Michaela Kadlecová  | 8. 10. 2021

Falešná fixace? Končícím dodavatelům Bohemia Energy, Europe Easy Energy a Lumius hrozí milionové pokuty

Jak vás pravidelně informujeme, dodavatelé ze skupiny kolem Bohemia Energy zasílají svým zákazníkům zdražovací dopisy, ve kterých je informují o změně obchodních podmínek a hlavně ceně za kwh. Zákazníci, kteří měli tarify s fixací cen energií, jsou tak zmateni a cítí se podvedeni. Nyní Energetický regulační úřad oznámil, že začíná prošetřovat firmy Bohemia Energy, Europe Easy Energy a Lumius.

Někteří dodavatelé elektřiny před časem rozeslali zdražovací dopisy, ve kterých upozorňují na to, že je energetika v krizi: „S přechodem na bezemisní energetiku zažívá celý energetický trh těžké období. To s sebou přechodně nese i extrémní nárůst cen elektřiny a plynu podpořený neočekávanými událostmi, zejména spekulacemi s emisními povolenkami a omezenými dodávkami zemního plynu v důsledku politických tlaků ve světě,“ uvádí dodavatel a pokračuje: „Abnormální výkyv cen energií zaskočil celý trh, včetně nás. Situace je natolik vážná, že žádný z dodavatelů nemůže nyní realizovat nákup energií za ceny, které bychom si pro Vás představovali.“ Jako řešení nabízí přechod na velkoobchodní ceny, tedy ceny, které se každou hodinu mění: „Od 1. 11. 2021 pro Vás rádi zajistíme dodávku za podmínek produktové řady eNákup, díky které budete odebírat energie za velkoobchodní ceny. To Vám zajistí bezpečnou dodávku i v této bezprecedentní situaci. Jakmile tržní ceny poklesnou, promítne se tento pokles okamžitě i ve Vaší ceně. Podrobnou informaci o tomto způsobu zajištění energií najdete v příloze. Na druhé straně tohoto dopisu rovněž naleznete přehled odběrných míst, kterých se tato změna týká.“ Tito dodavatelé elektřiny zakrátko ukončilo svou činnost docela, takže jejich zákazníci přešli k tzv. dodavateli poslední instance. Ten nabízí opravdu vysoké ceny, několikanásobně vyšší, než byly ceny původní. Tito zákazníci jsou nyní nuceni vyhledat si nového dodavatele elektřiny, a to v nejkratší možné době.

Přečtěte si: Co radíme zákazníkům, jejichž zákazník zkrachoval? Jak na zrychlený přechod k novému dodavateli? 

Chcete si rychle najít nového dodavatele elektřiny?

Pro zákazníky, jejichž dodavatel elektřiny ukončil svou činnost, jsme připravili zrychlené řízení pro získání nového dodavatele.

Předčasné ukončení fixace ceny elektřiny je podvod

Takový postup je pochopitelně proti pravidlům. Zákazník se zavázal k tomu, že po určitou dobu od dodavatele neodejte a ten mu za to přislíbil po toto období stále stejné ceny. Tuto dohodu dodavatel tímto jednostranným krokem naprosto porušil a podle Energetického regulačního úřadu by se to nemělo obejít bez následků: „Stížností na chování těchto dvou firem se u nás schází extrémní množství, proto jsme se rozhodli výjimečně informovat veřejnost o našich krocích již ve fázi zahájení šetření. Lidé si stěžují nejenom na předčasné ukončení fixace ceny. Velkým otazníkem je také to, jakým způsobem tyto společnosti přesvědčují spotřebitele, aby z fixovaných produktů přešli na pohyblivé ceny určované burzou. To je totiž pravý opak jistoty, kterou nabízí fixace," říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ. Výsledek šetření lze v současné době těžko odhadnout, ale porušením zákona o ochraně spotřebitele riskují pětimilionovou pokutu.

Výstraha všem

Podle Energetického regulačního úřadu by se mělo jednat také o výstrahu před tím, aby dodavatelé příště nebrali platné dohody na lehkou váhu: „Věříme, že kroky úřadu budou důraznou výstrahou všem dodavatelům, kteří by své obtíže chtěli řešit na úkor spotřebitelů v rozporu se zákony. Smlouvy se mají plnit, a to platí pro obě strany, i za současných podmínek, kdy ceny energií na burzách dramaticky rostou. Pokud naše řízení potvrdí jednání obchodníků v rozporu se smlouvami nebo případné jiné protiprávní jednání, podá ERÚ trestní oznámení na jednatele takovýchto společností. Vzhledem k závažnosti a nebývalému rozsahu tohoto jednání je poženeme k osobní odpovědnosti," varuje Stanislav Trávníček.

Přečtěte si: Energetický regulační úřad - místo pro posílání stížností a dohled

NačítámNačítám