Jan Strmiska | 17. 7. 2022

Ohřívat vodu plynem, nebo elektřinou?

Jak ohřívat vodu ekologicky a ekonomicky? Ohřev vodou pomocí elektřiny, nebo plynu? Plynový kotel, nebo bojler? Jak můžete ušetřit na elektřině při ohřevu vody?

15.7. 2022

V rodinných domech jsou elektrické bojlery stále zlatým standardem. Jak se v současné době vyplatí? Má smysl ohřívání vody plynem, nebo elektřinou?

Plyn - zdroj energie minulosti

Ceny energií za poslední rok šokově vzrostly. Dříve levný plyn se svou cenou zdaleka vyrovná elektřině. Ačkoliv se dříve považoval za jeden z nejlevnějších zdrojů pro vytápění a ohřev vody, nyní je jasné, že využívání plynu nemá v budoucnosti příliš velký smysl. Česká republika stejně jako ostatní země Evropské unie totiž prohlásily, že do budoucna už nehodlají ruský plyn dovážet. Česká republika je na ruském plynu závislá z 98 % (pouze 2 % pokryje domácí těžba). Rusko využívá plyn k politickému boji a nejde tedy o bezpečného dodavatele. Místo ruského plynu by se měl využívat plyn z LNG zásobníků. Ten budeme jednak dovážet ze vzdálených zemí loděmi, nikoliv plynovodem, což je levnější způsob dopravy, dále se prodraží ještě změna zkapalněného plynu. Cena plynu se tedy s největší pravděpodobností na předchozí úroveň již nikdy nevrátí. Navíc Evropská unie již nebude plyn považovat za šetrný zdroj energie a například v roce 2040 by měl platit zákaz topení plynem.

Úsporný tarif a ohřev vody

Vláda přispěchala domácnostem na pomoc tzv. Úsporným tarifem. Ten není třeba nijak aktivovat, či o něj žádat. Jedná se o pomoc všem českým domácnostem, která se bude provádět přímo u dodavatele elektřiny a plynu. Úsporný tarif bude platit od 1. října 2022 do 1. dubna 2023, případně může být prodloužený. Tarif představuje určitou slevu, kterou získají domácnosti podle toho, jak kterou energii (plyn, či elektřinu) využívají. Slevu až 16 750 korun získají ty domácnosti, které vaří a ohřívají vodu plynem, topí elektřinou. Tato sleva se skládá ze:

Slevy na tarif D25 a D26 3 400 Kč
Slevy na poplatky za obnovitelné zdroje energie (POZE) v průměru 2 400 Kč
Slevy při odběru plynu při spotřebě 7,56 – 45 MWh 10 500 Kč

Zdražení plynu je až trojnásobné, úsporný tarif tedy nahradí zdražení plynu jen z velmi malé části. Naprostá většina bude ležet na domácnostech, které se musí připravit na to, že jim náklady na bydlení stoupnou v řádu násobku. Pokud tedy někdo v současné době zvažuje nový zdroj ohřevu vody, plyn by zřejmě neměl brát do úvahy. Jaké jsou nové možnosti pro ohřev vody? Vodu lze poměrně pohodlně ohřívat pomocí fotovoltaiky. Jde o jednoduché zařízení, které není třeba připojovat do rozvodné sítě, není tedy třeba získávat povolení. Voda se ohřívá díky solárním panelům, elektřina proudí z panelů do zásobníku na vodu, kde se přeměňuje na teplo. Voda se ohřívá i tehdy, pokud je zataženo, není třeba přímého slunečního záření. Na pořízení solárních panelů lze čerpat dotace. Ty lze využít také pro pořízení tepelného čerpadla, které také zvládne ohřát vodu. Tepelná čerpadla pro ohřev vody mohou ohřívat vodu až na 65 °C pomocí tepelného čerpadla bez použití dalšího topného tělesa. Spotřeba elektřiny je přitom minimální, oproti klasickému bojleru je jejich efektivita zhruba o 80 % vyšší.



