Michaela Kadlecová | 18. 1. 2021

Jaké distribuční sazby využíváme nejčastěji?

Distribučních sazeb je na trhu opravdu hodně, ale jaká je ta nejpoužívanější a jaké jsou podmínky pro její získání? Ty se liší podle povahy vaší spotřeby elektřiny.

Distribuční sazby - jednotarifní, nebo dvoutarifní?

V současné době si můžeme vybírat z jedenácti distribučních sazeb. Ty se liší podle povahy vaší spotřeby elektřiny. Důležité je jednak, kolik elektřiny odebíráte, dále pak, které spotřebiče využíváte. Důležité jsou ty s velkým příkonem, jako je elektrokotel, přímotopy, bojlery, elektročerpadlo, nebo například elektromobil. V takovém případě využíváte dvoutarifní distribuční sazby, díky které odebíráte elektřinu po určitý počet hodin v nižším, levnějším tarifu. Největším “žroutem” elektřiny je tradičně vytápění elektřinou, které se ale u nás využívá méně než jiné druhy vytápění. Je tedy jasné, že častěji se budou využívat jednotarifní sazby elektřiny domácností, které využívají elektřinu hlavně ke svícení, vaření, praní, či nabíjení menších elektrospotřebičů.

Nepřehlédněte: Jak se liší ceny elektřiny pro distribuční sazby? 

Typická domácnost?

Jednotarifní sazby jsou jen dvě, liší se podle spotřeby. Jde jednak o sazbu D01d s názvem Malá spotřeba, která je určena pro odběrná místa charakteru chalup, garáží, malých objektů, ve kterých se běžně nebydlí. Elektřina se zde využívá pro svícení, vaření, provoz televize a nabíjení malých elektrospotřebičů. V odběrném místě nesmí být instalován jistič nad 3 x 63 Ampér. Další jednotarifní distribuční sazbou je sazba D02d s názvem Běžná spotřeba. Jde o typickou domácnost, tedy místo, kde se elektřina spotřebovává na denní bázi, svítí se jí, využívají se spotřebiče jako je myčka, pračka, televize a další běžné spotřebiče. U obou sazeb se elektřina odebírá za stejnou cenu v kteroukoliv denní hodinu.

V Praze vede jednotarifní

To, která distribuční sazba se využívá, je závislé také na místě spotřeby. Podle společnosti PRE její zákazníci využívají nejčastěji distribuční sazbu jednotarifní: „Na území Prahy, kde naše společnost převážně působí, je zřejmě nejužívanější sazbou D02, tedy jednofázová sazba pro byty, kde se netopí elektřinou a používají se jen běžné domácí spotřebiče ve střední a vyšší spotřebě odpovídající např. 4 členné rodině v třípokojovém bytě,” říká Petr Holubec, tiskový mluvčí pražské firmy PRE. Podle sdělení jiného velkého dodavatele, společnosti E.ON, vede dvoutarifní distribuční sazba: „V současné době je nejpoužívanější distribuční sazba D25d. Jedná se o dvoutarifní sazbu, která je vhodná pro domácnosti, kde je nainstalován a používán akumulační ohřev vody. Potom může být tato sazba přiznaná. Nízký tarif platí po dobu osmi hodin denně. Stále více oblíbenější je distribuční sazba D57d pro ty, kteří vytápí své domy tepelným čerpadlem. Doba platnosti nízkého tarifu je 22 hodin denně," říká Božena Herodesová tisková mluvčí společnosti E.ON.

Zjistěte, kolik uspoříte: Srovnejte si ceny elektřiny a zjistěte, kolik můžete ušetřit.

Sazby pro topení elektřinou

Dlouhou dobu byla hojně využívaná distribuční sazba D45d Elektrické topení, jejíž výhod dodnes využívá spousta zákazníků, ale žádní noví už několik let nemohou přibývat. Šlo o distribuční sazbu, kterou mohli využívat ti, kdo topí přímotopy, jejichž provoz je velmi drahý. Tuto sazbu nahradila sazba D57d, kterou si můžete sjednat až od 1. dubna 2016. Je určena pro domácnosti, které pro vytápění využívají nejrůznější druhy elektrického vytápění. Podmínek pro uznání sazby D57d je trochu více. Součtový příkon všech instalovaných spotřebičů k vytápění s tepelným čerpadlem se započítaným instalovaným příkonem akumulačního spotřebiče pro ohřev teplé vody, musí přesahovat 40% příkonu hlavního jističe. Jde o distribuční sazbu dvoutarifní. Výhodou je nízký tarif, za který konečný spotřebitel ve finále zaplatí méně, než by za nízký tarif zaplatil normálně. Nízký tarif je pro ně k dispozici minimálně 20 hodin denně. O přesných časech tarifů rozhoduje distributor.

Distribuční sazba a praní.
Domácnosti, které využívají elektřinu jen ke svícení, vaření, či praní, mají přidělenou sazbu D02D.
Pixabay.com

O nás: Kalkulátor.cz  srovnává ceny elektřiny a plynupojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, celé a bez otravných a nevyžádaných telefonátů.

Ušetřete s námi díky změně dodavatele elektřiny! Zkuste naši kalkulačku elektřiny, díky které hned zjistíte, kolik můžete ušetřit.

Přečtěte si, jak ušetřit ještě více. Jak zjistíte, kdy se spíná nízký tarif?