Jan Strmiska | 10. 9. 2020

Solární plantáže nechceme. Návod, jak nakupovat 100% zelenou elektřinu

Co mám přesně dělat, když chci domů kupovat ekologickou energii?

Obrázek nahoře: Ve středočeském Nižboru majitel vodní elektrárny Miloš Švestka myslel i na přechod pro ryby. To je ten správný farmářský způsob výroby elektrické energie.

Třídíte odpad, nebere si zbytečné igelitky, nevyhazujete jídlo a místo auta upřednostňujete kolo a vlak. Pořád tomu ale něco chybí. Co místo frajerského spalování uhlí zbůhdarma podpořit něco modernějšího?

Nejvíc české elektřiny pochází pořád z uhlí

V našem článku jsme spočítali, z jakých zdrojů přesně pochází česká elektřina. Pro fanoušky obnovitelných zdrojů to není příliš veselé čtení a situace se mění velice pomalu. Viditelnější proměna může být znát třeba za desítky let. Samozřejmě to souvisí i se zásadní přestavbou rozvodové soustavy, ale i s „ochytřením“ přepínacích prvků celé sítě. Zdroje ekologičtější elektřiny nejsou tak centralizované jako dnešních pár velkých elektráren a výkonově jsou často nestabilní. Pokud chceme globálnější změnu, překopat se musí všechno. A to bude trvat. Přesto, jestli nezačneme od sebe, nestane se to nikdy. Čekat na to, co nám přikážou vlády, často zmítané lobbistickými tlaky, nestačí.

Ale jak se v těch druzích zelené energie mám vyznat?

Ano, zelená energie není stejná. Často jsou tyto pojmy jen marketingové nálepky, které nic neznamenají. Zelená, ekologická, obnovitelná, čistá elektřina... Přečtěte si o rozdílech v terminologii v našem článku tady.

Ale přece ti solárníci...

Ano. Solární boom nastartovaný před více než deseti lety příliš vysokými výkupními cenami z fotovoltaických elektráren v nás naprosto zničil jakoukoli iluzi něčeho pozitivního. Obří solární parky ex-uhlobaronů zdiskreditovaly na dlouhé roky celý byznys. Místo aby se půda využila na to, k čemu dává smysl, tedy k pěstování plodin a chovu zvířat, tedy aby z ní bylo „žrádlo“, zastavěly se lány orné plochy křemíkovými deskami. Tuto elektřinu vám nedoporučujeme. Stejně tak je diskutabilní celá řada onálepkovaných projektů distributorů, kteří se jen chtějí svézt na vlně módy a vytáhnout z vás tak vyšší ceny.



Ještě jednou elektrárna v Nižboru a její přechod pro ryby. Tarif koupíte prostřednictvím kalkulátor.cz. Ve výsledcích kalkulace hledejte Nano Energies. Foto: elektrinanazeleno.cz



Pozor na certifikáty

Nejtypičtější trik je ten, že si někteří obchodníci s elektřinou v zahraničí koupí takzvané záruky původu zelené elektřiny (certifikáty) a v ČR pak vesele obchodují třeba s uhelným zdrojem.

Koho tedy můžeme doporučit?

Z naší osobní praxe máme nejlepší zkušenosti s firmou Nano Energies, provozující web elektrinanazeleno.cz. Je to první český dodavatel elektřiny, která pochází jen z obnovitelných zdrojů. Sympatické je to, že podporují výhradně jen malé výrobce. Funguje to podobně jako malí farmáři. Firmičky, které vyrábějí elektřinu ze své malé vodní elektrárny, nebo třeba bioplynka zpracovávající odpad v zemědělství. Je to něco, jako když kupujete férovou čokoládu, pro kterou někdo fér vykoupil kakaové boby. Stojí to trochu víc, ale víte, že to dává smysl.

Jaký mají v Nano Energies poměr energetických zdrojů?

29 % je vítr. Vrtule mají například u Jindřichovic pod Smrkem. 34 % je bioplyn. Třeba z bioplynové stanice ve středočeských Kněžicích. Jen 4 % ze Slunce. Velké solární parky totiž pokládají za neštěstí. Důrazně proklamují, že neberou nic ze solárních polí. Odebírají tak elektřinu jen od pěti set soukromníků, kteří mají panely na střechách domů, a nebo z instalací na střechách továrních hal. To je to, co přírodě pomáhá. 34 % pochází z vodních elektráren. Ale opět těch malých. Z takových, které nezapomínají ani na rybí přechody. Nejčastěji na Berounce nebo na potocích na Vysočině. Firma má dokonce certifikát od PricewaterhouseCoopers na to, že je opravdu 100 % elektřiny ze zmíněných zdrojů, a ne jen na nějaké absurdní certifikáty z ciziny.

Bude mi to fungovat celoročně?


Základní problém obnovitelných zdrojů firma řeší diverzifikací zdrojů. Vítr je silnější v zimě, voda na jaře a soláry podávají největší výkon od jara do podzimu. Biomasa a bioplyn na počasí závislé nejsou.



Martin Tér z bioplynky v Tupadlech u Kutné Hory. Tohle je butiková výroba elektřiny. :-) Foto: elektrinanazeleno.cz



A to opravdu budu mít jen jejich elektřinu?

Jak jistě víte, elektrická síť funguje propojeně. Takže vy neovládáte konkrétní elektron, který se k vám dostane. Síť vašeho distributora, respektive dodavatele míchá elektřinu ze všech zdrojů a nakupuje ji na burze i od malých obchodníků. Takže i vy budete mít elektřinu z uhlí. Ale na rozdíl od ostatních podpoříte nákup z těchto konkrétních zdrojů. Více elektřiny v celé síti bude zelené. Kdo konkrétně ji spálí, už není tolik podstatné. Proto i funguje jednoduše změna distributora. Nemusíte si natahovat domů zelené dráty, celý přechod probíhá na papíře a to velice rychle, přibližně do měsíce.



Další vodní elektrárna. Tentokrát v Loučné. Vlastní a provozuje ji rodina Vrbatových. Pan Vrbata turbínu kontroluje každé 3 hodiny každý den. Je to rodinný podnik, který tu s přerušením v době znárodnění funguje už 100 let. Foto: elektrinanazeleno.cz



Bude to ale pro mě dražší?

Ekologická elektřina je o něco dražší, protože současné technologie a nákup od malých „elektrofarmářů“ jsou prostě nákladnější. Rozdíl ale není nijak závratný. Je v řádu procent. Spočítejte si konkrétní cenu, kolik by jste platili navíc oproti tomu, co platíte teď, v naší kalkulačce.

A nemůžu i já prodávat elektřinu?

Jistě, pokud své solární panely připojíte do jejich sítě, nevyužitou energii tak můžete zpeněžit a nemusíte kupovat žádné drahé (a neekologické) baterie. Takže pokud odebíráte elektřinu v rámci jejich ekologického tarifu Nazeleno, vykoupí od vás každou MWh, která vám bude přebývat, za 1000 Kč. Pokud chcete jen prodávat, jejich výkupní cena je 500 Kč za 1 MWh.

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.