8 hodin denně levná elektřina

Pokud zvolíte elektřinu, určitě seženete velice levný elektrický bojler, tedy systém se zásobníkem vody (ohřívat to napřímo nechcete, snad jen někde na chatě). Elektřina je ale drahá věc, takže potřebujete používat dvoutarifní systém. Nízkému tarifu se dříve říkalo noční proud. To už neplatí, nízký tarif se spíná kdykoliv během dne. Bojler se může nahřívat pouze v tento čas. Pro ohřev vody můžete využívat distribuční sazbu D25d , díky které máte 8 hodin denně elektřinu levnější pro celou domácnost. Spočítejte si správně velikost bojleru, aby vám nedocházela teplá voda při zrovna nejluxusnějším koupání.

Neplatíte moc za elektřinu?

Vezměte si k ruce poslední vyúčtování za elektřinu a zjistěte, kolik můžete ušetřit!

Ohřev vody plynem - stále méně efektivní

Dokonce i u plynu přichází ohřívače se zásobníkem. Klasická průtoková karma se považovala za vhodnou do malého bytu, pro větší rodiny byl vhodnější systém se zásobníkem. Je třeba také zmínit, že každý rok dochází k mnoha případům otravy plynem z karmy, tedy velmi jedovatým oxidem uhelnatým. Plynové kotle se zásobníkem jsou sice větší, ale drží stálou teplotu a mají i vyšší účinnost. Samozřejmě celý plynový systém už vyžaduje spoustu věcí. Přívod plynu, komín, případně vyvložkování komínu pro kondenzační kotel, pravidelné revize technikem atd. Moderní kotle jsou ale dnes tak automatizované, že se o samotný provoz už vlastně nestaráte.

Milujete napouštění vany?

Až budete počítat, jak velký zásobník kotle potřebujete, zohledněte nejen prosté počty lidí v domácnosti a případnou rezervu na přimnožené kusy :-), ale také to, jakým způsobem se chováte. Máte jen sprchu? Mělo by vám pro běžnou rodinu pro elektrický bojler stačit 150 litrů. Milujete napouštění vany? Vezměte raději 250 litrů. Pokud máte plynový kotel, mělo by vám stačit 120 litrů tak nebo tak.

Zásobník, nebo bez?

Jen pro ilustraci, srovnání plynového kotle se zásobníkem a bez.

Objem teplé vody

Systém se zásobníkem: 80–200 l předehřáté vody
Bez zásobníku: jen to, co je v trubkách

Teče to hned?

Systém se zásobníkem: z nuly (přijedete na chatu nebo už došla voda) se voda ohřívá desítky minut
Bez zásobníku: sekundy

Kolik to ohřeje / výkon?

Systém se zásobníkem: výkon asi 160 l/h
Bez zásobníku: 250 až 700 l/h

Kolik to má spotřebu?

Systém se zásobníkem: 3 až 6 kW
Bez zásobníku: 12 až 23 kW (ale po kratší dobu)

Máte na začátku víc peněz na investice?

Tak si samozřejmě kupte raději zařízení, které časem peníze ušetří. Plynový kotel raději s kondenzací, a když už musíte čistou elektřinu, zkuste se zamyslet, jestli nemáte možnost instalovat někde solární panely.

Kratší cesta je lepší

Kotel samozřejmě neinstalujte někde daleko do komory, ale nejlépe hned do koupelny, blízko ke zdroji. Každým metrem vedení potrubí teplé vody ztrácíte cenné teplo. Navíc se prodlužuje odezva, tedy čas, za jak dlouho vám začne téct teplá voda od stisknutí kohoutku.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynupojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů.

Ušetřete na energiích tisíce korun ročně, stačí nás nechat počítat. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Chcete poradit, kde hledat dodavatele plynu?

Najít dodavatele plynu, není snadné. Zejména, pokud máte větší odběr, pak vás bude mnoho dodavatelů odmítat. Zanechte nám číslo a my se vám ozveme.