Klára Kropáčková | 13. 11. 2020

Odečty plynu a elektřiny v době koronavirové? Zkuste samoodečet!

Mnoho distributorů v současné době nahrazují fyzické návštěvy samoodečty, které ale bohužel není možné z legislativních důvodů využít 3x po sobě. Samoodečet se vždy zapisuje bez desetinného čísla. Nahlášený samoodečet nemůže být starší než 30 dní a kontrolní odečet můžete v průběhu roku nahlásit kdykoliv. K čemu je kontrolní odečet? Můžete například předpovídat konečnou cenu energií a vyhnout se tak nepříjemnému nedoplatku.



Samoodečet můžete nahlásit pouze 10x za rok. Pro úspěšné nahlášení všech údajů můžete využít speciální aplikaci vašeho dodavatele elektřiny, e-mail, nebo se s nimi domluvit klasicky přes telefon.

Kdy je možné využít možností samoodečtu?

kontrolní odečet elektřiny při změně ceny energie nebo změny odběratele
fakturační odečet v případě ročního vyúčtování
pokud z vážného důvodu nemůžete být u odečtu přítomni (příkladem je současná koronavirová krize)

CHCETE UŠETŘIT ZA ENERGIE? Na Kalkulátor.cz si za 2 minuty si zjistíte, na jakém tarifu ušetřit tisíce: https://www.kalkulator.cz/elektrina/kalkulace

K samoodečtu budete potřebovat:

výrobní číslo elektroměru
údaje o odběrném místě - název odběrného místa, adresa odběrného místa a poté zaškrtnete specifikaci odborného místa
vaše údaje a kontakty - adresa, telefon, e-mail

Pokud ale samoodečet nenahlásíte včas, nebo neumožníte vstup na vaše odběrové místo, pak dodavatel provede odečet odhadem, a to se vám může pekelně prodražit. Bere totiž modelovou spotřebu vaší domácnosti, ale to rozhodně nemusí znamenat, že jste tolik energií spotřebovali.

NEPLATÍTE ZA ELEKTŘINU PŘÍLIŠ? Spočítejte si to hned na naší kalkulačce elektřiny, trvá to minutu.

Přečtěte si: Jak je to s odečtem při změně dodavatele?

Zajímá vás přechod k jinému dodavateli?

Nechte si zavolat a vše probereme. Připravte si k ruce vaše poslední vyúčtování a společně zjistíme, kolik můžete ušetřit.

Jak provést samoodečet elektroměru?

Pro samoodečet z elektroměru váš distributor potřebuje vědět číslo vašeho elektroměru, které najdete buď na samotném přístroji, nebo na každé faktuře. Důležité je vždy zapisovat celé číslo bez údajů za desetinnou čárkou. Pro samoodečet vysokého tarifu zapisujte vždy hodnoty při zobrazeném údaji 1.8.1, T1, nebo 1. Pokud využíváte speciální distribuční sazby (špatně známé jako „noční proud“), pak je důležité také zaznamenat odečet nízkého tarifu. Při odečtu nízkého tarifu zapisujte vždy hodnoty při zobrazeném údaji 1.8.2., T2, nebo 2.



Digitální elektroměr
Digitální elektroměr
Pixabay.com





Mechanické elektroměry

Pro samoodečet vysokého tarifu na mechanickém elektroměru zapisujte vždy hodnoty zobrazené na mechanickém počítadle. Pokud využíváte speciální distribuční sazby ( „noční proud“), tak je důležité také zaznamenání odečtu nízkého tarifu. U mechanických dvoutarifních elektroměrů je vysoký tarif zobrazen ve vrchní části elektroměru (označen V, I, T1, 1…) a nízký tarif ve spodní části (označen N, II, T2, 2…).



Mechanický elektroměr
Mechanický elektroměr
Pixabay.com





Odečet plynoměru

Pro samoodečet plynu budete potřebovat výrobní číslo plynoměru a samotný údaj o odečtu, které najdete na mechanickém číselníku.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Jak probíhá změna dodavatele energií? 

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.