Jan Strmiska | 14. 9. 2020

Domácí otrava plynem. Častější, než si myslíte.

Zemní plyn je stále oblíbenější zdroj energie. Je ekologicky čistý, levný a prověřený roky používání. Počet přípojek v ČR roste. Co když se ale něco zvrtne?

Zemní plyn, který známe doma z vaření, není jedovatý. Sám o sobě je to nejedovatý plyn bez zápachu, bez chuti i barvy. Více o tom, proč zemní plyn nevoní po žvýkačkách, si přečtěte tady. Přesto plyn představuje tři základní rizika.

1/ Zemní plyn je nástroj sebevrahů

Toxické vlastnosti toho plynu jsou sice zanedbatelné, ale nadýchání způsobuje malátnost, bolesti hlavy a pocit tlaku v očích. Stačí se rychle nadýchat čerstvého vzduchu a tyto příznaky zmizí, jenže pokud dáte hlavu do trouby a už ji nevyndáte, zmalátníte a nakonec se udusíte.

SPOČÍTEJTE SI TO HNED: Neplatíte za plyn příliš? Využijte kalkulačku plynu!

2/ Může dojít k výbuchu

Výbušnost je rozhodně nejnebezpečnějším aspektem zemního plynu. Pokud dojde v uzavřené místnosti k úniku plynu a po nějaké době se dostatečně zvýší jeho koncentrace, stačí jakýkoli otevřený oheň nebo jiskra a dojde k ničivému výbuchu. Známe to všichni z akčních filmů, kdy hrdina nechá unikat plyn a pak zapne například mikrovlnku s něčím uvnitř, co se po chvíli vznítí. Zafunguje to jako roznětka.

V realitě asi nepotkáte Jasona Bournea útočícího mikrovlnkou, ale ono to tak funguje i v případě havárie. V prosinci 2019 firma provádějící výkopové práce před panelákem v Prešově překopla plynovod. Po nějaké době následoval výbuch i požár, a zřítilo se dokonce i schodiště domu a střecha. Požár se podařilo uhasit až následující den, zahynulo 7 lidí a 40 bylo těžce zraněno. Pozdější zkoumání události odhalilo, že dům byl nesprávně zrekonstruován, a proto se částečně výbuchem zhroutil a velice složitě se z něj kvůli tomu zachraňovali lidé. Nepodceňujte tedy ani prevenci, což znamená v tomto případě neobcházet stavební předpisy a doporučení výrobců (např. výrobců kotlů). Jakkoli to zní někdy nesmyslně a předimenzovaně.



V Prešově výbuch plynu skončil smrtí spousty lidí a demolicí celého domu. Nepodceňujte dobrého sluhu a kontrolujte revize. Foto: Wikimedia Commons, Ing. Mgr. Jozef Kotulič, CC BY-SA 4.0



Neplatíte moc za plyn?

Spočítejte si, jestli neplatíte současnému dodavateli příliš!

3/ Zabije vás špatně seřízený spotřebič

Sám o sobě je zemní plyn sice nejedovatý, ale může nastat jiný problém. Pokud máte špatně seřízené spotřebiče, třeba karmu nebo i vařič, může docházet k nedokonalému spalování. A při něm se uvolňuje oxid uhelnatý (CO). A ten je neviditelný a na rozdíl od aromatizovaného zemního plynu naprosto bez zápachu. Říká se mu také neviditelný zabiják. Problém může být nejen v seřízení, ale i ve špatném umístění spotřebiče, například při nedostatečném přívodu vzduchu. Třeba když si příliš „zazdíte“ svou karmu někam do komory aby nebyla vidět. Na vině může být také špatný komín. Celé tohle s oxidem uhelnatým není úplně zanedbatelný problém. Ročně jde o 1500 případů, ke kterým vyjíždí záchranáři, a z toho přibližně 100 lidí nepřežije. To jsme u úmrtnosti stejného řádu, jako je koronavirus (ten je zatím někde kolem 500 úmrtí ročně).

Jak poznám otravu oxidem uhelnatým?

Cítíte únavu a bolest hlavy. Když je toho ve vzduchu více, už se dostavují závratě a silná žaludeční nevolnost. Léčba je klasicky jednoduchá, potřebujete pomalu dýchat čerstvý vzduch. Ale na rozdíl od přidušení zemním plynem vyhledejte i tak lékaře. Otrava oxidem uhelnatým může způsobit i dlouhodobé zdravotní potíže.

A jak se nejlépe připravit na problémy se zemním plynem?

Určitě nepodceňujte pravidelnou revizi svých spotřebičů. Jednou ročně by měl všechno zkontrolovat technik. Přijde vás to asi na 1000 korun, což jsou vzhledem k riziku dobře investované peníze. Někteří dodavatelé kontrolu plynového kotle a spalinových cest nabízejí jako součást svých služeb a je to zdarma. Pomůže i výměna spotřebiče. Stará a z principu nespolehlivá karma versus moderní kondenzační kotel, to se bezpečnostně ani vůbec nedá srovnávat.



Jason Bourne používá jako roznětku toaster, Steven Seagal zase mikrovlnku. Cesty boží jsou nevyzpytatelné. Foto: Universal (2004).



Varovat vás mohou čidla

Pořídit si můžete i různá čidla měřící především koncentraci oxidu uhelnatého. Není to nijak závratná investice. Od čidel za tři stovky v Lidlu až po špičkový designový detektor Google Nest za 4500 Kč kompatibilní s asistentem Google Alexa a Google Asistentem, ovládaný samozřejmě na dálku přes mobil.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Rizika pojištění carsharingu: Nejhorší je srazit se s autem ze stejné půjčovny

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Na energiích můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.