. limity povinného ručení. Jde o maximální částku, kterou pojišťovna uhradí za veškeré škody v případu nehody. Ty se stanovují opravdu vysoké, minimální limity jsou ve výši 35 milionů korun. To se může zdát mnohým jako astronomická částka, ale existují případy, kdy i ta je nedostatečná.

Pokud dojde k nehodě vozidla, které je naložené drahým zbožím, které se zničí, navíc dojde třeba k doživotní invaliditě, nebo úmrtí osoby a ještě poničení veřejného majetku, pak ani takto vysoká částka nemusí stačit. To, co je nad tuto částku, totiž musí hradit viník nehody. Může jít o mnoho milionů korun, které jsou pro mnohé nesplatitelné, a tak lze snadno skončit jako doživotně zadlužený. Vyšší limity zvedají cenu povinného ručení, ale je jistě rozumnější pořídit si pojištění s limity vyššími a být tak krytý pro všechny případy.

Info: Co je odstoupení od smlouvy z důvodu nesouhasu?

Co se stane s pojištěním, když změníte registrační značku?

Výluky z povinného ručení

Je třeba připomenout, že na povinné ručení se nemůžete spolehnout ve všech případech, jde o tzv. výluky z povinného ručení. Pokud způsobíte nehodu a policie vám prokáže, že jste byli pod vlivem alkoholu, pak na plnění od pojišťovny zapomeňte. Stejně jako pokud jste ji způsobili vozidlem, jehož špatný technický stav jste ignorovali, nebo pokud jste natankovali špatné palivo, či pokud nemělo vozidlo platnou technickou kontrolu. Ve všech těchto případech musíte škody uhradit sami.

Co kryje povinné ručení vám?

Povinné ručení slouží hlavně ke krytí škod, které viník způsobí někomu jinému, ale nabízí také celou řadu služeb, které pomohou i jemu. Není totiž povinné ručení jako povinné ručení. Každá pojišťovna ho nabízí v mnoha variantách, spolu s rozšířenými službami a připojištěním. Díky povinnému ručení také získáváte nárok na nejrůznější asistenční služby. Takto si můžete například připojistit čelní sklo, ochránit se proti střetu se zvěří, pojistit si zavazadla, nechat se v případě poruchy odtáhnout do servisu či zajistit náhradní vozidlo.

Každé pojištění je zkrátka jiné, a tak je výhodné provést srovnání povinného ručení a nabídky pojišťoven si pozorně prohlédnout. Srovnat nabídky můžete na Kalkulator.cz, stačí do kalkulačky povinného ručení zadat vaši registrační značku a další údaje o vozidle se doplní automaticky. Následně se zobrazí nabídka pojištění právě pro vaše vozidlo, vy si můžete prohlédnout limity povinného ručení, další služby a možná připojištění. Nové povinné ručení tak můžete uzavřít doslova za pár minut.

Přečtěte si: Právě nyní hrozí střet se zvěří. Jaké pojištění střetu se zvěří zvolit?

Co povinné ručení nekryje?

Možná byste se divili, kolik motoristů stále zaměňuje povinné ručení a havarijní pojištění, popř. chápe obě služby různými způsoby. Je to přitom relativně jednoduché - povinné ručení, které musíte mít ze zákona, chrání ostatní motoristy před vámi a vaším vozem, zatímco havarijní pojištění, lidově „havarijko“, chrání vás a vaše auto. To znamená, že s povinným ručením můžete mít klid na duši, když způsobíte nehodu, protože pojišťovna pokryje škodu, kterou jste způsobili ostatním řidičům, za škody na vašem vozu ale nedostanete nic. To řeší havarijní pojištění, které už povinné není, ale rozhodně jej doporučujeme, protože jedině s kombinací povinného ručení a havarijního pojištění budete stoprocentně chráněni vy i ostatní potenciální účastníci nehody.

NačítámNačítám