Klára Kropáčková  | 23. 11. 2020

Jak na ČEZ online a další portály

Kvůli koronaviru jsou zavřené všechny pobočky dodavatelů energií. Co když ale potřebuju něco vyřešit? A co to zkusit online?

E.ON online

Dodavatel elektřiny E.ON pro své odběratele nabízí speciállní E.ON aplikaci Energie24, kterou si můžete stáhnout do svého chytrého telefonu a máte přehled o všem, co se vaší elektřiny týká. Pokud smartphone nevlastníte, nebo se vám nechce stahovat další aplikace, stačí se zaregistrovat na webových stránkácj E.ONu a aplikaci Energie24 můžete směle využívat. Pro registraci potřebujete e-mail, telefonní číslo a údaje z vaší poslední faktury, se vším vám rádi pomohou operátoři na lince 800 77 33 22.

NEPLATÍTE MOC ZA ELEKTŘINU? Spočítejte si na Kalkulátoru, jak platit za ty samé energie méně. Plyn, elektřina i pojištění. Trvá to chvilku.

Jakmile svůj E.ON online otevřete, uvidíte svoje kontaktní údaje a výši měsíčních záloh, kterou si rovnou můžete změnit. Dále nalevo vidíte menu, které vám nabízí:

Platby - zde můžete zkontrolovat veškeré údaje k platbám, jako jsou například čísla účtu a všechny termíny, také zde můžete nahlásit samoodečet.
Smlouva - vaše smlouva a všechny dodatečné informace k ní
Spotřeba - historie vaší spotřeby, všechny dostupné informace a grafy
Potřebuji zařídit - zde najdete informace ke všemu, co se dá zařídit online a taky to vše pár kliky v pohodě zvládnete!
Odstávky - informace o odstávkách energií ve vaší lokalitě



Nepřehlédněte: Bude se zdražovat! Jak se chránit před zdražením elektřiny?





Zjistěte, zda u ČEZ neplatíte moc

Pokud změníte dodavatele elektřiny, můžete ušetřit. Vyzkoušejte naši kalkulačku a zjistěte hned, jestli nemůžete ušetřit.

Jak na ČEZ online?

Na stránkách ČEZ se můžete přihlásit do klientské zóny na adrese https://cezonline.cez.cz/ a všechny informace, které potřebujete, zjistit online. Samotné přihlášení, nebo registrace se na stránkách dost špatně hledá - musíte sjet až úplně dolů, kde vám šedivý panel nabídne registraci. Ještě lepší je ale webová aplikace ČEZ Online, do které se snadno zaregistrujete a můžete řešit spoustu věcí online z pohody domova. Online můžete ČEZu nahlásit například samoodečet, přepis odběrného místa, změnit výši záloh nebo si online zkontrolovat veškeré faktury a vyúčtování. K registraci vám stačí pouze e-mail, pokud už jste zákazníkem ČEZu, nebo e-mail a vaše jméno, pokud nejste. Zákazníci ČEZu mohou v aplikaci zařídit vše, co se týká správy jejich účtů za energie: nastavovat výši záloh a jejich frekvenci, upravovat způsoby placení, nahlásit samoodečet či změnu zasílací adresy, zažádat o vrácení přeplatku nebo změnu produktové řady, aktivovat elektronickou fakturaci a podobně.





Portál ČEZ online
ČEZ online
cezonline.cz



ČEZ online je rozdělena do několika částí:

Přehled účtu - informace o Zákaznickém čísle, adrese trvalého bydliště, o nových zprávách, plánovaném vypínání elektřiny, odběrném místě, o nejbližších fakturách a zálohách, upomínkách
Zprávy - informace o marketingových akcích, novinkách, apod.
Odběrná místa - informace o odběrných místech zákazníka, detailních informací o technických, fakturačních, platebních a korespondenčních údajích
Zálohy a faktury - zde jsou k dispozici informace o vystavených fakturách, plánech záloh, přijatých a odeslaných platbách a o případně vystavených upomínkách.
Žádosti a požadavky - zde můžete vkládat požadavky související s odběrem energií, můžete zde kontrolovat i požadavky, které jsou v řešení, nebo ty už uzavřené
Sjednávání - tato možnost je pouze pro velkoodběry. Ukazuje týdenní hodnoty, jejich diagramy, jejich denní upřesňování a upřesňování měsíčních hodnost oproti hodnotám ve smlouvě



Moje PRE online

Dodavatel elektřiny PRE nabízí internetovou aplikaci Moje PRE, do kterého se stejně snadno zaregistrujete a získáte přístup ke všem informacím o vašem odběru a online službám PRE energií. K registraci potřebujete vaše zákaznické číslo, číslo vašeho zákaznického účtu a váš e-mail.



Bohemia Energy online

Bohemia Energy také nabízí online internetovou aplikaci pro komunikaci se zákazníky. Jako v předchozích zmíněných si zde můžete zkontrolovat veškeré údaje o vás a o vašich platbách nebo tarifech a zároveň třeba nahlásit samoodečety. K registraci potřebujete jen číslo vašeho zákaznického účtu a přihlašovací jméno, které si sami vytvoříte.



Online aplikace Innogy

Innogy svoje aplikace rozlišuje podle toho, jestli jste klasickým odběratelem, fyzickou osobou, nebo firmou. Má vlastní internetový portál, ve kterém můžete vyřešit většinu svých problémů. Pro velkoobchody je to Innogy24 a pro klasické odběratele innosvět portál. Pokud se chcete přihlásit do innosvěta, jakožto domácnost, stačí jen vaše jméno a e-mail, a v Innogy24 je to stejné.



