Michaela Kadlecová  | 13. 10. 2021

Jak postupovat při krachu dodavatele energií?

Krach dodavatelů elektřiny a plynu, jak to ukázal nedávný krach Bohemia Energy, může postavit odběratele do nezáviděníhodné situace. Hrozí mu jednak velmi vysoké ceny elektřiny a plynu, dále pak to, že se z něj stane černý odběratel. Jak by měli odběratelé postupovat, aby byly jejich ztráty co nejmenší a do budoucna si cenu elektřiny a plynu ochránili?

Krach dodavatelů elektřiny proběhl i před pár lety

Krach dodavatelů elektřiny či plynu není něčím zcela novým. Před pár lety zkrachovali menší dodavatelé, jako například Eco Power Energy, ST Energy, Česká energie. Důvodem jejich krachu bylo nedostatečné financování a špatné obchody. Tito dodavatelé elektřiny přišli o licenci a dále nesměli v energetice působit. Na podzim 2021ohlásila krach Bohemia Energy, společnost, která zásobovala elektřinou a plynem přes milion domácností. Šlo o jednoho z největších českých dodavatelů elektřiny, takže tento krach zasáhl více než milion domácností. Odběratelé se na jednu stranu nemusí obávat, že by ze dne na den skončili bez elektřiny. Jejich odběrné místo totiž přebral tzv. dodavatel poslední instance. Nejde jen o Bohemia Energy, ale také o další dodavatele ze skupiny, tedy Europe Easy Energy, Comfort Energy, X Energie, ČS Energie a Amper Market. V současné době se hovoří, že režim dodavatele poslední instance bude platit tři měsíce místo stávajících šesti.

Přečtěte si: Mají budoucnost plynové kotle pro domácnost, nebo tepelné čerpadlo? 

Chcete najít spolehlivého dodavatele elektřiny?

Chcete zjistit jak přejít k stabilnímu dodavateli elektřiny? Vyzkoušejte naši kalkulačku elektřiny a uvidíte, jaké ceny vám můžeme nabídnout.

Havlíček: Krach Bohemia Energy v důsledku spekulací

„Je to selhání komerčního subjektu v důsledku spekulací a celoevropského růstu cen energií. Máme pro tyto případy zákonné nástroje, nikdo nepřijde o dodávky energií, všichni přejdou pod dodavatele poslední instance. Nic to nemění na skutečnosti, že naše vláda dotáhne kompenzace pro všechny domácnosti a firmy na bázi energošeků a snížení DPH," říká ke krachu Bohemia Energy vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Energetický regulační úřad radí obezřetnost. „Spotřebitelé v tuto chvíli nemusejí nic dělat, nemusejí nikam volat nebo chodit na pobočky. Jejich dodavatel poslední instance se jim ozve sám během několika dní. Dostanou od něj základní informace a oznámení o ceně, za kterou jim bude energie dodávat. Běžně takové vyrozumění probíhá do pěti dnů. Tentokrát se však ukončení činnosti týká jednoho z největších tuzemských dodavatelů. Je tedy velmi pravděpodobné, že bude docházet k drobným zpožděním, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky," vysvětluje Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Nepřehlédněte: Další zdražení elektřiny a plynu. Ceníky ČEZ zvyšují ceny elektřiny a plynu o desítky procent 

Jak na změnu dodavatele elektřiny?

My, tedy Kalkulátor.cz, ale nedoporučujeme sedět se založenýma rukama. „Není třeba panikařit, protože o dodávky elektřiny odběratel skutečně nepřijde. Otázka ale je, za kolik bude elektřinu odebírat,“ upozorňuje Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo ze společnosti Kalkulátor.cz. Jako dodavatel poslední instance se označuje dominantní dodavatel na konkrétním území. Jde o firmu, která má vazby na daného distributora elektřiny, tedy společnosti ČEZ obchod, EON a PRE. Například společnost ČEZ nyní představila nové ceníky, které nabízejí ceny elektřiny pro nové zákazníky o 60 % vyšší. „Pokud se odběratel včas nepřehlásí k jinému dodavateli elektřiny, pak mu hrozí, že se stane černým odběratelem se všemi důsledky v podobě sankcí, či přerušení dodávky elektřiny,“ varuje Lukáš Kaňok. Na místě je tedy postarat se co nejdříve o změnu dodavatele elektřiny. Je jasné, že výběr je extrémně těžký, proto je vhodné využít služeb prostředníka.

Přečtěte si: Kdy mohu od dodavatele odejít bez sankcí?

Jak získat nového dodavatele elektřiny?

Trh dodavatelů elektřiny se nyní otřásá v základech, ale stále je ještě možné najít dodavatele, který nakupuje elektřinu rozumně a dokáže svým zákazníkům nabídnout cenu elektřiny, která je na určitou dobu fixovaná a jejíž cena kWh se pohybuje v rozumné míře. „My na Kalkulátor.cz nabízíme klientům Bohemia Energy pomoc díky zrychlené změně dodavatele. Pokud nám na e-mail info@kalkulator.cz zašle své ofocené poslední vyúčtování, jméno, příjmení, rodné číslo a adresu odběrného místa, pak mu do dvou dnů pošleme na e-mail nabídku na nového dodavatele elektřiny spolu s návrhem smlouvy. Takto lze vše vyřešit maximálně rychle,“ radí Lukáš Kaňok.



NačítámNačítám