Michaela Kadlecová  | 30. 1. 2021

Jak nenaletět v kalkulačce cen elektřiny

Díky srovnání ceny elektřiny může každý spotřebitel ušetřit. Nejjednodušší je to díky tzv. kalkulačce cen elektřiny, která provede srovnání automaticky. Jak se v této kalkulačce elektřiny nenapálit?



Srovnávat ceny elektřiny „ručně“ dá velkou námahu. Nejprve je třeba si vyhledat ceníky dodavatelů elektřiny, kde je třeba zvolit distribuční území, adekvátní tarif a poté vyhledat konkrétní distribuční sazbu. Dodavatelů elektřiny je bezmála stovka, takže je třeba vyhledat sto různých ceníků a porovnat je, k tomu vzít do úvahy i bonusy a další služby, které dodavatel nabízí. Výhodnější je určitě tuto práci svěřit kalkulačce na webové stránce, kam stačí zadat údaje o spotřebě a během chvíle se zákazník může dozvědět, jak může ušetřit. To zní lákavě, dejte si ale pozor na to, kde toto srovnání cen elektřiny provádíte.



Staré versus nové ceny elektřiny

Dodavatelé elektřiny své ceníky průběžně aktualizují. Důležité tedy je, aby údaje v nich obsažené nebyly zastaralé, případně aby se nové ceny elektřiny jednoho dodavatele neporovnávaly s cenami druhého dodavatele, které nebyly aktualizované. Tak může opticky výsledná úspora elektřiny narůst, ale ve skutečnosti nemusí vůbec vypadat tak bombasticky.



Celková cena za elektřinu versus cena za silovou elektřinu

Cena elektřiny se skládá z několika položek. Dodavatelé elektřiny mohou ovlivnit jen cenu silové elektřiny za kilowatthodinu. Platí se ale také distributorovi elektřiny, a to také za jednu kilowatthodinu elektřiny. Tato cena je pochopitelně mnohem vyšší, lépe ale vypadá, pokud se uvede jen cena za silovou elektřinu. Konečný účet za elektřinu pak může odběratele překvapit.

Přečtěte si: Jaké ceny za kilowatthodinu nabízí ČEZ?

Cena bez DPH

Odběratelé z řad domácností hradí vždy plnou cenu včetně DPH. Někteří obchodníci ale schválně uvádějí cenu bez DPH, která působí lépe.



Fér srovnání

Vždy je tedy důležité vybrat si, komu budete věřit. Kalkulátor.cz nabízí fér srovnání cen elektřiny, kdy se berou do úvahy vždy jen aktuální ceníky, nyní se jich porovnává 500. Všichni dodavatelé elektřiny mají stejné podmínky a žádný z nich není protěžován. Na Kalkulátor.cz tedy máte jistotu, že nenaletíte a kalkulačka vám nabídne to nejlepší, co můžete na trhu s elektřinou získat.

O nás: Kalkulator.cz srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Na energiích můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií a ušetřete tisíce korun.