Petr Černý | 16. 7. 2020

Makejte na sobě. Ve zdravém těle… je levnější pojištění

Pojišťovny stále častěji odměňují klienty za jejich zdravý životní styl

Dáváte si soukromé cíle v počtu kroků, které za den chcete ujít? Máte předsevzetí, že přestanete kouřit? Dobrá zpráva je, na takových malých osobních výzvách můžete vydělat hned dvojnásobně.

Pro parametry životního pojištění už nestačí jen občanka

Věk, zaměstnání, body mass index a rodinná anamnéza. Tato čtveřice základních údajů už pro sjednání životního pojištění v posledních letech pomalu přestává stačit. Pojišťovny stále více zajímá, kdo jsou jejich zákazníci a jakým způsobem života žijí. Pokud cvičí, zdravě se stravují (dostatek proteinů) a nekouří, vyplatí se je za to odměnit.

Nechci slevu na pojištění zadarmo

Typickým příkladem je sleva na pojistném v případě, že vy jako klient denně ujdete určitý počet kroků, případně si jdete zaběhat. V takovém případě pak zaplatíte na pojistném o desítky procent méně než váš kolega, který se jen válí u počítače a nakoupit jídlo jezdí do drajvu. Záměr pojišťoven je přitom naprosto logický. Studie ukazují, že pohyb/chůze prospívá kardiovaskulárnímu systému. Přitom jeho selhání je číslo jedna předčasných úmrtí. A to je rozhodně ta „komplikace“ (ehm :-), kde pojišťovnám utíkají zisky.

Mutumutu je nejchytřejší pojištění

Slevu na pojistném za počet kroků si v Česku lidé mohou sjednat například u startupového pojištění Mutumutu (projekt Komerční pojišťovny), které je v Česku co se týče odměňování zdravého životního stylu nejdále. Pojištění hlídá počet kroků, které zákazník denně ujde. Měří to přes aplikace Google Fit nebo Apple Zdraví. K získání slevy stačí ujít denně 12 tisíc kroků, případně jít na kolo nebo si zaběhat. Počítá se to za celý týden, ale v malých částech. Protože pojišťovna ví, že pro vaše zdraví není dobré, když to urvete všechno za dva tréninky o víkendu. Chtějí, ať se hýbete klidně méně, ale pravidelně. To je to, co je zdravé. Další slevu, pět procent, pak pojištění nabízí za pravidelné kontroly u praktického lékaře. A stejně tak ušetříte, když nekouříte. To už je trochu na čestné skautské. Jednou za rok jen odkliknete prohlášení. Více dále.

A kolik přesně na té pojistce ušetřím?

Vyzkoušejte si jejich kalkulačku na webu. Nám například vyšla částka platby 2037 Kč měsíčně. Pokud bychom se ale hýbali a nekouřili, stojí to jen 1436 Kč. Funguje to tak, že zaplatíte plnou částku, a když na sobě makáte, pojišťovna posílá peníze zpátky. Takže šest stovek ušetříte za měsíc. To už je předplatné HBO GO, Netflixu a Spotify dohromady.



Na trhu již existují firmy, které nabízejí různé trackery měřící váš sexuální život. Je jen otázkou času, než se toho chopí pojišťovny. Na fotce je i.Con, „chytrý“ prezervativ.

Digitální zkoumání zákazníků je jasný trend

Ještě o krok dál pak jdou některé firmy na západě, kde je odměňování aktivních pojištěnců přece jen běžnější. V Německu tak například funguje startup Fjuul, který na první pohled funguje jako trackovací a tréninková aplikace pro fyzické sporty, jako je běh či cyklistika. Aplikace nicméně nahraná data o pohybu dále analyzuje a následně (se souhlasem zákazníka) předá pojišťovnám. Ty pak dokážou klientovi sestavit skutečně individuální cenovou nabídku pojištění, které reálně vychází z jejich životního stylu. Je to něco, jako když se v dřívějších dobách pojišťovnám dodávalo pravidelné lékařské vyšetření.

Pro levnější pojistku se hodí nekouřit

Podobně jako se pojišťovny snaží o podporu fyzické aktivity svých pojištěnců, hned další na ráně je vymýcení dalšího rizikového faktoru pro jejich zdraví – kouření cigaret. Když nekouříte, příznivější podmínky vám při sjednání životního pojištění kromě Mutumutu nabízí dnes už několik českých pojišťoven. Namátkou Allianz nebo Česká pojišťovna. Tento trend se přitom začal rozšiřovat teprve poměrně nedávno. „Když ho v Česku před pěti lety zavedla první pojišťovna, všichni se nad tím podivovali, přestože na západ od nás se již dlouho jedná o standardní parametr určující cenu. V současné době z 11 pojišťoven tento faktor zohledňují čtyři. Můj osobní odhad ale je, že do tří let bude cenu pro kuřáky navyšovat každá pojišťovna,“ uvedl loni pro Hospodářské noviny produktový ředitel společnosti Partners Martin Podávka.

Vyplatí se mi podvádět pojišťovnu?

Jak jsme zmínili, pojišťovny se ohledně nekouření spoléhají na čestné prohlášení klientů. Jenže lhát se nevyplatí. Dokud jste zdraví, nic se neděje, ale v případě pojistné události se na případný podvod lehce přijde. A když z vašeho lhaní nemá radost pojišťovna, vy ji taky mít nebudete. :-) Počítejte se zkrácením pojistného plnění, případně jeho nevyplacením. A to je pojistka na nic.

Protikuřácká pojišťovna Reviti má na svých stránkách seznam appek pomáhajících přestat s kouřením.

Výrobce cigaret podporuje nekouření. Cože?

Možná právě proto, že ví, jak to škodí. K odměňování nekuřáků totiž paradoxně přistoupila i největší tabáková firma světa Philip Morris. Ta si loni založila vlastní pojišťovnu, jež zvýhodňuje klienty, kteří přestanou s kouřením cigaret. Můžete to ale samozřejmě pokládat jen za reklamní trik. U Morrisů tím totiž podporují své novější způsoby inhalace tabáku. I od nás známe kampaně na IQOS (podznačka Philip Morris) a jejich pokus tvářit se, že to už vůbec není kouření. A tenhle marketing jim šlape skvěle.

Kolik na tom pojištění ušetřím?

Kdo přejde na elektronické cigarety, má u Morrisovy dceřiné pojišťovny Reviti nárok na slevu 2,5 procenta. A při přechodu na systém zahřívaného tabáku (což je shodou okolností výrobek IQOS :-) už je poskytnutá sleva ve výši 25 procent. A když vydržíte rok, máte nárok na slevu na pojistném dokonce 50 procent. Pojišťovna prozatím funguje jen na britském trhu, plánuje však expanzi na další trhy – není tak vyloučené, že se dočkáme i v Česku.

Zlepšete svůj zdravotní stav správným stravováním. Jednou z možností je keto dieta, která pomůže nakopnout zdravý životní styl.

O nás: Kalkulátor.cz je srovnávač elektřiny, plynu, brzy i pojištění a mnohem víc. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez ukecávání do telefonu.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.