Jak na Centropol online?

Centropol má také vlastní online aplikaci. Na webu je ale velmi dobře schovaná. Musíte v horní liště kliknout na odkaz „Samoobsluha”, který vás navede na zákaznický portál, do kterého se klasicky zaregistrujete a o všem máte přehled v klidu doma. Přihlásit se můžete svým zákaznickým číslem a heslem, nebo můžete využít jednorázové přihlášení bez registrace se zákaznickým číslem. Pokud si nebudete vědět rady, stačí zavolat na linku 478 575 555.



O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Na energiích můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.



AKTUALIZUJEME:

ČEZ, EON a PRE jsou tzv. dodavatelé poslední instance. K nim se dostali zákazníci dodavatelů elektřiny, jako napříkald Bohemia Energy, kteří ukončili svou činnost. Tito dodavatelé poslední instance s těmito novými zákazníky nepočítali, a tak pro ně nemají nakoupeno dostatečné množství elektřiny. Tu musí nakupovat na tzv. spotovém trhu, kde je velmi drahá. Ceny elektřiny, které tito dodavatelé nabízejí v rámci režimu DPI, jsou ty velmi vysoké. Stejně tak zálohy na elektřinu. Proto je jistě vhodné si snažit najít dodavatele elektřiny, který nepůsobí v režimu DPI, ale nabízí běžný ceník. I tak počítejte s tím, že tyto ceny budou opravdu vysoké. Nové zákazníky už mnoho dodavatelů elektřiny nenabírá. ČEZ, nebo EON ano, ale opět za velmi vysokých cen. Pokud chcete rychle najít nového dodavatele, využijte náš zrychlený přechod k novému dodavateli elektřiny.

Připomeňme, že obě tyto společnosti působily jako tzv. distributoři elektřiny, tedy ti, kdo provozují přenosovou soustavu. Zatímco distributora elektřiny (tedy toho, kdo vám elektřinu po drátech přivede až do domu) měnit nemůžete, dodavatele elektřiny si můžete svobodně volit.

Přehled a faktury

Obě společnosti nabízí svým zákazníkům, aby s nimi komunikovali elektronicky. Pokud se v jejich klientské zóně registrujete, můžete si například zobrazit faktury, které jste uhradili a ty neuhrazené zaplatit online, například pomocí platební karty. Je pravda, že ČEZ online působí poněkud přehledněji, než Energie24 od E.ON, kde se musíte k nalezení potřebného spíše „doklikat“. Informace od fakturách a platbách najdete u E.ON pod políčkem Elektronická faktura, které je skryté pod položkou Rozbalit nejčastější požadavky. Následně si můžete vybrat, zda chcete zobrazit proběhlé platby, a to zálohy, vyúčtování, upomínky, mimořádné fakturace, nebo najít platební údaje. Na to, že jste neuhradili fakturu, jste většinou upozorněni na úvodní stránce. Nabízena je vám okamžitě i možnost úhrady.

Odkazy:



ČEZ online a požadavky
Nastavení záloh na Energie24
eon.cz



Jak nastavit zálohy?

U obou dodavatelů lze nastavit způsob platby, tedy že budete například platit pomocí inkasa. Online můžete také měnit výši záloh, to je jednodušší u společnosti E.ON, u které je výše záloh zcela na vás. U společnosti ČEZ lze měnit výši záloh jen v určitém rozmezí, navíc je třeba počkat, zda vám tuto zálohu ČEZ schválí.

Spočtěte si, kolik můžete ušetřit: Porovnejte si ceny elektřiny na naší kalkulačce!



ČEZ online a požadavky
Nejčastější požadavky Na ČEZ online
Cez.cz



Informace o odběrném místě a odstávky

U obou se dozvíte mnoho podrobností o vašem odběrném místě, tedy například aktuální jistič, který používáte, grafy spotřeby, distribuční sazbu, ale také to, kdy se vám spíná nízký a vysoký tarif, tedy časy Hromadného dálkového ovládání HDO a informace o elektroměru. Důležitá je také informace o plánovaných odstávkách. To je důležité vzhledem k tomu, že dodavatel vás o odstávce nemusí upozorňovat jako dříve například výlepem. U obou operátorů lze snadno nastavit aktuální kontaktní údaje a spravovat svůj účet.

Přečtěte si: Jak nenaletět v kalkulačce elektřiny? 



Přehled aktivit a požadavků

Na ČEZ online získáte velmi zajímavou možnost prohlédnout si veškeré vaše požadavky, které jste s dodavatelem elektřiny řešili. Pokud kliknete na položku Požadavky, pak si můžete následně zobrazit vyřešené požadavky. U každého je uveden název položky, datum a také stav, tady zda jste tento požadavek vyřešili, nebo ne. Na Energie24 si pro změnu lze zobrazit veškeré aktivity, které jste na účtu prováděli, tedy například co jste si zobrazovali. Na rozdíl od společnosti E.ON nabízí ČEZ Online navíc i zprostředkovat celou řadu záležitostí, které se týkají nikoliv prodeje elektřiny, ale její distribuce. Lze tak tedy například zažádat o vyšší jistič, či změnu distribuční sazby. Dále lze tímto způsobem provést přepis odběrného místa.

Nepřehlédněte: Jak zaplatit fakturu na ČEZ online?